Friday, November 30, 2012

LIRIK RAHIMAH RAHIM - DOA








Hanya padaMu aku meminta

Sesungguhnya kau pemurah

Ampuni segala dosaku


Kesejahteraan kedamaian

Keimanan ketaqwaan

Pintaku dari Mu Tuhan


Selawat serta salam

Buat Nabi junjungan

Kepada muslimin dan juga muslimat


Ya Allah Ya Tuhanku

Aku mendengar seruan

Dan hanya kepada Mu

Ku beriman


Kerana Mu aku di Sini

Kepada Mu aku Kembali

Apabila tiba saatnya nanti

Sehingga tiba detik itu

Ku bermohon hanya dari Mu

Engkau peliharalah diriku


Dengan nama Mu

Allah Yang Agung

Yang Pengasih , Yang Pengampun

Kepada Mu ku berlindung


Dengan Nama Mu

Allah Yang Agung

Yang Pengasih , Yang Pengampun

Kepada Mu ku berlindung


Selawat serta salam

Buat Nabi junjungan

Kepada muslimin dan juga muslimat


Ya Allah Ya Tuhanku

Aku mendengar seruan

Dan hanya kepada Mu

Ku beriman


Selawat serta salam

Buat Nabi junjungan

Kepada muslimin dan juga muslimat


Ya Allah Ya Tuhanku

Aku mendengar seruan

Dan hanya kepada Mu

Ku beriman



Saturday, November 24, 2012

BEST MAKAN DALAM TALAM^^







Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT sangat2. Hari ni bukan akhi sahaja bahkan semua sahabat2 akhi masih lagi dapat meneruskan lagi perjalanan kita di atas muka bumi ini. Selawat dan salam dipanjatkan kepada rasul junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat.


Alhamdulillah, hari ni merupakan hari terakhir Hari Terbuka Masjid yang berlangsung di dua kampus Ump secara serentak. Insya Allah pada malam ni akan diadakan Annual Grand Meeting, AGM bagi Sahabat Masjid (SAHAM) yang akan berlangsung di masjid UMP Gambang. Kepada sahabat2 Ump sekalian, anda semua dijemput untuk hadir pada hari ni ya. Semoga majlis yang dijalankan nanti berjalan dengan lancer dan mendapat berkat dari Allah SWT, insya Allah^^.


Hadis riwayat Umar bin Abu Salamah ra., ia berkata:
Ketika aku dalam asuhan Rasulullah saw., pada saat makan tanganku terjulur hendak menjangkau talam lalu Rasulullah saw. bersabda kepadaku: Hai anak muda! Sebutlah nama Allah, makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah makanan yang terdekat darimu. (Shahih Muslim No.3767)



Pada kali akhi nak kongsi sikit tentang makan dalam talam. Haha, cakap pasal makan dalam talam ni memang best. Teringat time blajar kt matrik dulu, ade sahabat2 akhi yang ajak akhi makan dalam talam. Akhi rase seronok sangat3 (haha, over Nampak). Sebab ape, kali terakhir akhi makan dalam talam time akhi di tadika dulu. Lame tu, ade la dalam 12 TAHUN!!! Haha, 12 tahun tak makan dalam talam.


“Ape ke bestnye makan dalam talam?? Geli kot. Yang ni sentuh, yang tu sentuh, eewwww”


Siapa yang pernah ungkapkan statement ni, anda semua kenalah cube. Baru tau aura die^^.


Nabi SAW pernah bersabda “Barang siapa yang menghidupkan Sunnahku maka bererti dia cinta kepadaku. Dan barangsiapa yang cinta kepadaku pasti akan masuk syurga bersamaku”


So, kepada yang mampu buat, buatlah. Kalu tak mampu, duduk diam2, jangan nak pot pet pot pet.


Back to the topic, kalu teringat time di tadika tu, kami berlumba2 nak jadi team yang pertama habis makan. Haha, macam sukaneka plak. Nak wat camne, budak2^^. Syarat die, kene patuh semua adab2 sebelum, semasa dan selepas makan. Time tu, ustazah2 kami akan pantau cara kami makan, one by one kot, fuuyooo…^^ Kami akan ditegur sekiranya kami tertinggal mane2 part walupun kecik. Bukan nak cakap yang benda ni wajib, tapi itulah didikan. Bukan susah untuk diamalkan, senang je.


