Saturday, October 24, 2015

LIRIK THE VOCAL OUT - DUANYA KITA









Kalian,
Dengarkan,
Bila hati bicara
Tiada bisa sentuh

Dulu kita terpaksa
Akur dan mengalah kepada situasi
Segalanya suratan pedihnya ditelan

Dipisahkan lautan
Hilanglah khabar daku mengubah haluan
Walaupun daku sedar dan tahu
Tiada lain di dunia setanding mu

Tiba-tiba, tak diduga
Dikau berdiri di hadapan mata
Mengembalikan nostalgia, memori bersama
Membisu seribu makna, rahsia terbenam didada

Tak ku sedar sekali lagi
Ku jatuh hati dengan kamu, yeah
Pada malam yang sempurna
Terpegun daku terpesona
Kelunakan lembut bicara
Kita ini bagai rela
Jatuh cinta untuk kali kedua

Kehadiranmu
Di sisiku, disaatku perlukan
Ku perlukan teman yang setia

Melenyapkan dilema yang melanda
Walaupun seketika kau bawa harapan
Padaku buddy
Sememangnya ku sedar dan tahu
Tiada lain didunia setanding mu

Tiba-tiba hati berdebar
Apabila mata bertentang mata
Detik kecintaan kini bersemi
Cinta dua hati
Mengerti tanpa berbicara, perasaan suci kita


Tak ku sedar sekali lagi

Ku jatuh hati dengan kamu, yeah
Pada malam yang sempurna
Terpegun daku terpesona
Kelunakan lembut bicara
Kita ini bagai rela
Jatuh cinta untuk kali kedua


Thursday, October 1, 2015

LIRIK THE VOCAL OUT - HE'S GONE





He's gone Out of my life
He's gone Back to his Love
I cry The tears i wiped out My heart cry So lonely Don't know how to present
He's gone Never come back
He's gone With the confident
When I kiss you for along time This morning That's the best that I can give Better than before I did
My heart say you want me Come to you Since that I feel during 7 Right after your love gone I'm feel that too
The wind the rain Bring your death last night
Your face Look very cool with calm smile I feel you gain that Love
Last to say, I want you, Don't leave me again....
.

Wednesday, June 10, 2015

LIRIK CALIPH BUSKERS : HANYA NAMA-MU






Hanya namaMu ku puji ku sanjung
Di lafaz pertama suara azan fajar
Langkah kananku seperti dilindung
Andainya tersandung rebahku bersujud
Dan hanya namaMu ku puji ku sanjung

Adakalanya linang air mata
Tertumpah ke pipi menerima takdir
Namun imanku tidak akan runtuh
Ku ambil ikhtiar berdiri semula
Dan hanya namaMu ku puji ku sanjung

Di akhir perjalanan ini
Yang mencari petunjukmu
Ku doa agar kehadiran disambut
Semoga namaku terdiri
Di antara yang terpilih
Menjadi tetamu di tamanMu nanti

Setiap masa tak pernah ku lupa
Sinar yang kau beri dalam hidup ini
Bila tibanya nyawaku di dunia
Kau panggil kembali dengan nafas akhir
Hanyalah namaMu ku puji ku sanjung

Di akhir perjalanan ini
Yang mencari petunjukmu
Ku doa agar kehadiran disambut
Semoga namaku terdiri
Di antara yang terpilih
Menjadi tetamu di tamanMu nanti
Menjadi tetamu di tamanMu nanti

Monday, May 25, 2015

LIRIK THE VOCAL OUT : SI SEMBANG KENCANG

\




Artis : Vocal Out
Lirik : The Mentadak Biru



Asal masuk cerita
Cerita Lawin
Ini kisah si sembang kencang ?
Kencang ? huh !
Buat lupe nampak ,, check


Dah dua raya aku bekerja
Kerja katanya untuk sejahtera
Hilang komen hilang komentar
Fikiran rakus mula menjelma
Cerita asal semua boleh hadam
Bila buka sebenar lain ceritanya
Kelentong ?
Belum masa untuk menghitung
Iyaa ..
Aku dilabel masih belum faham
Belum hadam satu kalam
Apa lagi dua kalam
Tiga, empat semuanya 40
Rase lahh..


Cerita ini cerita si sembang kencang
Sembang sembang aja tapi habuk tadak
Mane pergi ?
Sembang sampai subuh qiam pun terlepas
Tentatifnya sudah lari
Postmortem takde guna semua same saja
Kira ape entah diorang ni
Sembang lagi
Sembang lagi
Sembang laa...



