Sunday, September 30, 2012

LOVE STORY IN USRAH





Alhamdulillah. Sahabat2 yang akhi kasihi dan sayangi kerana allah dah solat dhuha ke belum? Kalu dah solat, alhamdulillah, kalu belum, cepat2 solat, tu pun kalu sempat lagi^^Insya Allah, berdoa kepada Alllah agar dipanjangkan umur sehingga dhuha esok hari. syukur ke hadrat Ilahi di atas limpahan kasih ini, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan para sahabat. Mungkin ada sahabat2 yang bertanye, kenape akhi banyak kongsikan kisah-kisah semenjak dua menjak ni?


“ Ok, terima kasih kepada yang bertanye. Sebenarnya, apa yang akhi bawakan ni semuanye sebuah realiti kehidupan yang berlaku dalam kehidupan seharian kita. Cuma penyelesaiannya daripada akhi sendiri. Itu cume dari sudut pandangan dan pengalaman akhi. Kalu ade tersilap, akhi minta tolong daripada sahabat2 akhi semua untuk menegur akhi. Kan kite sama2 nak masuk syurga. Betulkan? Satu lagi, tak semua apa yang dikongsikan nanti dijadikan sebuah cerita, akan ada juga yang dalam bentuk nasihat, teguran dan puisi. Insya Allah, pada hari ni, sebuah kisah ingin dikongsikan. Bagi yang berminat, teruskan membaca, bagi yang tak berminat, takpe, tak pakse pun^^…


Jam dinding menunjukkan pukul 8.30 pagi…


“ Abi nak ke mana? Awalnye keluar, hari ni kan cuti”.

“ Abi ade perjumpaan dengan adik2 usrah abi”.

“ Ooo, Along nak ikut boleh?”.

“ Aik, kan semalam Umi ajak Along buat kuih karipap same2, dah lupe ke?”.

“ A’ah la. Abi, along dah nyanyuk”.

“ Takde la sayang. Lupe je tu”.


Si isteri datang ke arah mereka sambil membawa sepiring teh panas kesukaan suaminya yang tercinta.


“ Akhi, ni airnye”.

“ Ok, terima kasih”.

“ Cuba teka, akhi balik pukul brape hari ni?”.

“ Insya Allah, selepas zohor kot. Tak best kalu stay kat luar lame2, sorang2 pulak tu, kalu ade yang teman takpe la, boleh la melencong ke tempat lain, hehe”.

“ Mane boleh tiru ayat ukhti. Skema tu ukhti tak valid kalu akhi pakai”.

“ O, ye eh, takpe la, kene brainstorming balik, cari jawapan yang lagi mantop, haha”.

“ Baik2 jalan akhi”.

“ Aik, bile pulak akhi nak jalan, nak drive la”.

“ Ye la, ye la, baik2 drive”.

“ Insya allah, o ye, artikel dalam blog ukhti semalam, sangat best, akhi dah bace semalam. Keep it up. Nanti boleh la bagi talk macam Ustazah Fatimah Syarha”.

“ Terima kasih, dan akhi pulak jadi Dr. Farhan Hadi boleh?”.

“ Lambat lagi la nampaknye”.

“ Baik la akhi, dah lewat ni, nanti lambat pulak sampai”.

“ Ok”. Si ayah bersalam dan mencium dahi si anak dan isterinya.

“ Abi, mane boleh cium umi lebih daripada Along”.

“ Nanti, time along nak tidur, abi cium banyak2, ok?”

“ Ok”. Riang betul si anak. Si isteri tetap setia mengukir senyuman dan tergelak kecil.


Alhamdulillah, seperti yang ditetapkan usrah ‘IBNU KHALDUN’ menangguh perjumpaan mereka 30 minit sebelum azan zohor. Sebaik sahaja melangkah keluar dari bilik bacaan Masjid Indera Putera…


“ Akhi Ashraf tunggu kejap”, sambil tangan memegang siku naqibnya itu.

“ Ya Zahid, ade ape?”.

“ Ade perkara yang Zahid nak bincang dengan akhi, mustahak sangat”.

“ Ok, baiklah, kamu semua bersiap dahulu, akhi ade hal dengan Zahid kejap”. Arah Ashraf kepada adik2 usrahnya yang lain. Mereka berdua melangkah kembali ke bilik bacaan tersebut.

“ Ada ape Zahid? Macam penting sangat je”.

