Friday, June 29, 2012

LIRIK RABBANI- INSAF




Munajatku padaMu Tuhan
Ampuni dosa ku masa silam
Sempurnakanlah kehidupanku
Murahkan rezeki dengan nikmat-Mu

Jadikanku hamba bertaqwa
Tiang iman untuk agama

Munajatku padaMu Tuhan
Ampuni dosa sekalian insan
Sempurnakanlah hidup kami
Murahkan rezeki dengan nikmat-Mu

Jadikan kami hamba bertaqwa
Tiang iman untuk agama

Laaillahaillallah
Jauhkan aku dari siksaan
Api neraka yang panas
Membakar manusia ingkar di dunia

Muhammadurrasulullah
Terimalah ku jadi umatmu
Ku pohon syafaat darimu
Beratkan neraca pahala ku nanti

Aku aniaya...
Diri sendiri selamanya
Ku tak tertanggung...
Duka dan dosa silamku

Tuesday, June 26, 2012

MUSIBAH ITU SATU PENGAJARAN




Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, kite masih dipanjang umur. Selawat dan salam diutuskan kepada junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW. Semoga kita menjadi seorang hamba Allah yang sentiasa bertaqwa kepadaNya.

Para sahabat yang akhi kasihi dan sayangi kerana Allah SWT sekalian, setiap yang berlaku ke atas diri kita, dalam erti kata lain, sebuah takdir merupakan perkara atau kejadian yang telah ditetapkan oleh allah SWT ke atas kita sejak kita belum lahir lagi sama ada ia baik atau buruk. Takdir juga boleh berubah mengikut kesungguhan kita dalam membuat pilihan.

 “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

Oleh itu, sekiranya kita ingin sesuatu kebaikan, contohnya ketenangan. Berusahalah kita ke arah itu dengan berdoa kepada Allah SWT. Ingatlah para sahabat sekalian, itulah keistimewaan umat Islam. Mereka ada sebuah senjata yang amat canggih untuk berhubung dengan penciptaNya. Tanpa perlu sibuk2 nak on bluetooth. Kalu dulu infra red. Lepas tu nak pairing lagi, nak select file yang nak ditransfer lagi, then nak send lagi. Susahkan? Kekadang tu, tak berjaya pun ade. Cramp kepale dibuatnye. Dengan doa, tanpa perlu menggunakan apa2 perantaraan, terus dapat berhubung dengan Allah. Tapi, kene la bersabar k. insya Allah, semua itu akan diatur olehNya sendiri dengan lebih high class lagi^^….

Musibah, musibah, musibah….

Akhi pun tidak terlepas dari ujian ini. Sebenarnya, akhi ingin berkongsi sesuatu yang baru akhi pelajari. Beberapa hari lepas, akhi ditakdirkan untuk menghadapi satu musibah yang baru pertama kali terjadi selama 20 tahun perjalanan akhi di muka bumi ini. Bile difikirkan balik, nak menitis jugak la ‘embun’ ini, tapi dipendamkan. Hanya jadikannya ia satu pengalaman untuk lebih berwaspada pada masa hadapan, Insya Allah.

Sebenarnya, ketika menghadapi musibah tersebut, mulut akhi tidak terkeluar satu pun kalimah Ilahi darinya. Akhi agak terkejut.

“Kenape begini? Ya Allah, apa sudah jadi dengan aku?”.

Musibah ini amat berkaitan dengan pengakhiran hayat seseorang. Akhi bukan saje tak dapat nak kawal kondisi badan akhi pada ketika itu, malah untuk mengingatiNya juga susah. Dalam keadaan memikirkan jalan penyelesaian untuk musibah itu, akhi masih lagi teringat akan saat itu. Trauma sangat2...T_T

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur. Andainya diri ini pergi tanpa menyebut kalimah itu, akhi tidak tahu apa yang nak dibuat lagi. Semua sudah terlambat. Itulah saat yang telah Dia tetapkan buat akhi. Dalam menenangkan diri, akhi memuhasabah balik apa yang akhi lakukan selama ini. Banyak yang perlu akhi perbetulkan lagi. Sumbangan, pengorbanan, kesabaran, kepimpinan, tanggungjawab dan macam2 lagi.