[CHORUS]

Cerita in cerita si sembang kencang
Kencangnya kalah ribut taufan
Sembang sana sini
Habuk takde
Bile orang lain menang
Diungkit ungkit buku sila
Pancung sana pancung  sini
Lidah satu aksi macam dua tangan
Semua orang salah
Die saja betul
Big bob nye kuat tapi ..
Die pun same
Macam pak pandir
Buat lawak tapi tak tuju diri sendiri
Aksi tonjol tak hiburkan hati
Lagi sakit hati
Lebih baik balik tidur aje laa
Takpe korang teruskan sembang sembang


Hari ini minggu ini
Minggu kenangan dengan yang lain
Mereka happy ade hidup pengalaman sendiri
Di mana ? di sini la
Tempat untuk timbul pengalaman
Segala memori tapi disalah anggap perbuatan ku ini
Ajaibnya aku sekufu lain
Mungkin otak ku tak sama tapi darah kite serupa
Tujuan same ape lagi?
Nak ikut semua kau betul
Akhir hidup aku tergadai
Habuk pun tadak
Ape aku nak cerita sama anak aku
Adik aku mak ayah aku
Nothing sweet
Orang lain celebrate kaw kaw
Takkan kau tak nak ?
Actually who are loser now?


Bingung bingung sudah aku
Aku bagai ditarik tali
Tak tau mane nak pergi
Serba salah keduanya
Kanan kiri ?
Alaaa...
Mane nak pergi  ni??
Itulah kawan lagi dengan budak kuat sembang
Mulut manis tapi tiada guna
Orang pun mulut manis
Kenapa they have something to gain? Huh
Ceh malas nak cerita
Lu pikir la sendiri


Salam


[CHORUS] 3X


Maaf la wei..

Pirahhhh !!

Friday, May 15, 2015

LIRIK THE VOCAL OUT - HARI INI HARI GURU







Lagu : The Vocal Out
Lirik : Mentadak Biru Inspired



Alam pagi berkicauan
Menyambutnya riang hari ini
Hari yang penuh kemeriahan warna warni anak murid mu
Di sambut penuh rasa kasih dan sayang
Bagi mengenag kasih seorang bernama guru


Tarikh keramat 16 mei setiap tahun
Menguntum senyum mu
Hari menghargai jasa khas buat mu
Melirikkan senyuman di wajah mereka
Sebagai tanda thank you for you ...

Kegembiraan disambut bersama-sama
Guru diberi ruang untuk bersuka ria
Mengikat tali jalinan kasih kita
Melupakan semua yang pahit luka

Suasana menarik upih pinang
Lumba lari berkain pelikat
Tarik tali ramai-ramai
Semuanya meninggalkan nostalgia indah


Kini anak-anak murid mu di perantauan
Menimba ilmu untuk masa depan
Tidak lupa tarikh keramat ini
SMS dikirim, whatsapp diutus
Hanya untuk menyampaikan
“SELAMAT HARI GURU”


Terima kasih , thank you
Syukran i love you
Atas limpahan ilmu
Yang tidak kira jemu
Setitis peluh mu kami hargai
Demi mendidik kami
Kata-kata mu nasihat buat kami
Kan kami pahat sehingga akhir hayat


Pray for us

We do it better

Thursday, May 14, 2015

LIRIK THE VOCAL OUT : ANTARA DUA






[CHORUS]

Mengapakah ini bisa terjadi
Warkah bertemu sesama warkah
Berdentum meluah rasa isi hati
Yang terguris yang terhina
Siapa mula dan siapa menang ?
Akhirnya bertemu jalan tidak tenang
Face to face pun tak jadi
Masam purik muka kau
Di sinikah akhirnya ?


Dari satu suku
Kau datang pada ku
Suku ini mungkin kau problem
Cari2 aku tak boleh settle
Kau tarik muka dari ku
Mulut mencebik kosong
Melirik kata hati
Aku tidak guna
Tak pandai mengukuh ikatan ini
Tapi itu
Hak aku
Hak diri ku di hujung waktu ini
Aku perlukan ketenangan
Nostalgia aku berbuah dua kali, kawan
Aku perlu masa untuk bertenang
Ini bukan soal kerja atau untung rugi
Tapi ini soal hati
Yang dah tercarik atas ikatan orang lain
Peluang dulu aku tidak pegang elok2
Aku berputus tiada fikir panjang
Mungkin itu waktunya
Aku memutuskan semua ikatan ini
Untuk aku menyimpan aib aku
Yang tidak sengaja aku jelmakan
Yang tidak sengaja aku lirikkan
Niat aku baik tapi aku silap
Muka aku malu
Satu hari aku tidak berhubung dengan mereka
Tapi tika itu dia melindung ku
Seorang insan yang aku hargai
Yang ku tidak tahu dari mana dia datang
Mungkin tika itu detik hati kami sama
Ibarat dia mendengar rintih aku
Aku hormat
Aku salut
Segala yang dia lakukan
Lagak hati ku beromong iya
Dialah orangnya tapi kini
Tidak Lagi


Aku yang silap


[CHORUS]

Mengapakah ini bisa terjadi
Warkah bertemu sesama warkah
Berdentum meluah rasa isi hati
Yang terguris yang terhina
Siapa mula dan siapa menang ?
Akhirnya bertemu jalan tidak tenang
Face to face pun tak jadi
Masam purik muka kau
Di sinikah akhirnya ?