“ Sememangnye akhi, Zahid rase perkara ni memang tak boleh nak tangguh”.

“ Ok, ape die?”.

“ Sebelum tu, ape akhi sanggup ke mendengar masalah saye ni?”.

“ Insya Allah, dan tentang penyelesaiannye, akhi akan cuba yang terbaik”.

“ Terima kasih akhi. Begini, err err, saye nak kahwin!”.

“ Alhamdulillah, bagus la. Ape masalahnye? Duit?”.

“ Untuk lebih lanjut  dan jelas lagi, baik saya cerita dari awal samapi akhir, boleh?”.

“ Boleh je”.

“ Akhi tau kan sekarang ni musim IT, dan fenomena FB dah meletup2 kat dunia ni. Nak dijadikan cerita, saya terjumpa seorang muslimah ni, saya pun tak tau kenape hati saya tiba2 je jatuh hati pada die. Jadi, serta-merta saya stalker die. Banyak juga la perkara yang saya suka, dia pun suka. Macam dah ditakdirkan je. Dia jugak banyak ilmu agama berdasarkan latar belakang dan keluarga die. So, saya terpikat nak jadikan die isteri saya. Apa pandangan akhi?”.

“ Dah bagitau mak ayah Zahid?”.

“ Dah. Diorang cakap lebih baik belajar dulu, cari duit. Sedangkan Allah dah janjikan, pintu rezeki akan dibukakan kepada siapa yang kahwin. Ustaz Azhar Idrus sendiri cakap, kalu nampak tiang tu cam perempuan, lebih baik kahwin”.

“ Haha, dah baca al-qur’an banyak2”.

“ Dah, banyak sangat, tapi wajah die terbayang2 kat muka surah tu”.

“ Baiklah. Wan Nadim Zahid bin Wan Amin Hamad. Akhi, Mubin Ashraf bin Muhammad Ashraf akan cuba bagi pandangan. Sebelum tu, maaf kalu ade yang tak kena dalam pandangan akhi nanti. Memang fitrah kite laki2 suke kepada perempuan dan perempuan memang fitrahnya suke kepada laki2. Seperti kita, sedia maklum dan tahu bahawa nikah itu menghalalkan hubungan antara lelaki dan perempuan. Memang Allah ade menjanjikan bahawa Dia akan bukakan pintu rezeki kepada kita. Tapi Zahid pernah ke terfikir ape yang diperlukan sebelum nikah?”.

“ Duit.”

“ Lagi?”.

“ Err..”.

“ Baiklah, Zahid apa yang terpenting sekali sebelum kita berkahwin adalah persiapan diri kita sendiri iaitu menjadi individu muslim. Zahid ingat hal tu?”.

“ Ingat akhi”.

“ Selepas kita melengkapkan diri kita sebagai individu muslim, ape peringkat yang seterusnye?”.

“ Baitul muslim”.

“ Alhamdulillah, Zahid masih ingat. Adakah Zahid telah mempunyai gred yang tinggi dan memuaskan dalam individu muslim? Dalam kata lain, apakah Zahid sudah menjadi individu muslim? Akhi harap Zahid pertimbangkan hal ini. Akhi bukan nak jatuhkan semangat Zahid untuk bernikah tapi betul apa yang dikatakan oleh mak dan ayah Zahid. Mereka tidak katakan ‘TIDAK’, tapi mereka tunjukkan jalan.  Allah memang akan bukakan pintu rezeki kepada sesiapa yang nak kahwin, tapi Allah akan bantu ke hambaNya, sekiranya hambaNya itu belum berusaha? Takkan? Dunia sekarang, dunia perlukan duit. Memang duit bukan segala-galanya, tapi segala-galanya adalah duit. Zahid ingat apa matlamat hidup kita?”

“ Menghambakan diri kepada Allah dan menjadi khalifah di muka bumi ini”.