Apa yang akhi ingin sampaikan di sini buat semua sahabat yang akhi kasihi dan sayangi kerana Allah SWT sekalian, kita perlulah bersedia untuk menghadapi sebarang takdir. Lebih2 lagi, saat ketika ingin bertemu denganNya. Kita tidak tahu saatnya bila. Allah amat merahsiakan hal ini daripada kita semua. Dengan adenya musibah ini, sedikit sebanyak, akhi dapat mempelajari sesuatu daripadanya. Dapat juga memperingati sesame kita.

Izinkan akhi sambung sikit saje lagi. Musibah ini mungkin jadi seperti sebuah basikal yang rosak. Nak2 lagi basikal yang amat kite sayang. Adakah kite nak membeli basikal yang baru atau membaiki basikal itu? Sudah tentu ramai yang menjawab ‘membaiki basikal itu’. Kenape? Ia memerlukan sedikit sahaja usaha dan pengorbanan untuk membaikinya. Cume bergantung pada diri kite sama ada mahu membaikinya secara keseluruhan atau sedikit demi sedikit atau delay dulu beberapa minggu, baru baiki.

Nasihat akhi, jangan kite berasa sedih dengan musibah yang melanda pada diri kite. Di sebalik satu musibah itu, insya Allah ada seibu satu kesenangan yang menanti diri kite. Berserahlah hanya kepadaNya. Sekiranye memerlukan bimbingan, jumpelah dengan seseorang yang betul2 mampu membimbing kite. Itu sahaja dulu buat kali ini, semoga apa yang dikongsikan ini, dapat kite sama2 manfaatkan dalam kehidupan kita seharian. Insya Allah...Jangan lupe solat ye^^

Sunday, June 24, 2012

WANGINYA AWAK NI...



sekadar hiasan


Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT atas segala rezeki dan nikmat yang telah  diberikan kepda kita semua selama ini. Selawat dan salam dihulurkan ke atas rasul kita, Nabi Muhammad SAW. Pada kali ini akhi ingin berbicara sedikit tentang diri kita sendiri. Sebelum itu akhi ingin memohon kemaafan sekiranya ada tersilap bicara untuk kali ini. Harap sahabat2 dapat menegur ya^^

“Hhmmm, semua dah elok, pakaiannya longgar, sopan santun, baik budi bicaranya, pergelangan tangan dan kaki ditutup elok, tapi KENAPE WANGI SANGAT???”…

Perkara inilah yang ingin akhi ketengahkan. Mungkin ramai menganggap perkara ini biasa sahaja. Membiasakan perkara yang agak bertentangan dengan syarak. Diharap sahabat2 lebih berhati2 ye… Fenomena memakai minyak wangi merupakan satu trend yang tidak asing lagi pada zaman sekarang. Baik lelaki mahupun perempuan. Semuanya ingin menampilkan yang terbaik agar perjalanan yang akan dilalui pada hari itu leboh tenang dan selesa. Sama juga dengan akhi. Kalau hari tu tak pakai minyak rambut contohnye,

“ Ishh, keringnya rambut ni. Lambat lagi ke nak abis kuliah ni, rimas la. Malu la kalu orang tengok. Tandas pulak jauh, hadoihh, semua asyik tak kene je”.

Haha. Kalu diingatkan balik, akhi sanggup tinggalkan kuliah sekejap untuk ke tandas. Itu sem 1 punye cerita. Dah lame berlalu. Ini menunjukkan fitrah diri kita untuk kelihatan lebih kemas. Kekadang tu, akhi ambil mase sampai 20 minit untuk berhias diri.

“ Ko kan lelaki?? Tak payah nak macam anak dara sangat la. Ko buat macam mane pun, tetap same je aku tengok, mambazir mase la ko ni.”