Bila kite makan dalam talam ni, kita akan dapat banyak kelebihannya. Yang pastinya pahala berlipat kali ganda dari Allah SWT. Selain itu, kite dapat mengeratkan hubungan silaturrahim. Contohnye, ketika iftar di masjid2, surau2, madrasah2, tak semua orang yang makan setalam dengan kite tu, kite kenal die. Sesi makan bertalam ni dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim kite dengan sauadar seislam kite yang lain. Tak kenal, maka tak cinta. Mungkin ade yang Allah SWt takdirkan die makan dengan bakal mertua die sendiri. Siapa tau. Waaa, jangan pulak nanti makan dalam talam dengan orang lain semata2 nak dapatkan jodoh^^haha. Mungkin ade sahabat2 yang kite dah lame tak jumpe, terjumpe balik time makan tu. Maka disitu terjalinlah kemesraan dalam persaudaraan.


Maafkan akhi, sebelum tu, niatkan diri kita untuk makan berjemaah ini kerana Allah SWT. Ini kerana kite makan bukan untuk kenyang tapi sebagai ibadah kite kerana Allah SWT. Semoga dengan perkara2 yang baik yang kita lakukan ini diterima Allah SWT sebagai satu ibadah.


“Upin Ipin: Dapat pahala, boleh masuk syurga^^”


Ketika makan bertalam, kite mungkin diuji oleh Allah SWT dengan kesabaran. Mungkin Allah SWt sengaja letakkan kite makan bersama dengan orang yang KUAT makan. Maka di sini, bersabarlah, bertolak ansurlah, makan sekadar yang mampu sahaja. Kita tak tau apa yang telah die hadapi sepanjang hari. Mungkin kerja die banyak sampai lupa nak makan, kita tak tau kan. Husnuzonkan diri kite. Tengaok, senangnye Allah SWt nak bagi kite pahala. Pahala pakej 3 in 1 (tolak ansur, sabar, berfikiran positif). Dengan sifat2 ni, insya Allah, Allah kan campakkan ke dalam hatinya untuk mengambil peduli hal orang lain. Waaa, dalam mkaan2 pun masih lagi boleh tarbiah orang lain, best^^


 Dari Abu hurairah r.a., katanya:
Rasulullahh SAW bersabda: “Makanan dua orang cukup untuk tiga orang. Makanan untuk tiga orang cukup untuk empat orang


Bagi akhi, ni mungkin konsep dalam makan bertalam ni. Akhi pernah makan bersama 2 orang lagi sahabat akhi. Time tu kami beli satu sorang nasi bungkus. Bila dihidangkan talam, Ya Allah, kami tak percaya. Kami Nampak segunung makanan di hadapan mata kami. Banyak sangat. Boleh makan untuk 5 ORANG!! Kami makan sampai habis. Memang padat perut time tu. Pernah jugak akhi makan bersama abg2 senior time iftar di masjid. Secara zahirnya, memang makanan tu nampak sikit dalam talam tu. Sampai rase tak cukup coz kami semua berbadan ^%^%*$^^. Tapi, alhamdulillah, Allah beri kami kekenyangan.kekadang tu akhi rase seronok dapat melihat kekuasaan Allah dalam mengatur hari2 hambaNya.


Semoga apa yang dikongsikan di sini dapat memberi sedikit manfaat kepada sahabat2 semua. Dekatkan diri kite dengan Allah SWT, amalkan sunnah Rasulullah SAW, semoga hidup kite diberkati dan dipermudahkan segala urusan oleh Allah SWT. Maafkan akhi sekiranya ada melakukan kesilapan. Tegurlah akhi k. Semoga kite dapat bertemu lagi pada masa akan dating, Insya Allah^^




LIRIK ALGEBRA- PUISI DUNIA






Dunia terus beredar
Masa terus berputar
Di mana hidup akan terdampar
Di mana hayat akan bersandar

Merenung masa depan
Dengan berjuta harapan
Mengenang masa lalu
Sayu rindu dan pilu hati
Naluri insani mencari erti

Tuesday, November 13, 2012

MARAH TANDA SAYANG




“ Ustazah nak kamu siapkan jugak kerja ni, kalau tak, tak boleh balik. Faham?”.
“ Faham ustazah”.
“ Satu lagi, sekali lagi kamu tak siapkan kerja sekolah, ustazah akan panggil abi kamu”.
“ Mak aih”, hati kecilnya berbisik.