“ Baiklah, sekarang ni ramai sahabat2 kita yang kat luar sana perlukan kita. Mereka bukan tidak mahu mendekati Islam, tapi mereka tak tahu nak buat macam mane. Kita, hambaNya yang telah diberikan jalan awal oleh Allah SWT ini menjadi ‘alat’ untuk mengajak mereka untuk mendekatkan diri kepadaNya. Apakah Zahid perlu memikirkan soal nikah, sedangkan Zahid belum bersedia. Nikah itu memang indah dan romantik. Bahagia, seronok bagaikan dunia ni kita dengan isteri kita sahaja yang hidup. Apakah kita hanya memikirkan hal itu sahaja? Sedangkan pernikahan itu bukan untuk seminggu dua, tapi, untuk selama-lamanya. Dan jalan yang tertebar di baitul muslim bukannya jalan yang dipenuhi bunga-bunga yang wangi dan cantik, tapi dipenuhi dengan duri dan jerangkap samar. Nak nikah tak salah, tapi apakah Zahid tetap kuat dalam membentuk masyarakat muslim? Nikah itu cantik, tapi jangan rosakkan. Ramai pasangan yang akhi jumpa, mereka dah kahwin 5-6 tahun, dah ade ramai anak2. Ape yang mereka bagitau kepada akhi, serius, mereka memang mengharapkan pasangannya yang jujur dan ikhlas, bukan yang hanya indah pada zahirnya. Mungkin sampai di situ dahulu. Sekali lagi, maafkan akhi kalu akhi mengguris hati Zahid. Akhi pernah lalui zaman muda seperti Zahid. Tapi, disebabkan kasih dan sayang kerana Allah akhi kepada Zahid, akhi terpaksa bagitau kepada Zahid. Insya Allah, banyakkan mendekatkan diri kepada Allah. Satu lagi, akhi pernah memberitahu kepada adik perempuan akhi, sekiranya dia ingin mencari calon suami, carilah yang tidak merokok, kerana merokok adalah haram disisi Islam. Kalau dengan perintah Allah dia boleh langgar, inikan pula kita sesame manusia, malah mungkin jadi lebih teruk lagi. Ok, zohor dah nak masuk ni, elok kita siapkan diri kita”.

Zahid bangun sambil kepalanya tertunduk ke bawah. Sebaik melihat naqibnya berjalan ke arah pintu, dia terus memeluk naqibnya. Air matanya mengalir membasahi pipinya. Mungkin terkesan akan martabat dirinya yang masih lagi memerlukan persiapan yang rapi.

“ Terima kasih akhi. Insya allah, Zahid akan berusaha untuk menjadi seorang yang terbaik, selagi zahid mampu”.

“ Insya Allah, akhi doakan kebahagiaan Zahid dunia dan akhirat”.

“ Amin”.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada sahabat2 akhi diluar sana. Maafkan akhi di atas segalanya keilpaan yang telah akhi lakukan. Semoga kita dapat berjumpa lagi di masa yang akan datang. Insya Allah^^





  

Friday, September 28, 2012

THE FIGHTER




Alhamdulillah. Setinggi-tinggi syukur ke hadrat Allah SWT yang masih lagi memberi ruang dan peluang kepada kita untuk bersama-sama melayari bahtera hidup di dunia ini. Gunakanlah peluang yang ada ini untuk kita sentiasa bertaqwa kepada Allah SWT. Hijrahkan diri kita dari sesuatu keburukan kepada sebuah kebaikan. Dari sebuah kebaikan kepada sebentuk peribadi muslim. Selawat dan salam juga kepada Rasulullah SAW dan para sahabat. Jadikan mereka sebagai mentor kita dalam hidup ini walaupun apa jua keadaan yang berlaku ke atas diri kita. Ini kerana contoh yang ditampilkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat sangat2 relevan sepanjang hayat. Insya Allah^^


“ Abi, along nak yang ni boleh?”. Si anak menunjukkan kea rah ais krim keladi yang memikat hatinya.
“ Kenapa Along pilih yang tu?”.

“ Along kan anak abi. Citarasa yang sama”^^

“ Tak payah Along nak bodek sangat”.

“ Haha, Abi tak nak ke?”.

“ Tak nak. Tak tau kenape hari takde selera nak makan ais krim.”

“ Ke sebab umi takde”.

“ Eh eh, ape pulak kaitan ais krim ngan umi. Tapi betul jugak kata Along. Bosan la umi takde. Takde feel”.

“ Takpe Abi. Along ade”.

“ Beza la. Mane same”.

“ Oh, ye eh, ok ok. Terpakse la Along makan sorang2. Betul ni abi tak nak?”.

“ Betul la”.


Selepas membuat pembayaran di kaunter. Mereka bersama2 menikmati angin petang di serambi kafe tersebut. Tidak lama selepas itu, mereka didatangi seorang lelaki yang berpakaian kemas.