Saat kau tiba kali kedua
Meluah yang tidak dapat kau tunaikan
Kata2 nista keluar dibibir mu
Yang membuat aku terhina
Kerana tidak di sisi mu
Sedangkan aku pulang baru isi perut kosong
Kata2 yang jarang aku timbangkan
Kali ini terguris dek ketidakpuasan hati 
Aku hilang normaliti
Endah tak endah aku menjawab
Aku biar kau pergi tergantung
Tika itu
Sumpah seranah ku keluar
Segala rentak maki aku luahkan
Emotional ku tidak lagi tenang
Adrenalin marah ku muncul satu satu
Ku capai ini keyboard
Meluah segala isi hati
Ramai tidak percaya
Ramai ingat aku di hijack
Ibarat kiamat yang melanda
Yang berseloroh untuk meredakan aku
Aku senyum aku tenang
Mungkin bait aku ini malam 
Aku terpaksa
Sakitnya tuh di sini kau
Aku puas 
Geram kesumat aku tiada lagi


Ohh yeah, yeah yeah yeah 


Pagi2 itu pula kau buat lagi
Aku berang aku bengang
Mati akal ku
Dalam kata2 mu
Hati ku tak tau ingin dilayan atau tidak
Hari2 berjalan suram sekali
Akhirnya satu malam di dini malam
Kau mengungkap kata
Itu mungkin aku
Tapi tolong aku bukan seperti yang kau sangkakan
Aku sulung kau nombor brape ?
Aku nampak kau tidak
Beza situasi harusnya kau beringat
Aku tidak omong kosong
Segala yang kau harungi
Aku tempuh dulu
Masin manis aku jalan dulu
Walau kita sama
Tapi warkah jalan kita berbeza
Hanya kata yang aku bagi untuk kau ingat2
Tapi maybe your translater have a wrong know yeah
Jadi isi kandung disalah tafsir pula
Tak pa
Kau mungkin ada jalan kau
Dan aku jalan aku
Terpulang
Walaupun tidak di sini
Kelak masing2 punya hal masing2
Banyak lagi yang perlu difikirkan
Sekian dari aku


[CHORUS] 3X

Mengapakah ini bisa terjadi
Warkah bertemu sesama warkah
Berdentum meluah rasa isi hati
Yang terguris yang terhina
Siapa mula dan siapa menang ?
Akhirnya bertemu jalan tidak tenang
Face to face pun tak jadi
Masam purik muka kau
Di sinikah akhirnya ?


Artis : The Vocal Out
Lirik : Mantadak Biru Inspired

Saturday, May 9, 2015

AKU JUGA NORMAL






Manusia ini buta
Manusia ini buta
Manusia ini buta


Seraut wajah itu
Hamba Allah


Sebujur jasad itu
Hamba allah


Sebulat perasaan itu
Hamba Allah


Manusia ini buta
Manusia ini buta
Manusia ini buta


Jangan disangka baik itu
Semuanya indah
Jangan disangka sempurna itu
Semuanya bahagia
Jangan disangka cerdik itu
Semuanya bisa menakluk dunia


Manusia gemar melontar kelemahan insan
Hanya melihat setitik hitam di atas selempar kain putih
Yang baik itu begitu putih
Tapi bintik hitam juga dilihatnya
Manusia ini buta


Mata mu melirik senyum
Mulut mu bangga ketawa
Telinga mu saksi atas perbuatan mu


Lisan ini bahaya sahabat
Terlanjur bicara lukanya parah
Tersilap bicara keruh ukhwah


Aku juga normal seperti mu
Semua yang dipinjamkan kepada kita
Semua sama
Bezanya
Aku kurang sedikit dari kamu
Itu yang kamu kritikkan sahabat


Ketampanan, kesempurnaan jasad
Kemgahan pangkat
Kelebihan yang diberi
Tiada guna kiranya sahabat
Merendahkan sahabat


Lafaz tarbiah dibicara lantang
Soal tarbiah bangga dihujah
Prinsip- prinsip, rukun-rukun dipertahankan
Tapi kamu tidak sebaik kata-kata mu


Ramai bisa berhujah
Tapi implikasinya kurang
Memancung bisa kepada penggerak umat
Itu yang kamu amalkan


Kata-kata ini
Untuk diri ku sahaja
Agar aku tidak mengulanginya
Agar aku berwaspada
Agar aku tidak lukai yang lain


Biar aku luka
Asalkan yang lain tidak
Biar aku dicemeti
Asalkan yang lain tidak
Biar aku dibakar. diseksa
Asalkan yang lain tidak


Aku hanya sampah dalam perjuangan
Kerja aku hina dipandang orang
Asalkan aku kekal terpasak di sini
Dalam perjuangan ini


Demi sebuah cinta abadi
Kepada-Nya
Kepada Allah yang ku sayangi
Kepada yang menciptakan ku
Dengarlah,
Aku tidak sabar untuk menemui-Mu
Kerana Kau cinta ku yang kekal


Allah ...
Allah ...
Allah ...