………………………………

“ Umi Aisyah sayang, lambat balik hari ni? Penat abi tunggu”.
“ Ustazah tu la”.
“ Aiisshh, ape pulak ni? Marah tak tentu pasal. Ape yang tak kena hari ni?”.
“ Along silap sikit je. Tu pun ustazah suruh salin balik ayat yang sama 10 muka surat. Salah ke kalu betulkan je. Along dah faham dah silap Along kat mane”.
“ Oho, ni kes kena marah la ni. It’s ok anak abi. Hidup ni tak selalunya dipenuhi bunga2 tau. Kekadang tu kene la rase sikit duri die”.
“ Hhhmmm, ayat dalam blog abi semalam. Along dah bace dah”.
“ Amboih2 anak abi ni. Dah pandai tarik muka la. Cer senyum sikit. Ingat tau, marah tu dari syaitan. Nak jadi member syaitan? Nak?”.
“ Abi jangan doakan Along camtu”. Aisyah memeluk lengan abinya.
“ Kalu tak nak. Rileks. Istighfar banyak2. Jangan ikutkan sangat perasaan tu”.
“ Dengan syarat tau?”.
“ Hah? Abi pulak yang kene syarat”.
  Ye la. Syarat die, jangan lagi post pasal Along lagi dalam blog abi. Terasa la abi”.
“ Eleh, abi tak mention pun  Along dalam tu, jangan nak perasan lebih2 k. Orang lain tak tau, Along je yang tau pasal ni. Buat tak tau je. Hah, satu lagi, balik nati Along basuh terus tilam Along tu. Umi tak sempat nak keluarkan tadi, die ade meeting mengejut pagi tadi. Kene cepat pergi sekolah”.
“ Abi tak payah cakap kuat sangat. Kat sekolah lagi kan ni”. Badan kecilnya diturunkan sedikit ke bawah.
“ Haha. Tau pun malu”.
…………………………………………..

