Wednesday, February 13, 2013

IHTIFAL 2013 : DEBAT ASEAN BAHASA ARAB 2013




Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT di atas segala nikmat yang dikurnia olehNya kepada kita selama ini. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan keluarga serta para sahabat yang amat dirindui.


Alhamdulillah, syukur sangat2 kepada Allah SWT kerana telah memilih akhi untuk join team KEBARA (Kelab Bahasa Arab UMP) untuk mewakili UMP dalam Pertandingan Debat ASEAN Bahasa Arab yang berlangsung di Universiti Sains Islam Malaysia . Sebelum ni, akhi agak kecewa kerana tidak dapat join sahabat2 akhi ke Kaherah, Mesir untuk mengikuti Program ijazah Sanad Al-Quran kerana sebab yang tak dapat dielakkan. Rupa2nye Allah lebih tahu apa yang sesuai bagi diri akhi. Maafkan hambaMu ini sekiranya hatinya terdapat sedikit buruk sangka yang sukar ditangkis…Allahuakbar!!!


Sebelum akhi memulakan latihan bersama sahabat2 KEBARA, akhi terpaksa mengikuti meeting di kolej kediaman akhi. Insya Allah meeting ini akan disambung semula pada bulan februari ini. Ya Allah, sesungguhnya amanah itu berat untuk dipikul tetapi Kau lebih akan kemampuan diri ini. Ya Allahjpermudahkanlah urusan ini..amin^^. Kami sama2 memulakan latihan selang 3 hari selepas itu. Satu minggu masa yang tinggal untuk menghadapi pertandingan peringkat antarabangsa ini digunakan dengan sebaik mungkin.





makan malam ngan abg2 senior



mencari maklumat penting



sesi latihan


Kami mula bertolak ke USIM pada 31 januari 2013 pukul 10.30 pagi. Perjalanan terus ke USIM hanya berehat seketika di R&R Nilai untuk makan tengah hari dan solat zohor. Kami tiba di The Aston Hotel pada pukul 2.30 petang. Semasa ingin mendaftar bilik, tiba2 sahabat akhi berkata…


“Peerrgghh… Ashraf pendebat pertama laa”.

Dengan muke terkejut, terus pergi ke kaunter.

“Mana?”, sambil melihat senarai pendebat yang berdaftar. “Haha, kalu cam ni, memang kene join la debat royal nanti^^”. Saje nak psycho orang2 kat sekeliling,haha^^.



pergh...famous kejap^^



selepas solat zohor


Selepas selesai bahagian pendaftaran dan penginapan, kami berehat sementara menunggu taklimat yang menjadi slot pertama pada malam itu. Selepas solat, kami sama2 turun ke dewan untuk mendengar taklimat tentang pertandingan ini. Taklimat ni diadakan khas untuk team2 junior. Maknenye yang baru2 nak berjinak dengan pertandingan ni termasuk la akhi. Niat akhi sebenarnye sekadar nak mendalami ilmu bahasa arab ni saje, tak lebih dari tu. Walaupun sebelum ni kami dimomokkan dengan niat kami ke sana hanya sekadar unutk jalan2. Yang paling best, group KEBARA la yang pelik sekali. Geng2 engineer yang join pertandingan ni. Yang lain semuanye memang dah amik bahasa arab. Itu tak menjadi masalah kepada kami. Bagi kami, sape2 sahaja yang oleh belajar bahasa al-qur’an ni. Memang kami ade mendengar kata2 yang kurang enak di telinga ni, tapi itu bukan penghalang buat kami^^.


Antara institusi yang join pertandingan ni ialah:

1.      DINNIYAH PUTERI (INA)
2.      UIA A (MAS)
3.      UM A (MAS)
4.      UKM B (MAS)
5.      USIM B (MAS)
6.      SYARIF HIDAYATULLAH (INA)
7.      UNISZA A (MAS)
8.      UM B (MAS)
9.      KUPU SERI BEGAWAN (BRU)
10.  UMP (MAS)
11.  SWING
12.  UIA B (MAS)
13.  USIM A (MAS)
14.  UNISZA B (MAS)
15.  UKM A (MAS)
16.  UNI ISLAM BANDUNG (INA)
17.  KUIS (MAS)
18.  UMK (MAS)


Pada malam itu, kami diputuskan untuk memulakan pertandingan pusingan 1 dengan  tetamu dari Brunei, KUPU SERI BEGAWAN. Yang seronoknye, bilik mereka ni hanye berhadapan dengan kami. Kami sempat berbual ringkas di hadapan bilik masing2 ketika kami mahu turun ke dewan. 