“ Assalamualaikum”.

“ Waalaikumussalam”.

“ Tumpang tanye, adakah anta ni Mubin Ashraf? Penulis terkenal di UIA tahun 2008?”.

“ Na’am, ana Mubin Ashraf. Anta siapa?”. Si anak hanya memerhatikan perbualan ayahnya dengan lelaki tersebut.

“ Cuba anta tengok muka ana elok2. Kenal lagi?”.

“ Asif ya akhi. Ana dah keliru. Mungkin dah lame tak jumpe”.

“ Tak pe, tak pe. Adakah anta masih ingat tentang seorang student lelaki yang ada masalah penyakit hati?”.

“ Ya Allah, anta Taufiq Badiuzaman ke?”.

“ Aiwah. Ana la tu”.

“ Astaghfirullah, maaf2 ana lupe. Sila duduk”. Taufiq melabuhkan punggungnya di sebelah kiri Ashraf.” Ana 
ingatkan siapa tadi. Ya Allah, anta sudah lain ya sekarang ni? Dah makin macho ana tengok”.

“ Tapi setanding dengan penulis kita yang sorang ni”.

“ Haha, mane ade. Ana biase2 je. Anta kerja kat mane sekrang ni?”.

“ Syarikat DANIEL MANUFACTURING”.

“ Waa, syarikat besar nampak”.

“ Tapi tak setanding dengan anta. Anta kerja di FORTEY ENGUNEER kan?”

“ Ya, rezeki ana ditempatkan di situ”.

“ Alhamdulillah. So, anta dah tak menulis lagi ke?”.

“ Mana mungkin ana nak tinggalkan hobi ana disebabkan kerjaya ana sekarang ni. Dakwah tu perlu berjalan setiap masa walaupun kena hentam denga apa sekalipun”.

“ Waa, memang ana sangat beruntung dapat sahabat seperti anta. Memang tak salah ana jadikan anta sebagai sahabat ana dulu. Dah la baik, suka menolong orang lain walaupun anta sendiri yang hadapi masalah yang sama”.

“ Ujian yang diberikan kepada ana dahulu, tak same dengan apa yang dihadapi oleh para sahabat yang sentiasa bersama Rasulullah SAW dalam mengerjakan dakwah”.

“ Ya, betul apa yang anta cakapkan”.

“ O ya, cam mane anta boleh tau ana ade kat sini?”.

“ Sebenarnya, isteri ana yang ternampak anta ke kafe ni tadi”.

“ Isteri? Anta sudah menikah?”.

“ Ya”.

“ Dengan siapa?”.

“ Seorang muslimah dalam organisasi kita yang terkenal dengan sikapnya yang garang”.

“ Maksud anta Fitrah”.

“ Ya”.

“ Astaghfirullah. Habis tu, mane die?”.

“ Dia diamanahkan untuk mengajar di sekolah rendah seberang sana”.

“ Alhamdulillah”.

“ Ana dengar anta dah menikah? Dengan penulis jugak kan?”.

“ Ya. Ni anak ana”. Sambil memperkenalkan anaknya kepada Taufiq.

“ Ini anak anta? Ana ingatkan adik anta”.


“ Haha, muda sangat ke ana ni sampai anta cakap macam tu”.

“ Ya la. Anta kan ada ramai adik beradik”.

“ Alhamdulillah tapi cam ne anta tau yang isteri ana seorang penulis?”.

“ Fitrah berusrah bersama dengan isteri anta”.

“ Ye ke? Takde pulak isteri ana bagitau pasal tu”.

“ Lagipun Fitrah sendiri tidak ceritakan hal yang sebenar.”

“ oo”.

“ Ana nak tanye, apa tips yang menyebabkan anta terus berdakwah melalui penulisan?”.

“ Ooo, pertama bagi ana, berdakwah itu boleh dilakukan dalam bentuk apa jua asalkan tak melanggar syariat yang telah ditetapkan dalam Islam. Islam itu memudahkan, bukan menyusahkan. Kedua, ana berdakwah melalui medium ni kerana ramai anak2 muda zaman sekarang ni aktif dalam dunia yang kedua. Walaupun usaha ni nampak kecil, Insya Allah, usaha yang kecil ini yang akan memanggil mereka untuk terus berada di laluan Ilahi. Hidayah itu milik Allah. Terpulang kepada-Nya mahu mengetuk hati2 yang terpilih. Ketiga, ini mungkin menjadi satu asbab untuk ana menyebarkan agama-Nya. Yaa, anta tau tugas sebagai jurutera seperti kita ni, takde masa yang panjang untuk berdakwah. Tapi, sekiranya ada masa yang lapang, walaupun sedikit, gunekannya dengan sebaik mungkin untuk agama Allah. Dan akhir sekali, ini mungkin menjadi bekalan ana untuk ke padang mahsyar kelak. Hanya Allah sahaja yang dapat menilai”.