Friday, May 1, 2015

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 7 (25 APRIL 2015)



Penaja Utama : Ashraf Azahan Store


KEDUDUKAN

1. Ahmad Ammar - R-iF (+2) (7)
2. Syahadah - Far East (+6) (7)
3. Hakikat Cinta - Simfoni (+7) (2)
4. Kembali - Raqib Majid (+3) (7)
5. Jalan Cintaku - Aidil (+4) (4)
6. Esok Menanti - Mirwana (-2) (5)
7. Hanya PadaMu - Ainan Tasneem (-2) (2)
8. Salam - Lah Ahmad (-6) (6)
9. Penasaran - Vast (-8) (7) 
10. Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri (-4) (4)



PENCALONAN BARU

Duniaku Dakwahku - Ayai Ilusi feat. Altimet
Segalanya Untukmu - Azhar Hilmi



LAGU TERKELUAR




TETAMU MINGGU INI

Daqmie

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 6 (18 APRIL 2015)



Penaja Utama : Ashraf Azahan Store


KEDUDUKAN

1. Penasaran - Vast (+3) (6) 
2. Salam - Lah Ahmad (-) (5)
3. Ahmad Ammar - R-iF (+6) (6)
4. Esok Menanti - Mirwana (+2) (4)
5. Hanya PadaMu - Ainan Tasneem (lagu baru) (1)*
6. Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri (+2) (3)
7. Kembali - Raqib Majid (-4) (6)
8. Syahadah - Far East (-7) (6)
9. Jalan Cintaku - Aidil (+1) (3)
10. Hakikat Cinta - Simfoni (lagu baru) (1)*



PENCALONAN BARU

Duniaku Dakwahku - Ayai Ilusi feat. Altimet*
Segalanya Untukmu - Azhar Hilmi*



LAGU TERKELUAR

5. Andai Esok - Akhil Hayy (4 minggu)
7. Mencintaimu - Masriezan Masri (5 minggu)




TETAMU MINGGU INI

R-iF

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 5 (11 APRIL 2015)



Penaja Utama : Ashraf Azahan Store


KEDUDUKAN

1. Syahadah - Far East (+1) (5)
2. Salam - Lah Ahmad (+3) (4)
3. Kembali - Raqib Majid (-) (5)
4. Penasaran - Vast (-3) (5)
5. Andai Esok - Akhil Hayy (+2) (4)
6. Esok Menanti - Mirwana (+2) (3)
7. Mencintaimu - Masriezan Masri (+3) (5)
8. Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri (-2) (2)
9. Ahmad Ammar - R-iF (-5) (5)
10. Jalan Cintaku - Aidil (-1) (2)



PENCALONAN BARU 

Hanya PadaMu - Ainan Tasneem
Hakikat Cinta - Simfoni




LAGU TERKELUAR 



TETAMU MINGGU INI

 Raqib Majid

Tuesday, April 14, 2015

KELAHIRAN ... BAGI KU ISTIMEWA






Hari minggu ni, cuaca damai sekali, Abi telah keluar pergi bermain badminton bersame2 kawannya, tinggal la anak sulung sorang ni dengan Umi kesayangannye. Pagi ini die bercadang untuk memetik petai di belakang rumah untuk dimasak sambal bilis petai kegemaran abinye. Kakinya melangkah laju menuju ke pintu dapur akan tetapi terhenti seketika di hadapan stor yang sudah lama tidak dimasukinya. Die membelek2 buku koleksi abinya.


"Eh, abi ade buku pink, haha, lawak la abi ni". Matanya tertangkap satu ungkapan yang disertakan dengan nukilan panjang, KELAHIRAN ... BAGI KU ISTIMEWA ... Die mula membacanya.



...........................................



Malam ini aku menulis buat kali pertamanya dengan bergelarkan seorang Abi. Allah, Alllah, Allah ... Kisah malam ni Abi tak boleh lupakan, saat Umi mengadungkan anak sulung ku, Along, Abi tiada di sisi Umi, banyak masa Abi terpaksa memenuhi tuntutan membawa Murabbi Abi ke tempat ceramahnya. Memandangkan hanya Abi yang masih tinggal dekat dengannya, maka Abi lah yang bertanggungjawab dalam menolongnya ke mana2, dalam bahkan luar negeri Abi pergi. Musafir hidup Abi sejak bujang memang macam tu.