Senyap itu lebih baik dari berkata2^^(V)…

Ok, berbalik kepada topik asal. Mari kita same2 mernung dan menilai dua hadis yang ingin akhi kongsikan:-
Untuk lelaki…
Disunatkan lelaki memakai berwangi -wangian dengan minyak wangi, bedak dan sebagainya kerana hadis daripada Abi Ayyub r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:
Maksudnya: Empat perkara daripada sunnah para rasul: 1. Perasaan malu 2. memakai wangian 3. bersiwak 4. bernikah (Hadis daif- Tirmizi, Ahmad dan Baghawi)

Untuk wanita…
Diluar rumah atau bersama orang yg bukan mahram hendaklah wanita memakai wangian yang baunya untuk diri sendiri dan tidak dihidu oleh orang lain seperti hadis yang lepas. Dilarang sama sekali memakai minyak wangi sehingga di hidu oleh lelaki yg bukan mahram. Nabi s.a.w bersabda:
Maksudnya: Mana-mana wanita yang memakai wangi-wangian dan lalu pada sekumpulan manusia supaya lelaki tadi itu menghidu bau wanginya maka wanita tadi medapat dosa zina. (Hr Tirmizi dan Ahmad- hasan)

“ Kenape lelaki boleh, perempuan tak boleh? Perempuan pun manusia jugak”.
Begini, setahu akhi, wanita mempunyai hak privasi yang begitu banyak berbanding lelaki. Sudah la lelaki ini diuji dengan rupa paras perempuan yang boleh mengasyikkan, ditambah pula dengan wangian yang boleh menarik perhatian. Senang cerita, mereka bukan mahram kite. Kalau wangian tu menyebabkan lelaki rase nak muntah tak pe la (pernah merasai keadaan ini^^). Kalau wangian tu untuk diri kite sendiri lagi bagus, takde masalah.

Kekadang ia boleh menimbulkan fitnah. Perempuan tidak tahu apa yang yang dikatakan oleh lelaki di dalam hati mereka. Baik atau burukkah perkara itu, perempuan tidak tahu. Mungkin pada saat itu, seseorang lelaki itu akan diam, tetapi mereka pun akan lancang tanpa mereka sedar pada masa akan datang. Disitulah bermulanya fitnah. Harus diingatkan, fitnah ini lebih teruk daripada membunuh. Begitu besar kesannya walhal ia adalah perkara yang kecil.

Bagi lelaki pula, sekiranya seseorang menghulurkan minyak wangi, jangan pula ditolak, sesuai denga hadis di bawah:-
Jika seseorang diberi wangian sperti minyak wangi, bedak dan sebagainya maka disunat dia menerimanya. Nabi s.a.w diriwayatkan dalam hadis bahawa baginda tidak menolak pemberian minyak wangi (HR Bukhari).
Nabi s.a.w bersabda: “Sesiapa yang dipelawa minyak wangi janganlah dia menolak.” (Hr Muslim)

Ini kerana lelaki tidak dapat menghidu bau badannya dengan tepat. Untuk bahagian ini, akhi tidak dapat menghuraikan dengan lebih lanjut kerana pernah terjadi kepada akhi, seorang abang senior telah menghulurkan minyak wangi kepada akhi, ttapi akhi menolak kerana kebetulan pada hari itu akhi sudah memakainya dan dalam kotak pemikiran akhi mengatakan, bauan itu akan bercampur, mungkin baunya akan lebih teruk kalau di pakai sekali lagi ( maksudnya dua bauan yang berbeza dipakai pada waktu yang sama). Insya Allah, perkara ini akan akhi update pada bahagian komen setelah mendapat penjelasan daripada ustaz akhi, Insya Allah.

“ Perlu ke pakai minyak wangi semua ni? Membazir duit la”.