“ Waa, usaha yang bagus. Ana rasa makin dekat dengan kenikmatan Islam. Anta memang bijak dalam berdakwah. Akhlak dan komunikasi yang anta tunjukkan kepada ana dahulu memang sentiasa membuatkan ana rasa bersyukur kerana dilahirkan di dalam islam.”

“ Itu semua aturan Allah. Ana hanya melaksanakannya”.

“ Ana doakan semoga anta sentiasa dimurahkan rezeki, dipermudahakan segala urusan dan dipanjangkan umur”.

“ Itulah yang ana harapkan. Doa baik daripada seorang sahabat, Insya Allah, anta juga sama”.

“ O ya, si kecil manis ni name ape?”. Sambil tapak tangannya mengusap ubun2 anak tersebut.

“  Saya Umi Aisyah”.

“ Ya Allah, cantiknya name. siapa yang berikan name tu?”.

“ Abi Along. Abi pernah cakap yang name ni abi simpan semasa Abi belajar di unibersiti lagi. sebelum bernikah dengan umi”.

“ Oo, bukan ke name ni yang pernah anta bagitau kepada ana dulu?”.

“ Ya”.

“ Waa, sekarang die sudah menjadi seorang pelajar yang  cerdik walaupun kecik. Darjah berapa ni”.

“ Darjah 3 Az- Zahrawi di Sekolah Agama Tunas Pintar. Abi cakap, biar kecik asalkan pandai”.

“ Oo, eh itu bukan trademark mama anta?”.

“ Na’am, ana masih pegang lagi kata2 tu”.

“ Haha, ok la Along, pak cik doakan along berjaya di dunia dan akhirat, jadi pendakwah seperti abi”.

“ Memang cita2 along nak jadi macam Abi, cerdik, baik, sporting, banyak duit”.

“ Kenapa banyak duit?”.

“ Nak bagi orang susah makan”.

“ Insya Allah”.

“ Amin’.


Semoga apa yang disampaikan dapat memberi manfaat kepada semua. Maafkan akhi sekiranya ada terkasar dan tersilap bahasa. Semoga kita dalam berjumpa lagi. Insya Allah…


p/s: Dapatkan Cd ustaz Dzulkarnain: Keagunga Zikrullah. Insya Allah, hati yang gundah akan terasa tenang^^



Tuesday, September 11, 2012

SUPER 'JUNIOR'





Alhamdulillah, segala puji Allah tuhan sekalian alam yang telah menjadikan pagi pada hari ini amat dingin sekali di bumi UMP ini. Selawat dan salam juga dilanturkan kepada Rasulullah SAW, nabi terakhir yang diutuskan oleh-Nya kepada kita, umat akhir zaman.


Selamat kembali ke alam perjuangan mencari ilmu setelah hampir 3 bulan ber’istirehat’ di kampung halaman. Alhamdulillah, akhirnya akhi selamat tiba di UMP pada pagi ahad setelah beraya sehari suntuk di Kuantan bersama ikhwah2 yang lain. Ini merupakan aktiviti pertama yang akhi lakukan bersama ikhwah yang lain bermula pada perjalanan pulang dari bumi Kelantan yang memakan masa hampir 6 jam. Kenangan beraya dan berkenalan dengan kenalan baru serta melihat telatah pak cik – pak cik di kedai makan menjadikan antara memori yang tak dapat akhi lupakan. Akhi ingin berkongsi sedikit telatah sorang pak cik ni. Kebetulan pada hari tu, ada sekolah ganti. Maka, datanglah sorang cikgu ni tuk makan di kedai tu.


“ Aik cikgu, sekolah masuk pukul brape?”.

“ Pukul 7.40, lambat lagi”.

“ Sekarang ni pukul brape?”.

Kebetulan akhi tengok jam akhi….7.35 pagi…haha

Cikgu tu gelak. Elok je kene sindir ngan pak cik tu depan kami semua. Ade sorang pak cik back up cikgu tu.