“ Assalamualaikum Ustazah”.
“ Waalakumussalam Aisyah. Masuk2”.
“ Kenapa ustazah nak jumpa Aisyah?”.
“ Ustazah nak minta maaf kepada Aisyah”.
“ Kenapa?’.
“ Pasal semalam. Ustazah tau, Aisyah marah kan?”.
“ Ooo. Sepatutnya Aisyah yang minta maaf daripada ustazah. Aisyah tau Aisyah silap”.
“ Aisyah. Guru mana yang tak sayang anak muridnya walaupun anak muridnya seorang yang lebih berpangkat daripadanya. Menjadi tanggungjawab ustazaha untuk mendidik Aisyah. Aisyah nak dengar satu cerita?”.
“ Nak, Aisyah suka dengar cerita. Kalu kat rumah, abi yang selalu bercerita kepada Aisyah”.
“ Bagus abi Aisyah. Cerita die begini. Di sebuah sekolah di sebuah kampung. Ada seorang anak murid yang sangat cerdik. Berdisiplin, kemas, berkepimpinan tetapi die ade satu sikap angkuh dalam diri die. Ini mungkin kerana die seorang yang cerdik di sekolah tersebut. Suatu hari, seorang guru telah mengarahkannya untuk menolong guru tersebut mengangkat buku2 pelajarnya yang banyak. Dalam 25 biji je. Disebabkan die rasa tugas itu tak sesuai dengan dirinya yang cerdik pandai. Dia menolak lalu meninggalkan guru tersebut sendirian. Walaupun perkara itu dianggap remeh tetapi guru tersebut mengalirkan air mata kerana terguris dengan kata2 pelajar tersebut. Pelajar tersebuat berjaya dengan cemerlangnya dalam PMR dan SPM sehinggakan mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke luar negara. Di universiti, pelajar tersebut menghadapi masalah untuk memahami setiap subjek yang diambilnya. Disebabkan result yang diperolehinya terlalu teruk pelajar tersebut dibuang dari universiti. Sejak pulang ke Malaysia, die masih memikirkan ape kesilapannya yang telah dilakukan sehingga dirinya menjadi begitu. Selepas puas memikirkan hal tersebut, dengan izin Allah SWT, die teringat balik peristiwa di sekolahnya dahulu. Die nekad untuk mencari balik guru tersebut. Nasib menyebelahinya kerana guru tersebut masih lagi mengajar di sekolah yang sama. Selepas bertemu dengan guru tersebut dan menceritakan apa yang terjadi ke atas dirinya, guru tersebut memaafkannya. Die amat terharu. Selang beberapa bulan, die mendapat tawaran pendidikan yang lebih baik di sebuah universiti di luar negara. Die mencatat kejayaan yang amat cemerlang sehingga diiktiraf sebagai pelajar terbaik sejak penubuhan universiti tersebut”.
“ Allahuakbar, kerana hati seorang guru yang terguris, boleh menyebabkan pelajar die di buang universiti?”.
“ Aisyah, berkat seorang guru itu amat penting. Guru memberi kita ilmu. Memberi tunjuk ajar. Kita sebagai pelajar wajib menjaga hati seorang guru. Satu lagi sekolah merupakan rumah ketiga kepada seorang pelajar selepas rumah dan masjid”.
“ Terima kasih ustazah. Aisyah dah faham sekarang. Nanti, kalu Aisyah buat ape2 perangai, ustazah hukum je Aisyah, Aisyah tak ambil hati walau sedikit pun”.
“ Ustazah tau Aisyah seorang anak yang baik. Baiklah Aisyah, Aisyah boleh masuk ke kelas sekarang, lagipun waktu rehat dah nak habis”.
“ Baiklah ustazah. Terima kasih ustazah. Maafkan Aisyah sekali lagi ya”.
“ Baiklah Aisyah”.
“ Err, ustazah”.
“ Ya Aisyah”.
“ Nak peluk boleh?”.
“ Pun boleh”. Mereka berdua saling berpelukan.
“ Jadi anak dan pelajar yang solehah ya sayang”.
“ Insya Allah, doakan Aisyah ya ustazah. Aisyah balik ke kelas dulu, asslamualaikum”.
“ Waalaikumussalam”. Melihat anak muridnya berlalu pergi. Die menelefon seseorang.
“ Asslamualakum”.
“ Waalaikumussalam Ashraf. Ustazah dah jumpa dengan Aisyah tadi. Alhamdulillah, die memahami cara ustazah”.
“ Terima kasih ustazah. Alahai, cara ustazah juga yang dapat lembutkan hati anak saya yang sorang tu”.
“ Same macam abi die time kecik2 dulu jugak. Abi ngan anak same je”.
“ Haha, dulu mengajar ‘anak’, sekarang mengajar ‘cucu’ pulak”.
“ Ye la tu Ashraf. Kamu tak kerja ke hari ni?”.
“ Kerja. Cume kene ke bandar sekejap. Ada urusan bank”.
“ Dah loaded tu jangan lupa ustazah pulak”.
“ Insya Allah tidak ustazah. Formula hidup yang ustazah bagi kepada saya dulu, masih saya simpan lagi tau”.
“ Oyeke. Gunelah untuk kebaikan. Ajar Aisyah tu sekali”.
“ Baiklah ustazah. Saya dah sampai kat bank ni. Pape pun syukran ya ustazahku sayang”.
“ Afwan, jangan nak lebih2. Ustazah ketuk kepala tu baru tau”.
“ Aik, ari tu cakap saya ni anak angkat”.
“ Ye la. Agak2 la sikit,k”.
“ Ok ustazah. Jumpa lagi ye ustazah”.
“ Insya Allah”
“ Assalamualaikum”.
“ Waalaikumussalam”.    