Malam itu Umi telefon abi, Umi tanye Abi, Abi dah makan ? Abi jawab belum. Menjadi kebiasaan Abi untuk telefon Umi dahulu untuk memberitahu Umi yang Abi akan makan. Kalau di rumah kami makan bersama, rase kosong kalu makan asing2. Abi suap Umi, Umi suap Abi. Tapi malam tu tidak. Musafir Abi melenyapka saat itu sebentar. Umi faham kerja Abi. Umi redha sejak kami berkahwin lagi. Panggilan malam tu, Umi beritahu Abi yang Along bermain2 dalam perut Umi. Along dijangka hadir ke muka bumi Allah ini seminggu lagi. Abi suka bila Umi letak telefon di perut Umi, seakan degakan yang berbunyi itu adalah suara Along yang ingin bercakap dengan Abi. Selepas itu, kami meneruskan hal masing2.


Tidak lama selang beberapa jam, Umi menghubungi Abi sekali lagi hanya sekadar untuk memberitahu yang Umi akan tidur sebab berasa penat. Abi membalas ucapan Umi dengan bacaan doa tidur. Kebiasaan bila tidur, kami akan tidur sebantal. Lengan Abi menjadi bantal Umi. Nikmat cinta kami Allah bagi pinjam begitu lama sehinggakan tiada hujungnye. 


Ketika Abi mula berangkat ke rumah, Umi menelefon lagi. Kali ini suara Umi desahnye lain. Umi bagaikan menangis kerana merasa sakit ingin melahirkan Along. Habis semua sahabat dan jiran Abi telefon tapi tidak berangkat, mungkin mereka tidak perasan. Perjalanan ke rumah lebih kurang dalam masa 1 jam setengah. Abi resah. Murabbi Abi menguatkan Abi. Tiba2 Umi hantar mesej kepada Abi.


"Umi sedang drive, doakan kami selamat sampai ke hospital".


Allah, tindakan gila ape Umi ni. Abi dah tidak keruan. Air mata Abi mengalir. Malam itu Abi memandu dengan laju sekali. 160 - 180 km/h. Murabbi Abi terus memberi kata2 untuk menguatkan jiwa Abi, tapi otak Abi terus memikirkan Umi yang sedang sakit. Abi pantang dengar Umi mengaduh, walaupun Umi tercucuk tulang ikan dijarinya. Deru angin yang masuk ke kereta membuatkan abi terus membelah selekoh malam tanpa menghiraukan bahaya menjengah. Sememangnye skill pemanduan laju Abi manfaatkan sebaiknya, demi Umi, demi Along.


Tiba di hospital, dalam bilik Umi masih lagi mengerang kesakitan. Pantas Abi mencium tangan dan dahi Umi. Dahi Umi berpeluh teruk. Abi mengingatkan Umi untuk terus mengingati Allah. Umi tidak dapat meneruskan deliver sebab pintu rahim Umi masih terbuka sedikit. Umi semakin lemah. Kondisi Umi begitu teruk, abi tidak pernah lihat sebelum ni. Tangan Umi abi genggam erat2, mulut Abi terus menguatkan Umi dengan zikrullah. Doktor datang memberitahu yang Umi perlu lakukan pembedahan sebab tali pusat Along melilit leher Along. abi menahan kuat air mata Abi demi sebuah semangat kuat kepada Umi. Umi dibawa ke bilik bedah. Doktor tidak membenarkan Abi masuk tapi Abi degil, abi naik tocang melawan perintah doktor. Abi melihat satu2 operasi perut Umi dibelah. Muka Abi terus mengadap Umi yang kini sudah tidak bermaya. Air mata Umi Abi lap kerana terlalu banyak. Doa munajat terus abi panjatkan semoga semuanya selamat.


Alhamdulillah, tepat jam 10.30 malam Along selamat dikeluarkan dari perut Umi tapi doktor mengesahkan yang Along tidak menangis, Abi tidak keruan. Umi terus lemah. Abi menyuruh doktor uruskan Along. Badan Umi Abi peluk erat. Air mata Abi jatuh. Umi tiada berkata. Abi mintak Umi terus kuat, terus membuka mata tapi tangan Umi menarik baju Abi merapatkan telinga abi dimulutnya.


"Abi, tengok Along. Die sorang2 kat sana"


"Tidak sayang, doktor sedang uruskan Along. Abang takkan tinggalkan sayang sorang2"


"Anak kite perlukan kite".


"Abang takkan ... "


"Kalu abang sayang Umi, tengok Along cepat"

Kata2 ini sangat berat untuk abi pertimbangkan. Dengan semangat yang ada, Abi pergi tengok Along di bilik rawatan sebelah. Along masih lagi tidak bergerak. Perlahan doktor memberitahu Abi yang Along dah tiada kerana lemas. Tapi naluri Abi kuat mengatakan yang Along masih lagi ada. Abi mengangkat Along lalu dibaringkan di dada Abi. Dengan selawat, Abi mengosok2 belakang Along tapi Along masih lagi tidak bergerak. Dengan izin doktor Abi membawa Along ke Umi. Abi baringkan Along di atas Umi. Belakang Along terus Abi usap berserta selawat. Tiba lama lepas tu terdengar suara rengetan Along. Allah, Allah, Allah, tiada kata lain selain syukurillah. Kami berhujan air mata dan memeluk Along bersama2. Alhamdulillah, Along sihat. Laungan iqamah di telinga Along Abi laksanakan di sebelah Umi. 