Terpulang atas seseorang itu sama ada mahu pakai atau tidak. Bagi akhi, lebih elok pakai kerana kita akan senang didampingi oleh sahabat2 kite (untuk lelaki shj^^). Cuba kita ingat kembali pada zaman kita masih lagi berstatus seorang baby.  Ummi dan abi kita selalu memakaikan bedak wangi kepada kita. Selepas tu, ramai la sedara2 kite yang datang cium pipi kite, peluk badan kite. Seronokkan pada masa tu? Ramai orang mendampingi kite. Kalau boleh nak bawak kite balik rumah mereka^^

Cukuplah buat mase ni, tetapi akhi amat mengharapkan nasihat2 daripada semua sahabat kerana akhi masih lagi merasai kelonggaran pada perkongsian pada kali ini. Semoga yang bermanfaat itu dapat kita kongsikan bersama sahabat2 kite. Yang baik itu datangnya daripada Allah SWT, dan semua yang buruk dan lemah ini datangnya daripada kesilapan akhi sendiri. Insya Allah.

p/s: Tahniah kepada Dr Mohamed Mursi yang telah berjaya memenangi pilihanraya di Mesir seterusnya ditabalkan menjadi presiden Mesir yang terbaru. Syabas Ikhwanul Muslimin^^



Saturday, June 23, 2012

LIRIK MAHER ZAIN- MY LITTLE GIRL



You are a miracle
You are a blessing from above
You brought joy to my soul
And pleasure to my eyes
In my heart I can feel it
An unexplainable feeling
Being a father
The best thing that I could ever ask for

Just thinking of you makes me smile
Holding you, looking in your eyes
I’m so grateful for having you
And everyday I pray
I pray that you’ll find your way

You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl

You’re like a shining star
So beautiful you are
My baby girl
You light up my world
I pray that I’ll get the chance
To be around and watch you grow
And witness your first steps
And the first time when you will call me “dad”

Just thinking of you makes me smile
Holding you, looking in your eyes
I’m so grateful for having you
And everyday I pray
I pray that you’ll find your way

You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl

I could spend hours watching you
You’re so innocent, so wonderful and pure
O God I can not express my gratitude!
But I’ll raise her good, ‘cause all I want is to please You
And now I pray You’ll guide her steps forever

You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl

Thursday, June 21, 2012

HUTANG PENGHALANG IBADAH



Daripada Abu Qatadah al-Harith bin Rib'ie RA, daripada Rasulullah SAW, "Sesungguhnya baginda berkhutbah kepada mereka lalu menyebut kepada mereka, bahawasanya jihad pada jalan Allah dan beriman kepada Allah itu sebaik-baik amalan (pekerjaan)". Kemudian bangun seorang lelaki dan berkata, "Wahai Rasulullah SAW bagaimanakah jika aku terbunuh di dalam jihad pada jalan Allah, apakah semua kesalahanku akan diampunkan?" Baginda menjawab, "Ya, benar jikalau engkau dibunuh dalam masa peperangan jihad pada jalan Allah dengan engkau berkedaan sabar mengharapkan keredhaan Allah, sedangkan engkau menghadapi musuh tidak berpaling lari  kebelakang". Kemudian baginda bertanya, "Bagaimana katamu?" Jawab lelaki tersebut bagaimanakah jika aku terbunuh dalam peperangan pada jalan Allah, apakah akan dihapuskan segala kesalahan-kesalahanku?" Baginda bersabda lagi. "Ya, benar jikalau engkau bersabar, tetap mengharapkan keredhaan Allah ketika menghadapi musuh, tidak berpaling lari kebelakang, melainkan jika engkau ada menanggung hutang dan sesungguhnya Jibril mengatakan hal itu kepadaku".


Tuesday, June 19, 2012

SAAT2 AKHIR TAHUN 1




Alhamdulillah. Syukur kepada Allah SWT yang masih lagi menenangkan diri ini untuk terus mengabdikan diri kepadaNya. Selawat dan salam juga tidak lekang di lisan buat junjungan besar nabi Muhammad SAW.