Berikut adalah jadual pertandingan yang melibatkan UMP dengan IPT yang lain…


Hari pertama

1.      UMP VS KUPU SERI BEGAWAN
2.      UMP VS KUPU SERI BEGAWAN
3.      UMP VS UNI ISLAM BANDUNG

Hari kedua

1.      UMP VS KUIS
2.      UMP VS UKM A
3.      UMP VS UMK



sesi taklimat






pertemuan pada pusingan pertama



debaran kian terasa time ni^^






Pada hari seterusnya, perjalanan pertandingan berjalan dengan lancar sekali. Ini kisah menarik yang akhi kongsikan. Semasa kami same2 mencari maklumat untuk team debat UMP, salah seorang sahabat akhi disapa oleh seorang budak kecil. Agak2 dalam menjangkau usia 2 tahun gitu. Dia datang bermain2 dengan sahabat akhi. Sahabat akhi hanya melayannya dengan begitu ramah sekali. Selepas itu, kedengaran suara yang memanggil anak itu. Rupe2nye abi die. Dari jauh die memandang abinye. Banyak kali abi budak itu memanggilnye. Al maklum la, budak2 bile dah datang mood die nak bergurau, betul2 die bergurau. Yang menariknye, si ayah hanye tetap senyum dan tenang menantikan anaknya kembali ke pangkuannye. Tanpa bunyi suara yang kasar, tanpa mengejar anak itu secara melulu, tanpa memarahi anak itu. Apabila anaknya kembali kepada abinye. Abinye terus mendukungnye lalu pergi dari situ. Kebetulan semasa pertandingan debat berlangsung, akhi pergi ke surau.  Akhi berjumpe kembali dengan si ayah tadi. Dia menyuruh dan mengajar anak perempuannya untuk solat sunat dhuha mungkin. Tapi anak itu seakan2 malu pula. Mungkin dia segan sebab akhi ada kat situ. Tapi, abinya tetap menyuruhnya meneruskan solat. Apa yang akhi dapat di sini, pendidikan yang ditunjukkan secara tidak langsung di hadapan akhi itu, merupakan sebuah pendidikan yang penting dalam mencorak seorang anak berdasarkan syariat islam. Cara yang begitu simple dan mudah. Akhi dapat belajar dari situ. Syukran Ya Allah… Kebetulan semasa pulang ke hotel, akhi duduk betul2 di tepi si ayah tadi. Rupe2nya akhi dapat tahu yang mana ibu kepada anak2 kecil itu merupakan salah seorang peserta debat dari DINNIYAH PUTERI. Kali ini, dia pula yang menggalas tugas menjaga anak2 itu selepas seharian si ayah yang menjaganya. Begitu hebat sekali ciptaan Allah SWT. Sememang kata2 ‘lelaki dan perempuan itu saling melengkapi’ itu benar. Allah dah tunjuk di hadapan mata akhi sendiri.




adik yang sporting^^


Satu lagi. Team kami terdiri daripada seorang muslimah yang berjubah dan berpurdah. Dia merupakan kakak senior akhi. Pernah akhi terdengar perbualan seorang fasi dengannya sebab kebetulan akhi ada kat situ.


“ Eerr…akak, kat UMP, akak amik course ape? Arab ke syariah?”

Dengan selambernya akak tu jawab “ Engineering, Electrical Engineering”.


Akhi dapat melihat wajah fasi yang terkejut tu. Ye la, UMP tidak pernah menawarkan course yang khusus untuk bahagian kerohanian. Cume subjek tu ade la sikit. Bagi kami situasi ini dah biasa kerana muslimah di UMP telah membuktikan mereka juga boleh berjaya seperti kaum hawa yang tidak menjaga cara mereka berpakaian. Pada mereka budak engineering bebas mengenakan apa2 pakaian, sedangkan itu tidak benar. Syukur kepada Allah yang telah memberi bukti yang jelas dan nyata bahawa setiap apa yang ditentukan olehNya tidak menjadi penghalang kepada hambaNya terutamanya syang muslimah dalam mengejar impian mereka. Malah lebih hebat lagi^^.