Peristiwa ini banyak mengajar Abi. Umi, Along, dua jiwa Abi yang Abi sayangi. Semoga Along menjadi insan solehah untuk terus menyambung rantai dakwah Rasulullah SAW ...


...............................................


"Adakah aku kini anak yang solehah ? Along bermonolog sendiri

Saturday, April 4, 2015

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 4 (4 APRIL 2015)





Penaja Utama : Ashraf Azahan Store


KEDUDUKAN

1. Penasaran - Vast (-) (4)
2. Syahadah - Far East (-) (4)
3. Kembali - Raqib Majid (-) (4)
4. Ahmad Ammar - R-iF (-) (4)
5. Salam - Lah Ahmad (-) (3)
6. Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri (lagu baru) (1)*
7. Andai Esok - Akhil Hayy (+2) (3)
8. Esok Menanti - Mirwana (-) (2)
9. Jalan Cintaku - Aidil (lagu baru) (1)
10. Mencintaimu - Masriezan Masri (-4) (4)


PENCALONAN BARU

Hanya PadaMu - Ainan Tasneem*
Hakikat Cinta - Simfoni*


LAGU TERKELUAR

7. Kerna Cinta - Akhdan (3 minggu)
10. Insan Mudah Lupa - Luqman Hakim (3 minggu)


TETAMU MINGGU INI

Inteam

LIRIK SAUJANA - NUR MALAM







Renungi malam ini rasa kesangsian
Ku kini berada di alam yang sunyi
Hanya bertemankan bintang dan bulan
Di malam kelam


Hembusan angin bayu pastikan berlalu
Seiring dosa lalu yang membelengguku
Moga semalam jadi pedoman
Dan pengajaran


Langkah kaki kananku
Menyusuri rumah suci
Bermula episod baru
Dalam ketulusan hati

(CHORUS)
Bila hati menghadap tuhan
Baru kusedar ada kelemahan
Terasa kerdil berbanding Yang Esa
Terharu, terfikir betapa agungnya Tuhan


Tuhanku, aku tidak layak masuk syurga-Mu
Namun tak berupaya menghadapi api neraka-Mu
Terima taubatku dan ampunkan dosa-dosaku

Inginku ubah cara hidupku yang lalu
Menjadi hamba yang diredhai selalu
Tiada palsu wahai tuhanku
Allah yang satu


Ku akhiri sujud dengan doa
Semoga dikabulkan hajat
Dijauhkan duka lara
Kuharap terimalah taubat


(CHORUS)
Bila hati menghadap tuhan
Baru kusedar ada kelemahan
Terasa kerdil berbanding Yang Esa
Terharu, terfikir betapa agungnya Tuhan 

Rahmat-Mu ku harapkan Ya Allah
Rahmat dari-Mu

Rahmat-Mu ku harapkan

Rahmat dari-Mu

Sunday, March 29, 2015

LIRIK AL-NURAA - MAWI & HAZAMA FT DALY FILSUF







Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang


Yang lima yang enam
Yang di luar dan yang di dalam
Yang memberi salam
Dan yang menghulur tangan
Yang menyambut salam dengan penuh senyuman
Yang di dalam hati tersirat seribu jawapan
Seluas-luas lautan
Setitik pun belum tentu lagi
Dunia luas terbentang
Kita masih lagi mencari
Yang kita ingat jauh
Sudah semakin dekat
Yang kita ingat tinggi
Sudah semakin rendah
Awal dan akhir yang selama ini kita menunggu
Sekarang masanya sudah semakin hampir


Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang


Ku imbas kembali sepanjang perjalanan
Ku cuba renungi setiap perbuatan
Ku tunduk malu, malu aku memikirkan
Pahala dan dosa yang tak dapat aku bezakan
Ku cuba berlari, lari dari realiti
Seperti ada tali yang menarik ku kembali
Aku masih tak faham masih jugak tak mengerti
Masih mencari-cari siapakah diriku ini
Ku tanya pada hati moga diberi jawapan
Tapi ada dua suara yang sering kedengaran
Yang satu kata iya yang satu kata bukan
Kadangkala akal dan hati pun tak sehaluan
Namun ku tetap mencari dan juga terus berjalan
Selagi ada matahari dan selagi ada bulan
Selagi aku belum mengenal diri ini yang sebenar
Mana mungkin aku dapat mengenal Tuhan


Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang


Allahummaj’al fi qolbi nuuraa
Wa fi asobi nuuraa
Wa fi lisani nuuraa
Waj’al fi nafsi nuuraa
Waj’al lii yau maliqo ika nuuraa


Chorus:
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari


Tunjukkanlah jalan terang
Tunjukkanlah jalan pulang
Agar tidak kesesatan
Dalam titian dan harapan
Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
72 kesesatan
Hanya satu kebenaran


BANGUN 3X !!!







