Sunday, March 29, 2015

LIRIK AL-NURAA - MAWI & HAZAMA FT DALY FILSUF







Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang


Yang lima yang enam
Yang di luar dan yang di dalam
Yang memberi salam
Dan yang menghulur tangan
Yang menyambut salam dengan penuh senyuman
Yang di dalam hati tersirat seribu jawapan
Seluas-luas lautan
Setitik pun belum tentu lagi
Dunia luas terbentang
Kita masih lagi mencari
Yang kita ingat jauh
Sudah semakin dekat
Yang kita ingat tinggi
Sudah semakin rendah
Awal dan akhir yang selama ini kita menunggu
Sekarang masanya sudah semakin hampir


Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang


Ku imbas kembali sepanjang perjalanan
Ku cuba renungi setiap perbuatan
Ku tunduk malu, malu aku memikirkan
Pahala dan dosa yang tak dapat aku bezakan
Ku cuba berlari, lari dari realiti
Seperti ada tali yang menarik ku kembali
Aku masih tak faham masih jugak tak mengerti
Masih mencari-cari siapakah diriku ini
Ku tanya pada hati moga diberi jawapan
Tapi ada dua suara yang sering kedengaran
Yang satu kata iya yang satu kata bukan
Kadangkala akal dan hati pun tak sehaluan
Namun ku tetap mencari dan juga terus berjalan
Selagi ada matahari dan selagi ada bulan
Selagi aku belum mengenal diri ini yang sebenar
Mana mungkin aku dapat mengenal Tuhan


Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang


Allahummaj’al fi qolbi nuuraa
Wa fi asobi nuuraa
Wa fi lisani nuuraa
Waj’al fi nafsi nuuraa
Waj’al lii yau maliqo ika nuuraa


Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari


Tunjukkanlah jalan terang
Tunjukkanlah jalan pulang
Agar tidak kesesatan
Dalam titian dan harapan
Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
72 kesesatan
Hanya satu kebenaran


BANGUN 3X !!!







Bismillah ...


Sebenarnye hari ni UMP blackout for a whole day, pagi sampai petang. Serius buntu. Tak tau nak buat mende, ibarat budak millenium kembali ke zaman 90-an, nothing. Internet takde, kipas tak jalan, panas, berpeluh bagai, semua la. Tapi sabar.


Duk pikir2 nak buat ape la kat kawasan gersang ni, hhmmm ye la, kalu kat kampung paling tidak maen kat laman, lari2, naek besikal, best gak.


Duk baring2 ternampak rak buku yang lame dah tak sentuh, memang bersawang ok ^^ haha, rak buku yang tak sentuh dah berape lame dah, sejak pindah bilik sem lepas, uiisshhh lame sangat dah. Jadi tangan pun duk gatal belek2 buku yang ade, last2 terjumpe buku yang ter'beli' dulu coz nak abiskan BB1M, buku romance budak sekolah, SUAMI AKU USTAZ, huhu. Akhi beli buku ni sebelum citer ni kuar TV lagi tapi tak pernah bace^^ hahaha.


Bile dah start bace, hhmmm mule la hobi lame datang balik, kihkih, pembaca buku novel kini kembali !!!


Teringat time zaman sebelum pegang amanah selama 2 tahun, time tu tahun 1, hidup akhi kat kampus tak lepas tangan ngan buku2 gini, kaki plak rajin sangat ke Kuantan semate2 nak beli buku, WOW !!! Miracle gile time tu, tapi time tu dah berlalu sebab kene fokus atas amanah yang diberi, so hobi ni terpakse dikorbankan.


" Macam mane projek novel ngan Ida Rizyani yang akhi bagitau dulu ?"


" Sejujurnye memang madam cakap die akan tunggu dan die faham kedaan akhi time tu tapi tak sangke berlarut sampai 2 tahun. Sebenarnye 1 tahun je. Idea2 dan plot2 pun dah hilang ke mane, tapi watak 3 'orang' tu sentiasa akhi ingat, akhi sayang sangat watak tu, watak kegemaran akhi yang ingin akhi realisasikan, alamaakk emo lak ^^ hahaha "


Insya allah disamping ngah siapkan tesis akhi akan cube untuk dapatkan balik rentak akhi yang dulu dalam bidang penulisan ni. Semoga zaman tu dapat kecapi semula, oyeah !!!


Wallahualam ...

Saturday, March 28, 2015

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 3 (28 MAC 2015)



Penaja Utama : Ashraf Azahan Store



KEDUDUKAN

1. Penasaran - Vast (-) (3)
2. Syahadah - Far East (-) (3)
3. Kembali - Raqib Majid (-) (3)
4. Ahmad Ammar - R-iF (+3) (3)
5. Salam - Lah Ahmad (+1) (2)
6. Mencintaimu - Masriezan Masri (-1) (3)
7. Kerna Cinta - Akhdan (-3) (3)
8. Esok Menanti - Mirwana (lagu baru) (1)*
9. Andai Esok - Akhil Hayy (+1) (2)
10. Insan Mudah Lupa - Luqman Hakim (-2) (3)


PENCALONAN BARU

Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri
Jalan Cintaku - Aidil*


LAGU TERKELUAR

9. Suara Kami - Haron Ahmad feat. Jay Jay (2 minggu)

TETAMU MINGGU INI

Akhil Hayy

Friday, March 27, 2015

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 2 (21 MAC 2015)