Firman Allah (s.w.t) yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya”. [Surah Al-Ahzab: 56]

Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Barangsesiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah (s.w.t) akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. [Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abdullah bin Amru bin Al-‘Ass r.a]

Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Sesungguhnya manusia yang paling utama denganku pada hari kiamat ialah yang paling banyak berselawat ke atasku”. [Hadith riwayat Imam Tirmizi daripada Abdullah bin Mas’ud r.a]

Sabda Rasulullah (S.A.W.) juga yang bermaksud: “Barangsesiapa yang berselawat ke atasku sekali nescaya Allah akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. [Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a]

Alhamdulillah, akhirnya tamat juga semester di UMP ini. Banyak yang akhi tempuh bersama sahabat2 akhi yang lain. Semuanya happy2. Kalau yang tak happy2 tu, kami paksa untuk jadikannya sesuatu yang happy, baru ceria, baru semangat untuk berada di jalanNya itu ada. Halangan demi halangan kami tempuhi bersama juga. Baik soal peribadi, mahupun soal bersama.

Hari jumaat, 12.00 tengah hari merupakan detik yang ditunggu2. Satu detik untuk mengakhiri dunia tahun 1 di universiti.
“Aik, baru 11.30 pagi, awal lagi, kenape dah terpacak di luar dewan, hehehe”.
Itulah akhi. Memang student yang bernama ashraf Azahan ni amat terkenal dengan student yang paling awal keluar dewan. Die ni amat famous dengan gelaran tu. Cume pada masa2 tertentu sahaja die punctual dengan mase exam yang sebenar^^(V)…
Alhamdulillah, tu semua bantuan dari Allah SWT. Tanpa Dia, akhi tak dapat menjawab exam dengan baik. Syukur sangat2. Sesudah itu, akhi menyambung kembali kerja akhi dalam menyiapkan kertas kerja program yang sudah 2 minggu tertunggak. Tengah best melayan kerenah kertas kerja,
“Assalamualaikum abang”.
“Waalaikumussalam ya ayah”.
Try tengok kat luar tingkap”.
“Hah?”
Dari tingkap bilik, akhi nampak adik2 akhi melompat2 keexcitedan. Al maklum la, dah lame tak jumpe abang kesayangan die ni^^. Terus siapkan diri dan turun ke bawah. Memang seronok bila family datang menjenguk. Kalau ikutkan plan asal, memang akhi balik pada petang tu, tapi disebabkan masih ade lagi kerja, barang pun tak sempat nak packing, makanya, delay la satu hari. Lepas tu, kami pergi makan same2^^. Time ni la nak makan sedap2.