Bismillah ...


Sebenarnye hari ni UMP blackout for a whole day, pagi sampai petang. Serius buntu. Tak tau nak buat mende, ibarat budak millenium kembali ke zaman 90-an, nothing. Internet takde, kipas tak jalan, panas, berpeluh bagai, semua la. Tapi sabar.


Duk pikir2 nak buat ape la kat kawasan gersang ni, hhmmm ye la, kalu kat kampung paling tidak maen kat laman, lari2, naek besikal, best gak.


Duk baring2 ternampak rak buku yang lame dah tak sentuh, memang bersawang ok ^^ haha, rak buku yang tak sentuh dah berape lame dah, sejak pindah bilik sem lepas, uiisshhh lame sangat dah. Jadi tangan pun duk gatal belek2 buku yang ade, last2 terjumpe buku yang ter'beli' dulu coz nak abiskan BB1M, buku romance budak sekolah, SUAMI AKU USTAZ, huhu. Akhi beli buku ni sebelum citer ni kuar TV lagi tapi tak pernah bace^^ hahaha.


Bile dah start bace, hhmmm mule la hobi lame datang balik, kihkih, pembaca buku novel kini kembali !!!


Teringat time zaman sebelum pegang amanah selama 2 tahun, time tu tahun 1, hidup akhi kat kampus tak lepas tangan ngan buku2 gini, kaki plak rajin sangat ke Kuantan semate2 nak beli buku, WOW !!! Miracle gile time tu, tapi time tu dah berlalu sebab kene fokus atas amanah yang diberi, so hobi ni terpakse dikorbankan.


" Macam mane projek novel ngan Ida Rizyani yang akhi bagitau dulu ?"


" Sejujurnye memang madam cakap die akan tunggu dan die faham kedaan akhi time tu tapi tak sangke berlarut sampai 2 tahun. Sebenarnye 1 tahun je. Idea2 dan plot2 pun dah hilang ke mane, tapi watak 3 'orang' tu sentiasa akhi ingat, akhi sayang sangat watak tu, watak kegemaran akhi yang ingin akhi realisasikan, alamaakk emo lak ^^ hahaha "


Insya allah disamping ngah siapkan tesis akhi akan cube untuk dapatkan balik rentak akhi yang dulu dalam bidang penulisan ni. Semoga zaman tu dapat kecapi semula, oyeah !!!


Wallahualam ...

Saturday, March 28, 2015

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 3 (28 MAC 2015)



Penaja Utama : Ashraf Azahan Store



KEDUDUKAN

1. Penasaran - Vast (-) (3)
2. Syahadah - Far East (-) (3)
3. Kembali - Raqib Majid (-) (3)
4. Ahmad Ammar - R-iF (+3) (3)
5. Salam - Lah Ahmad (+1) (2)
6. Mencintaimu - Masriezan Masri (-1) (3)
7. Kerna Cinta - Akhdan (-3) (3)
8. Esok Menanti - Mirwana (lagu baru) (1)*
9. Andai Esok - Akhil Hayy (+1) (2)
10. Insan Mudah Lupa - Luqman Hakim (-2) (3)


PENCALONAN BARU

Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri
Jalan Cintaku - Aidil*


LAGU TERKELUAR

9. Suara Kami - Haron Ahmad feat. Jay Jay (2 minggu)

TETAMU MINGGU INI

Akhil Hayy

Friday, March 27, 2015

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 2 (21 MAC 2015)




Penaja Utama : Ashraf Azahan Store


KEDUDUDKAN 

1. Penasaran - Vast (-) (2)
2. Syahadah - Far East (+1) (2)
3. Kembali - Raqib Majid (+3) (2)
4. Kerna Cinta - Akhdan (-) (2)
5. Mencintaimu - Masriezan Masri (-) (2)
6. Salam - Lah Ahmad (lagu baru) (1)*
7. Ahmad Ammar - R-iF (-5) (2)
8. Insan Mudah Lupa - Luqman Hakim (+1) (2)
9. Suara Kami - Haron Ahmad feat. Jay Jay (+1) (2)
10. Andai Esok - Akhil Hayy (lagu baru) (1)


PENCALONAN BARU

Selamanya Bahagia - Nora feat. Mosyi, Alif & Puteri*
Esok Menanti - Mirwana*


LAGU TERKELUAR

7. Kembali - Fizan Hashim (1 minggu)
8. Tinta Putih - Noryn Aziz (1 minggu)

TETAMU MINGGU INI

Vast

CARTA IKIM FM 2015 : MINGGU 1 (14 MAC 2015)