Saturday, November 10, 2012

LIRIK FAR EAST- HARGA SEKUNTUKM CINTA





Pada redup renungan berkaca
Terkolam riak sesal dan kecewa
Dialah yang semalam ditewas dunia
Tergetis keasyikan dosa

Perjalanan hidup terpaksa disukai
Biarpun penuh onak yang melukai

Dalam remang senja kau mencari
Seorang kekasih menghilang diri
Dialah yang semalam menabur janji
Dibuai kesamaran mimpi

Lupakanlah dia pendusta yang setia
Kembalilah pada hidup lebih bermakna

Mudahnya kau bayar harga sekuntum cinta
Mekar merona tubir sukma
Walau dengan hanya tercium harumannya
Lupakanlah dia pendusta yang setia
Kembalilah pada hidup lebih bermakna

Mudahnya kau bayar harga sekuntum cinta
Mekar merona tubir sukma
Walau dengan hanya tercium harumannya

Leraikan gelora lepas di laut rasa
Nyala asmara telah sirna
Masih ada sinar suluh hidup bahagia
Rayulah cinta-NYA

Friday, November 9, 2012

LIRIK RAIHAN- ANTARA DUA CINTA





Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
Apa yang diburu timbul rasa jemu
Bila sudah di dalam genggaman

Dunia ibarat air laut
Diminum hanya menambah haus
Nafsu bagaikan fatamorgana
Di padang pasir

Panas yang membahang disangka air
Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
Dilihat ada ditangkap hilang

Tuhan.. leraikanlah dunia
Yang mendiam di dalam hatiku
Kerana di situ tidak ku mampu
Mengumpul dua cinta
Hanya cintaMu ku harap tumbuh
Dibajai bangkai dunia yang kubunuh
Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
Apa yang diburu timbul rasa jemu
Bila sudah di dalam genggaman

Dunia ibarat air laut
Diminum hanya menambah haus
Tuhan.. leraikanlah dunia
Yang mendiam di dalam hatiku
Kerana di situ tidak ku mampu
Mengumpul dua cinta
Hanya cintaMu ku harap tumbuh
Dibajai bangkai dunia yang kubunuh
Hanya cintaMu ku harap tumbuh
Dibajai bangkai dunia yang kubunuh
Hanya cintaMu ku harap tumbuh
Dibajai bangkai dunia yang kubunuh


Thursday, November 8, 2012

LIRIK DEHEARTY- ERTI PERSAHABATAN INI





Hembusan bayu lembut bertiup
Deru ombak yang menusur pantai
Sayu hati bila terkenangkan
Memori indah kita bersama
 
Dengarkanlah lagu kutujukan
Tanda ingatan tulus buatmu
Moga abadi di sanubari
Bersemi buat selamanya

Segala yang manis pasti ada pahitnya
Begitulah jua hidup bersama
Segala yang indah jadikan hiasan
Segala yang buruk jadikan sempadan

Masih segar di ingatan ku sentiasa
Kenangan menggamit rasa
Tempuhi onak dan duri
Itulah yang diharungi
Janji yang telah kita bina
Tetap kekal abadi

Marilah suburkan kembali
Hubungan dengan kejujuran
Leraikan segala impian
Buktikan dengan keikhlasan
Moga persahabatan ini
Mengajar erti kehidupan
Dalam rahmat Tuhan yang Esa
Bahagia selamanya (2x)

Segala yang manis pasti ada pahitnya
Begitulah jua hidup bersama
Segala yang indah jadikan hiasan
Segala yang buruk jadikan sempadan

Masih segar di ingatan ku sentiasa
Kenangan menggamit rasa
Tempuhi onak dan duri
Itulah yang diharungi
Janji yang telah kita bina
Tetap kekal abadi 

Marilah suburkan kembali
Hubungan dengan kejujuran
Leraikan segala impian
Buktikan dengan keikhlasan
Moga persahabatan ini
Mengajar erti kehidupan
Dalam rahmat Tuhan yang Esa
Bahagia selamanya(2x)


Saturday, November 3, 2012

KEBARA MAKE SEBAR






Alhamdulillah. syukur setinggi-tingginya kepada Pencipta kita Allah SWT kerana masih lagi memberi ruang kepada kita untuk mengirup udara segar di pagi hari ini. Selawat dan salam dilafazkan ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW, keluarga baginda dan sahabat2 baginda.