Penaja Utama : Ashraf Azahan Store


KEDUDUDKAN 

1. Penasaran - Vast (-) (2)
2. Syahadah - Far East (+1) (2)
3. Kembali - Raqib Majid (+3) (2)
4. Kerna Cinta - Akhdan (-) (2)
5. Mencintaimu - Masriezan Masri (-) (2)
6. Salam - Lah Ahmad (lagu baru) (1)*
7. Ahmad Ammar - R-iF (-5) (2)
8. Insan Mudah Lupa - Luqman Hakim (+1) (2)
9. Suara Kami - Haron Ahmad feat. Jay Jay (+1) (2)
10. Andai Esok - Akhil Hayy (lagu baru) (1)


PENCALONAN BARU

Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri*
Esok Menanti - Mirwana*


LAGU TERKELUAR

7. Kembali - Fizan Hashim (1 minggu)
8. Tinta Putih - Noryn Aziz (1 minggu)

TETAMU MINGGU INI

Vast

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 1 (14 MAC 2015)



Penaja Utama : Ashraf Azahan Store



KEDUDUKAN


1. Penasaran - Vast 
2. Ahmad Ammar - R-iF
3. Syahadah - Far East
4. Kerna Cinta - Akhdan
5. Mencintaimu - Masriezan Masri
6. Kembali - Raqib Majid
7. Kembali - Fizan Hashim
8. Tinta Putih - Noryn Aziz
9. Insan Mudah Lupa - Luqman Hakim
10. Suara Kami - Haron Ahmad feat. Jay Jay


PENCALONAN BARU 

Salam - Lah Ahmad
Andai Esok - Akhil Hayy


TETAMU MINGGU INI

Raihan

Thursday, March 12, 2015

PERTAMA KALINYA



Matanya jauh merenung ke ruang laman. Kadan2 ade bayangan petang pohon rendang di mukanya. angin petang kali ni damai sekali menandakan kemarau baru tamat. Ruang kerjanya tiba-tiba dipenuhi suara along yang datang entah dari mana pun dia tak perasan.

"Abi.... "

"Ye..."

"Uitt, knape bi ?"

"Ntah la"

"Ha? Ntah? Abi ni dah kenape? " Tangannya mula merayap ke bawah ketiak abinya sambil berpaut di tangan abinya seperti buaian.

"Abi rindu umi eh? Along tau".

"Tak la"

"Dah tu kenape? Tak pernah2 Along tengok muke Abi macam ni".

"Along nak tau something tak?"

"Of course la nak, ape die Abi?"

"Dunia dah nak kiamat Along", sambil tangannya mengangkat badan kecil anaknya ke riba, mereka masing2 memandang ke laman. "Tak lame lagi Islam akan menang dan dunia ini akan hancur setelah semua kejahatan dihapuskan dengan kuasa Allah swt".

Along terdiam. Dia hanya mendengar ape yang Abi ingin sampaikan. Abi menyambung lagi.

"Manusia dah tak nampak akhirat sayang. Manusia dah betul2 hanyut dalam keparahan jasad mereka sendiri. Nafsu menjadikan mereka seperti manusia yang berakal tapi buta segala2nya. Dan kita juga akan berpisah suatu hari nanti dengan fasa kematian yang kita tak tahu bila masanya. Mereka2 yang berjuang dalam topeng perjuangan Islam tetapi mereka menghancurkan tentera Allah dari dalam secara diam2 akibat kerakusan kuasa dan tidak menguasai sepenuhnya sumber daripada Al-qur'an dan hadis juga dari sejarah nabi2 terdahulu".

Tanpa sengaja air matanya mengalir.

"Abi nangis ?" Tangannya lembut menyapu air mata di muka abinya.

"Along beruntung sayang. Alhamdulillah, Along dilahirkan dari rahim umi dan abi yang telah didedahkan dengan suasana dan didikan tarbiah. Abi dulu tidak dapat merasai nikmat seperti kamu sayang. Inilah yang menjadi dorongan kuat Abi dalam perjuangan dakwah Islam. Abi bina ini agar kita lebih menghayati hidup kita dalam mengamalkan sunnah2 nabi yang mana mereka di luar sana amat kehausan kenikmatan ini seperti abi dahulu sayang".

"Kalu bumi dah kiamat atau kematian datang, Along nak duduk dengan siapa Abi?"

"Along sayang, kematian itu datang tidak kira umur atau siapa diri kita, asasnya dari mana kite semua datang, di situlah kite semua akan kembali dan semua akan merasai detik kematian itu. Kalu ade antara Abi atau Umi atau Along sendiri yang pergi dulu, kite sebagai khalifah kena teruskan perjuangan. Kematian adalah perpisahan sementara. Kalu kite kuat doa insya Allah , Allah akan pertemukan kite balik".

Along bangun lalu memeluk abinya.

"Along sayang Abi. Along sayang Umi. Kalu Abi dengan Umi pergi nanti, Abi jangan la risau, Along akan terus lakukan seperti yg Abi ajar"

"Di mana kita, Allah lah yang paling dekat dengan kita".

"Ye Abi, Along faham".

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...