Alhamdulilah, selepas siapkan kertas kerja dalam pukul 10 malam, bermula episod mengemas barang2 yang dah setahun di kumpul^^. Agak kepenatan jugak la. Time ni la diuji dengan sifat sabar. Hhmmm…bagus jugak, rupe2nye dalam diam, diri ini sedang diuji.
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda di dalam Hadis Qudsi: Allah s.w.t berfirman: 
"Tidak ada balasan kecuali syurga bagi hambaku yang beriman yang telah Aku ambil kembali kekasihnya (Aku mematikan seseorang yang disayanginya seperti anak, adik-beradik dan sesiapa sahaja yang di sayangi oleh seseorang) dari kalangan penghuni dunia dan dia hanya mengharapkan pahala daripadaKu (dengan bersabar). " (Hadis riwayat Imam Bukhari).  
Jam menunjukkan hampir 12.30 tengah malam. Selepas membersihkan diri, akhi merehatkan diri untuk lebih bertenaga pada esok hari….
Alhamdulilllah, hari ini sekali lagi Allah SWT telah memilih akhi untuk ber’khalwat’ denganNya..haha…seronok kot^^… Pernah sahabat akhi bertanye,
“Ashraf, macam mane nak bangun malam, sekarang ni aku dah susah la nak tahjjud”.
“Aaa.. sori, tak tau la nak cakap macam mane, tapi ade la satu tips daripasa sorang sahabat ni”.
“ Apa diaq?”
“Ko kene buat baik dalam satu hari tu, tak pasti la, tapi alhamdulillah, dapat la jugak bangun. Satu lagi, yang penting sebelum tidoq tu, niat la nak bangun, Insya Allah, Allah akan bantu, Dia kan paling dekat dengan kite”.
“A’ah, tq2. Ya Allah, aku dah lupe la pasal tu”.
“Takpe2, insya Allah dipermudahkan”.
Itulah kami. Saling ingat mengingatkan. Ini la salah satunye kepentingan bersahabat. Minta bantuan apabila diperlukan. Nak2 lagi dalam masalah mendekatkan diri kepadaNya.
Selepas hantar kertas kerja dan sarapan sorang2..T_T.., akhi mula memunggah barang2 ke dalam van ayah akhi. Nak kongsi sikit, van ni ayah akhi telah gunekan sejak kami mula2 berpindah ke Terengganu pada tahun 2001, agak lame la jugak. Pernah sekali time selepas menghantar somebody ( tak pasti sama ada akhi atau adik akhi) di Selangor, van ni memang elok je jalan. Bila ayah akhi pergi servis van di bengkel,
“ Ya Allah tuan haji, dah rosak teruk ni”.
“ Ya ke? Tapi semalam bawa pergi hantar anak elok je”
“ Memang nasib la tu. Kalu diikutkan, van ni memang dah tak boleh nak hidup dah”.
Ya Allah, rupe2nye Allah telah menunjukkan kekuasaanNya kepada ayah akhi. Selepas ayah akhi, menceritakan kepada akhi, hanye istighfar yang bertaut di hati. Bukan sekali keluarga akhi ditunjukkan dengan keadaan ni. Sepanjang usia akhi, memang banyak perkara tak logic yang berlaku, tapi itulah bila Allah menghendaki. Takdir di tanganNya. Oleh sebab itu, akhi memang berusaha keras untuk mencapai cintaNya. Allahuakbar..
Kami bertolak ke Kelantan pada pukul 11 pagi. Alhamdulillalh, kami selamat tiba di kediaman kami tepat pukul 9.45 malam. Dalam mengahrungi kepenatan, sempat lagi ayah akhi belanja kami sekeluarga dengan nasi air yang best. Syukran ya abi^^..
Sepanjang perjalanan pulang:
(akan diupload lg)…
Setakat itu sahaja buat kali ini. Sejuta kemaafan daripada akhi sekiranya akhi ada buat silap. Segala yang baik itu, hanyalah dari Dia sahaja. Semoga perkongsian yang dikongsikan ini, dapat memberi sedikit suntikan kepada sahabat2 yang akhi kasihi dan asayangi kerana Allah untuk meningkatkan lagi amalan. Insya Allah…
p/s: Kpd semua shbt, marilah kite lazimkan diri kite utk solat berjemaah di masjid atau surau. Ganjarannye amat besar tau^^ dan kpd shbt yg pernah memohon utk akhi kongsikn suasana bilik kediaman akhi bleh tgok di sini:
Kpd sahabat yang berkelapangan, mari kite same2 menimba ilmu di Kovensyen Fiqh Ummah 2012 yang akan di UTM Skudai, Johor. Insya Allah, akhi juga akan turut serta sekiranye tiada aral yang melintang^^...




Sunday, June 17, 2012

YANG BAIK, YANG JAHAT


Daripada Abu Zar RA katanya, Nabi Muhammad SAW telah bersabda, “Telah diperlihatkan kepadaku segala amalan umatku sama ada yang baik atau yang jahat. Maka aku dapati di antara amalan-amalan yang baik atau yang jahat. Maka aku dapati di antara amalan-amalan yang baik ialah membuangkan sesuatu yang merbahaya yang terdapat di jalan. Dan aku dapati di antara amalan-amalan yang jahat ialah berkahak di dalam masjid yang tidak ditimbus.”

Daripada  Abu Zar RA katanya, Nabi SAW telah bersabda kepadaku, “Janganlah kamu memperkecilkan kebaikan sedikitpun, sekalipun engkau menemui saudara  engkau dengan wajah yang berseri-seri.”

Thursday, June 14, 2012

BUKAKANLAH HATINYA UNTUK-MU



Dulu kita pernah bersama,
Menagih kasih ilmu Allah,
Setia dalam menadah kalam,
Walau ia sejengkal tebalnya,
Walau ia sebatu beratnya.

Dengan mualim kite bertalaqi,
Menambah yang kurang,
Membaiki yang salah,
 Tidak lupa,
Menambahbaik yang lama.