Alhamdulillah, belum sampai 12 jam lagi, program yang akhi handle dengan sahabat2 akhi yang lain melabuhkan tirainya. Memang best sekali. Syukur alhamdulillah. Program yang kami handle ni diberi nama Seminar Bahasa Arab (SEBAR). Program ni dianjurkan khas oleh kelab kami, Kelab Bahasa Arab UMP (KEBARA). Tujuan program ni diadakan adalah untuk menanam sifat cintakan bahasa arab. Kalu nak lebih advance skit, nak jadikan bahasa arab ni sebagai bahasa komunikasi seharian kita setanding dengan bahasa melayu dan bahasa inggeris.


SEBAR ni merupakan aktiviti yang pertama yang dijalankan di UMP kampus Pekan. So, kami agak risau sebenarnya nak jalankan aktiviti ni. Bukan ape, risau kalau tiada penyertaan dari pelajar2 UMP. Tapi, Allah itu Maha Kuasa. Kami hanya target 100 peserta shaja , tapi Allah bagi kami hampir 200 orang peserta, ALHMDULILLAH, SYUKRAN YA ALLAH!!!!^^









Ini dikira sebagai satu permulaan yang baik kepada kami. Akhi ade bertanye kepada para peserta yang hadir tentang program kami ni. Antara jawapan daripada mereka:


“ Terbaik la korang”

“ Aku akan support program korang yang akan datang”

 Best program ni”


Alhamdulillah, kalian telah memberi semangat kepada kami untuk melaksanakan program2 yang akan datang.


Oh, lupe plak. Terima kasih kepada penceramah yang hadir. Terima kasih kepada Ustaz Rashimi, Ustaz Firdaus dan Ustaz Kamal. Seloka mereka buat kami tak dapat nak lelapkan mata. Antara event yang paling best pada malam tu, kami bernasyid beramai2 dalam bahasa arab (Maher Zain- Assalamua alaika dan Mesut Kurtis- waddi li salami). Yang tak tau bahasa arab pun boleh nyanyi sekali. Dah macam koir islamik bila tengok^^.



Ustaz Rashimi, penceramah yang mesra alam^^



Ustaz Firdaus, baru berusia 24 tahun, muda kot^^




Ustaz Kamal, satu2nya ustaz yang berbangsa arab^^





'Koir Islamik'^^


Tugas yang diamanahkan kepada akhi untuk menjadi pengerusi majlis pada malam tu sedikit sebanyak telah memberi peluang kepada akhi untuk berada di persada pentas selepas hampir 2 tahun meninggalkannya (teringat time sekolah dulu, muka ni ngan pentas tu dah hampir same. Penghargaan diberikan kepada guru2 SMK Batu 4, Gerik, Perak^^). Mungkin disebabkan dah lame tak praktis, sentuhan yang dulu tu agak tumpul skit. Kurang celotehnya, kurang pembawakannya, ade pulak gagap skit time tu. Sebelum program ni berlangsung, akhi mendapat tawaran untuk menjadi moderator di majlis ilmu yang lain pada pagi itu, tapi terpaksa ditolak kerana kekangan masa untuk pulang semula ke UMP. Syukran di atas tawaran itu, tapi maaf kerana tidak dapat memenuhi permintaan pihak berkenaan^^.



muka legend je^^


Sebelum akhi akhiri penulisan pada kali ini, akhi nak ucapkan terima kasih yang aulanya kepada sahabat2 akhi yang bersama2 ngan akhi dalam menjayakan program ni especially Tuan Pengarah Program. Terima kasih kepada penceramah2 dan sahabat2 dari Institusi Kemahiran Ikhtisas Pahang (IKIP) dan yang paling dihargai peserta2 SEBAR. Terima kasih diatas kerjasama yang diberikan dan terima kasih kerana telah memeriahkan program kami.



Presiden KEBARA menyampaikan cenderahati kepada Ustaz Rashimi yang juga mewakili penceramah yang lain^^




AJK yang dedikasi^^





Tuan Pengarah dengan sahabat2 dari IKIP^^







Ini penggerak SEBAR^^





Insya Allah, cukup dulu buat masa ni. Sehingga kita dapat berjumpa lagi. maafkan akhi sekiranya ada kesilapan, kekasaran bahasa sepanjang akhi menghandle program semalam. Semoga kita sama2 dipanjangkan umur oleh Allah SWT untuk kita terus beribadat kepadanya. Sehingga berjumpa lagi, Insya Allah, jazakallah bi khair^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...