Hajat akhi untuk bertemu dengan sahabat2 KMS tercapai. Pada hari pertama, akhi bertemu dengan sahabat akhi, Syafiq Hasri, seorang yang power dalam bidang agama ketika di KMS dulu. Macho orangnye. Pada hari kedua pula, akhi bertemu dengan sahabat akhi yang juga merupakan pemain yang handal dalam sukan tenis, Khairul Zaman.



Syafiq Hasri



Khairul Zaman

Alhamdulillah, semua pertandingan kami tempuhi bersama2. Bak kate orang, tidur same2, makan same2, lawan same2, bantu same2, cari maklumat same2 dan yang paling penting saling memberi semangat. Inilah kunci yang sentiasa menguatkan kami. Kami tak pernah kenal ape itu kalah. Bagi kami, selagi ada peluang, gunakan sebaik mungkin. Jangan pandang masa lalu, tapi pandanglah masa akan datang. Fikir secara professional dan sentiasa positif dalam apa keadaan sekalipun. Keputusan akhir diumumkan dan kami tidak layak untuk ke peringkat suku akhir. Ya Allah, ini bukan rezeki kami lagi untuk ke suku akhir. Sedikit sebanyak kami dapat mengenalpasti di mana kelemahan kami.



UMP VS KUPU SERI BEGAWAN









sesi pengumuman keputusan pusingan 1


UMP VS KUPU SERI BEGAWAN






UMP VS UNI ISLAM BANDUNG



UMP VS UKM A



UMP VS UMK






Akhi Hassanal (UMP) antara hakim yang termuda^^



UMP VS KUIS


Pada hari seterusnya, akhi terlupa yang akhi ada mendaftarkan diri untuk menjadi peserta di program Konvensyen Pendakwah Muda. Program itu betul2 dijalankan di sebelah tempat berlangsungnya pertandingan debat ASEAN. Pada malam itu, akhi sedikit bingung. Yang mana satu yang patut akhi pilih. Ada jugak sahabat2 yang mencadangkan akhi untuk pergi ke konvensyen tersebut tetapi akhi masih perlu menghadiri dalam pertandingan debat sebagai salah satu persediaan dalam menghadapi Pertandingan Debat Diraja Bahasa Arab yang akan berlangsung pada April 2013, insya Allah. Selepas melihat persembahan debat antara UNISZA VS SYARIF HIDAYATULLAH, akhi memutuskan untuk menghadiri konvensyen tersebut. Alhamdulillah, masih lagi sempat walaupun survive seorang diri walaupun sedikit terlewat.







Antara isi yang dapat akhi catitkan adalah (sebagai perkongsian bersama):


Prof Dr Abu Hassan

1.   Gunakan media untuk tujuan dakwah kerana 96% pengguna yang menggunakan akaun FB sebagai alat komunikasi bagi generasi 40 tahun ke bawah.
2.      Isu berkaitan potret Nabi Muhammad SAW ( kajian dalam masa 3 bulan, tiada karya yang wujud berkaitan luar biasanya tamadun islam sebagai pengganti dan pembina bagi generasi kini).





Sham Kamikaze

1.      Masukkan dakwah dalam bidang yang kita minati dan berkemahiran.
2.      Islam datang bukan mengharamkan tapi mendidik.
3.      Sahabat Rasulullah SAW bersifat ‘ kami dengar, kami buat’.
4.      Muzik adalah fitrah.
5.      Pengaruh hiburan amat kuat.
6.      Gantikan perkataan ‘idol = semabahan’ kepada ikon.
7.      Jangan terlalu menghukum.
8.      Belajar untuk berlapang dada.


Ana Rafali

1.      Jadi lebih baik daripada semalam.
2.      Berada dalam keadaan terbaik.
3.      Semangat untuk berubah.
4.      Pernah berpendapat bahawa orang yang berhijab adalah mereka yang telah bersedia unutk memikul amanah.
5.      Minta doa daripada orang lain, mungkin ada keberkatannya.
6.      Banyak faktor boleh membantu pada kesukaan.
7.     Penulis lagu perlu ada tanggungjawab dengan ada mesej yang positif dan dapat membantu menjadi lebih baik.
8.      Sesiapa boleh melakukan dakwah.