Sebelum berpisah,
Kita pernah mengikat janji setia,
Janji untuk hadapi ujian dunia,
Hanya padaNya kita berserah,
hanya padanya kita mengadu.

Hari bertukar menjadi minggu,
Minggu bertukar menjadi bulan,
Bulan pula bertukar menjadi tahun,
Sudah lama kita tidak bertemu,
Rindu di hati terasa,
Terasa untuk bertemu.

Takdir Allah itu benar,
Terkejut ku melihatmu di dunia kedua,
Menghebahkan kemungkaran dilakukan,
Kau seronok bermain api Allah,
Kau seronok disamping yang entah bagaimana statusnya.

Kau sungguh berani,
Menjadi sebuah permata,
Yang zahirnya indah,
Tapi batilnya seperti arang.

Kau sanggup aibkan dirimu di khalayak,
Gembira dengan apa yang kau lakukan,
Gembira dengan status haram itu,
Apa kau sudah lupa asal usulmu?
Senangnya kau tersasar.

Ya Allah,
Bukakanlah hatinya untuk agamaMu,
Jangan kau pesongkan hatinya,
Sesudah dia kau rahmati,
Lembutkanlah hatinya untuk kebenaran,
Kelak dia juga akan bahagia,
Tunjukkanlah dia jalan yang benar,
Jalan yang Kau beri nikmat,
Bukan pada jalan yang kau murkai,
Dan yang juga yang sesat.

Selagi kita bernafas,
Selagi sendi-sendi sedia menyokong,
Selagi murkaNya belum diturunkan,
Kembalilah kita pasa asalnya,
Kita sebagai khalifah,
Yang turut menghambakan diri padaNya.

Selagi punya masa,
Selagi teman-teman di sisi,
Gunalah mereka untuk perubahanmu,
Mendekatkan diri padaNya,
Hatimu akan tenang setenangnya.



Wednesday, June 13, 2012

LIRIK WILDAN- SETIA SEORANG ISTERI

                                                


Di sebalik redup mata mu
Tersimpan satu rahsia
Yang terbuku di ruangan hati mu
Di sebalik senyuman mu
Tersirat simpulan
Deritanya hanya kau yang tahu

Kau setia menanti
Kau setia mengharungi

Biarpun ribut badai melanda
Kau teguh berdiri
Walau deras angin menderu
Kau tetap di sisi

Ku doakan agar kau kan bahagia
Ku doakan agar tiada lagi derita
Moga Tuhan kan merahmati mu
Di syurga yang selayaknya 
Di sebalik redup mata mu
Tersimpan satu rahsia
Yang terbuku di ruangan hati mu
Di sebalik senyuman mu
Tersirat simpulan
Deritanya hanya kau yang tahu 

Setia mu kuhargai
Kaulah isteri yang ku sanjungi
Kerana kaulah bidadari 
Yang bersemi di hati

Ku doakan agar kau kan bahagia
Ku doakan agar tiada lagi derita
Moga Tuhan kan merahmati mu
Di syurga yang selayaknya 

Ku doakan agar kau kan bahagia
Ku doakan agar tiada lagi derita
Moga Tuhan kan merahmati mu
Di syurga yang selayaknya
Untuk seorang isteri yang setia

Tuesday, June 12, 2012

LIRIK BAZLI FT AE-MAN- DI PONDOK KECIL



Disuatu hari ayah berkata
Jaga adik mu ayahkan pergi jauh
Ku merayu pada ayah

Jangan tinggalkan kami

Kerana kami sayangkan ayah

Ayahku pergi berjuang

Demi cita yang murni

Untuk menegak kebenaran

Di muka bumi

Berlakunya kisah di pondok kecil.