Penaja Utama : Ashraf Azahan Store



KEDUDUKAN


1. Penasaran - Vast 
2. Ahmad Ammar - R-iF
3. Syahadah - Far East
4. Kerna Cinta - Akhdan
5. Mencintaimu - Masriezan Masri
6. Kembali - Raqib Majid
7. Kembali - Fizan Hashim
8. Tinta Putih - Noryn Aziz
9. Insan Mudah Lupa - Luqman Hakim
10. Suara Kami - Haron Ahmad feat. Jay Jay


PENCALONAN BARU 

Salam - Lah Ahmad
Andai Esok - Akhil Hayy


TETAMU MINGGU INI

Raihan

Thursday, March 12, 2015

PERTAMA KALINYA



Matanya jauh merenung ke ruang laman. Kadan2 ade bayangan petang pohon rendang di mukanya. angin petang kali ni damai sekali menandakan kemarau baru tamat. Ruang kerjanya tiba-tiba dipenuhi suara along yang datang entah dari mana pun dia tak perasan.

"Abi.... "

"Ye..."

"Uitt, knape bi ?"

"Ntah la"

"Ha? Ntah? Abi ni dah kenape? " Tangannya mula merayap ke bawah ketiak abinya sambil berpaut di tangan abinya seperti buaian.

"Abi rindu umi eh? Along tau".

"Tak la"

"Dah tu kenape? Tak pernah2 Along tengok muke Abi macam ni".

"Along nak tau something tak?"

"Of course la nak, ape die Abi?"

"Dunia dah nak kiamat Along", sambil tangannya mengangkat badan kecil anaknya ke riba, mereka masing2 memandang ke laman. "Tak lame lagi Islam akan menang dan dunia ini akan hancur setelah semua kejahatan dihapuskan dengan kuasa Allah swt".

Along terdiam. Dia hanya mendengar ape yang Abi ingin sampaikan. Abi menyambung lagi.

"Manusia dah tak nampak akhirat sayang. Manusia dah betul2 hanyut dalam keparahan jasad mereka sendiri. Nafsu menjadikan mereka seperti manusia yang berakal tapi buta segala2nya. Dan kita juga akan berpisah suatu hari nanti dengan fasa kematian yang kita tak tahu bila masanya. Mereka2 yang berjuang dalam topeng perjuangan Islam tetapi mereka menghancurkan tentera Allah dari dalam secara diam2 akibat kerakusan kuasa dan tidak menguasai sepenuhnya sumber daripada Al-qur'an dan hadis juga dari sejarah nabi2 terdahulu".

Tanpa sengaja air matanya mengalir.

"Abi nangis ?" Tangannya lembut menyapu air mata di muka abinya.

"Along beruntung sayang. Alhamdulillah, Along dilahirkan dari rahim umi dan abi yang telah didedahkan dengan suasana dan didikan tarbiah. Abi dulu tidak dapat merasai nikmat seperti kamu sayang. Inilah yang menjadi dorongan kuat Abi dalam perjuangan dakwah Islam. Abi bina ini agar kita lebih menghayati hidup kita dalam mengamalkan sunnah2 nabi yang mana mereka di luar sana amat kehausan kenikmatan ini seperti abi dahulu sayang".

"Kalu bumi dah kiamat atau kematian datang, Along nak duduk dengan siapa Abi?"

"Along sayang, kematian itu datang tidak kira umur atau siapa diri kita, asasnya dari mana kite semua datang, di situlah kite semua akan kembali dan semua akan merasai detik kematian itu. Kalu ade antara Abi atau Umi atau Along sendiri yang pergi dulu, kite sebagai khalifah kena teruskan perjuangan. Kematian adalah perpisahan sementara. Kalu kite kuat doa insya Allah , Allah akan pertemukan kite balik".

Along bangun lalu memeluk abinya.

"Along sayang Abi. Along sayang Umi. Kalu Abi dengan Umi pergi nanti, Abi jangan la risau, Along akan terus lakukan seperti yg Abi ajar"

"Di mana kita, Allah lah yang paling dekat dengan kita".

"Ye Abi, Along faham".

Thursday, February 12, 2015

PERGINYA SEORANG ULAMA'


Allah telah menentukan takdirNya pada malam ini, malam jumaat, malam penuh barakah, perginya seorang ulama' yang disegani dunia TUAN GURU NIK ABBUL AZIZ NIK MAT ke rahmatullah pada jam 9.45 malam sebentar tadi. 


Malam ini malam kesedihan seluruh alam, sepi sunyi malam ini semoga dapat menyentuh hati-hati semua insan di atas muka bumi ini untuk terus kuatkan ikatan kepada Yang Maha Esa. 


Al-Fatihah..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...