Imam Muda Hafiz

1.      Hidayah adalah nikmat yang paling besar.
2.      Ahli syurga : Ya Allah, terima kasih kerana memberi hidayah kepada kami.
3.      Hidayah taufik (Allah kurniakan kepada sesiapa yang Allah inginkan. Kepada orang yang sudah sangat jauh daripada Allah. Hidayah yang dapat merasai kemanisan iman).
4.      Hidayah irsyad (Pendidikan).
5.      Perhatian pemuda dapat mudah ditarik ketika mereka sedang stress.
6.      Penampilan artis dan lagu yang memainkan peranan.


Akhi tidak dapat mengikuti konvensyen ini sehingga habis kerana masalah pengangkutan. Kebetulan bas yang memang kami pulang ke hotel pada hari itu bertolak selepas zohor. Walaupun ada senior akhi yang mencadangkan agar akhi pulang bersamanya, akhi terpaksa tolak kerana cadangan itu tidak sesuai bagi diri akhi yang berstatus begini^^haha..(ayat tak boleh blah)…



















agak2, ape yg ade dlm ni eh???^^






4 Februari 2013 merupakan perjalanan kami, kontijen UMP dalam pertandinagn ini. Kami terpaksa pulang awal kerana di atas sebab2 yang tertentu tapi sempat lagi mengikuti pusingan akhir pertandingan yang melibatkan pasukan SYARIF HIDAYATULLAH VS USIM B. Sangat hebat pusinagn ini. Pusingan yang menentukan siapa yang layak bergelar juara. Keputusan akhir ini kami terima ketika kami sudah berhenti berehat di R&R Temerloh. Pasukan dari Indonesia, SYARIF HIDAYATULLAH menjadi juara pada edisi kali ini. “TAHNIAH MAS!!!^^”


Sebelum akhi menutup penulisan akhi ini, akhi mewakili team UMP (KEBARA) memohon maaf kepada fasi kami kerana kami terlupa ingin memberitahu akan kepulangan kami. Kami sedar akan kekhilafan ini ketika kami hampir tiba di Serdang. Mungkin kekalutan untuk pulang ke UMP menyebabkan kami terlupa akan hal yang paling penting. Sekali lagi, MAAFKAN KAMI!!!...T_T


Terima kasih diucapkan kepada:

1.      Penaja pertandingan ini yang sudi menjemput UMP.
2.      The Aston Hotel yang telah menyediakan penginapan yang selesa kepada kami.
3.      Panel2 hakim yang setia memegang amanah dalam mengadili kami dalam pertandingan ini.
4.      Sahabat2 team UMP.
5.   Peminat2 UMP yang setia memberi semangat dan sokongan serta membantu kami yang tiada pendidikan khas bahasa arab seperti kalian yang lain.




posing santai^^



Semoga apa yang akhi kongsikan di sini dapat kita ambil ibrahnya. Tegur akhi sekiranya ada tersilap dalam memberi maklumat. Sekali lagi, akhi memohon maaf atas kesilapan dalam penulisan kali ini. Doakan akhi agar terus kuat pada masa akan datang. Semoga kita dapat berjumpe kembali, insya Allah^^….



Berdiri: Akak2 Senior (lupe name ape^^), Hakimi, Akhi Hassanal, Ain Aisyah, Kak Jie, Kak Husna
Duduk: Fateh (Muhaimin), Maghribi, Faiz, Shaiful Idlan, unknown person^^
  

4 comments:

syuhada suhaimi said...

teruskan memantapkan bahasa arab.. walaupon kita bukan dri major bhse arab.. itu merupakan satu kelebihan buat kita.. chaiyok..!!!

Ashraf Azahan said...

doakan kejayaan kami dlm debat diraja april ini^^

sfw said...

salam..teruskan mendalami bahasa arab kerana bahasa arab bahasa syurga..


daripada team UKM A

Ashraf Azahan said...

insya Allah...same2 la kite^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...