“ Takpe cikgu, ibarat kate orang, murid kene ikut kate cikgu, tapi jangan ikut ape yang cikgu buat”.

Kami yang tengah makan ni, tergelak sakan. Bukan kami je, hampir satu kedai tu gelak. Mane taknye, suara pak cik tu kuat sangat^^. Tu la dinamakan kenangan…


10 september 2012 menjadi satu tarikh yang mane telah tercatit bahawa akhi akan meneruskan pengajian di tahun 2. Maknenye, sudah suku perjalanan pengajian telah dilalui dengan pelbagai asam garamnya. Yang lebih best, dah jadi senior^^. Seronok tengok adik2 yang pening2 nak sesuaikan diri kat sini. Tak kurang jugak yang risau nak mulakan sesi pengajian. Hehe, cam la kite ni tak hadapi bende ni. Dikesempatan ni, akhi nak nasihatkan kepada adik2, banyakkanlah bertanye kepada mereka yang lebih tahu sekiranye ada sebarang masalah. Boleh je nak buat decision sendiri tapi sebelum tu adakan dulu perbincangan dengan PA ke, ngan lecturer ke, ngan abg2 dn kakak2 senior ke, agar keputusan yang kite lakukan itu lebih baik dari yang kite jangkakan, insya Allah. Yang penting, nawaitu yang kene betoi^^.


Kepada sahabat2 akhi yang baru menyambung kembali pengajian, akhi ucapkan selamat kembali. Jangan dikenangkan kenangan lalu. Jangan duk pikir2 sangat. Lupekan terus. Kita mulakan perjalanan ini dengan suasana yang baru. Pengalaman anda semua juga menjadi pengajaran buat kami yang berada di sini. Pada kali ini, kita akan same2 membina semangat baru, menguatkan lagi ukhwah antara kita, merancang strategi baru dan membentuk keperibadian yang baru agar usaha2 yang akan kita lakukan nanti dipermudahkan oleh Allah SWT.


Syukur Alhamdulillah, semalam telah berlangsungnya program pengenalan Sahabat Masjid (SAHAM) dan pembahagian team usrah, lebih dikenali sebagai smart group. Seramai 20 lebih naqib dan naqibah telah diperkenalkan. Alhamdulillah, satu kejutan bagi akhi yang mengikuti perjalanan usrah ini. Dulunya hanye beberapa sahaja naqib dan naqibah yang dilantik. Kini, bilangan itu bertambah dengan begitu drastik sekali. Bilangan ahli usrah juga bertambah banyak. Tak pernah lagi akhi melihat situasi ini malah ia jauh berbeza dengan waktu sebelumnya. Selamat datang kepada ahli usrah baru akhi, adik Fauzy, adik Asyraf dan adik Azmil. Semoga kalian terus bersama dengan akhi dan dua lagi sahabat akhi abang Nazlan dan abang Raziman dalam membentuk diri ke arah mendekati Allah SWT. Kepada ahli usrah yang lain, akhi juga doakan agar kite sentiasa bersama bukan sahaja sepanjang tempoh pengajian malah sepanjang hayat kite di dunia dan di akhirat^^. Kepada adik2 yang lain yang masih ingin join ‘ bulatan gembira’ ini, daftarkanlah diri adik2 kepada exco2 SAHAM, insya Allah pihak SAHAM akan memperkenalkan kepada adik2 naqib dan naqibah yang akan bersama adik2 dalam usrah itu nanti^^.


Kepada adik2 yang lain, akhi harap kite dapat istiqamahkan diri untuk solat berjemaah di masjid. Untuk pengetahuan adik2 yang akhi kasihi kerana Allah sekalian, bilangan ahli jemaah yang adik2 perhatikan itu, merupakan peningkatan yang cukup memberangsangkan berbanding sebelumnya. Kuatkan semangat adik2 untuk sentiasa berjemaah di masjid. Kalu bukan kite, siape lagi nak lakukannye. Lebih ramai, lebih seronok, lebih semangat, lebih kuat ikatan kite dengan Allah SWT.


Semoga apa yang dikongsikan ini dapat kite lakukan dan amalkan dalam kehidupan seharian kita. Cukup dulu buat masa ini, maafkan akhi sekiranye akhi melakukan kekhilafan. Semoga kita dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Insya Allah…^^   






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...