Di pondok kecil

Di pantai ombak
Berbuih putih beralun-alun



Disuatu hari ayah berkata
Jaga adik mu ayahkan pergi jauh
Ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
Air mata mengalir hatiku pilu


Diam-diamlah sayang jangan menangis
Doakan ayah semoga sejahtera
Diam-diamlah adik ku sayang jangan menangis
Walaupun ayah gugur pastinya dia syahid


Wahai abang ku kemana ayah

Ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

Duhai adik ku sayang jangan bersedih
Ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
Tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
Belajarlah berusaha walau dimana jua


Pada Mu Tuhan aku bermohon
Dosa ayah ku minta diampunkan

Ku iringi doa rahmati dia

Tempatkanlah ayahku bersama kekasihMu


http://www.lagu-mp3.com/2011/07/lirik-lagu-aeman-di-pondok-kecil.html

Monday, June 11, 2012

LIRIK RAIHAN- UTUSAN TERAKHIR



Muhammad diutuskan Allah ke dunia,
Penutup para nabi dan rasul,
Memberi rahmat keseluruh alam,
Bawa cahaya kebenaran.


Pemuda ummi disenangi semua,
Lahir dari keturunan mulia,
Sifat sempurna akhlak terjaga,
Anak yatim digelar Al - Amin.


Mukjizat Al - Quran yang agung,
Bawa ajaran dan sunnahnya,
Membela nasib anak - anak yatim,
Mengangkat darjat kaum wanita.



Muhammad Rasullullah,
Muhammad Khatimul Anbia’.



Menghapuskan kasta dan perhambaan,
Menghormati semua tua dan muda,
Memberi syafaat di akhirat sana,
Kasihkan umatnya.


Dia ikutan seorang pahlawan,
Dia panduan ketua keluarga,
Dialah contoh pemuda mulia,
Dialah Khatimul Anbia’.


http://liriknasyid.com/index.php/lirik/detail/2218/raihan-utusan-terakhir.html

Thursday, June 7, 2012

LIRIK YUSUF ISLAM- I LOOK I SEE



I look, I look, I look, I see
I see a world of beauty
I touch, I touch, I touch, I feel
I feel a world around so real
And everything I do
I dedicate to You
Cause You made me
I am for You


I listen, listen, listen, I hear
I hear the words of God so clear
I read, I read, I read, I know
It helps my knowledge grow
And everything we do
We dedicate to You
Cause You made us
We are for You
I listen, listen, listen, I hear


He sent the Prophet to show us the way
He made Religion perfect that Day
Peace be upon him, upon him we pray
Salatullah, wa salamu alayhi


I sleep I sleep, I sleep, I dream
I dream I'm in a garden green
I wish, I wish, I wish I pray
I pray to be here everyday
And everything I do
I dedicate to You
Cause You made me
I am for You


I work, I work, I work, I strive
To make something of my life
I seek, I seek, I seek, I find
I find another hill to climb
And everything we do
We dedicate to You
Cause You made us
We are for You
I look, I look, I look, I see


He sent the Prophet to show us the way
He made Religion perfect that Day
Peace be upon him, upon him we pray
Salatullah, wa salamu alayhi(x2)


http://www.elyrics.net/read/y/yusuf-islam-lyrics/i-look-i-look-i-see-lyrics.html

Wednesday, June 6, 2012

TINTA BUAT FATIHAH



Masa kini pantasnya berlalu,

Hari demi hari,

Kepantasannya tidak tercapai,

Tidak disedari walau sedikitpun.



Kini,

Kau sudah tiba di satu pentas,

Liga ilmu yang kau akan tempuh,

Memikul tangggungjawab seorang anak,

Juga buat dirimu,

Bekalan masa hadapan.



Ku titipkan sebuah penghargaan,

Khasnya buat dirimu,

Kejayaan demi kejayaan kau kecapi,

Diiringi dengan restu Ilahi,

Tidak lupa akan restu ummi abi.



Ku di sini ingin berpesan,

Tanggungjawab ku sebagai kakandamu,

Walaupun jarak kita sejauh mata memandang.



Tetaplah kamu di jalanNya,

Jangan sekali kau berpaling,

Dunia itu amat bahaya sekali,

Walaupun zahirnya manis di pandangan,

Tetaplah kamu dalam usrahmu,

Kuatkanlah kamu dalam berjemaah,

Timbalah ilmu sebanyaknya,

Seimbang dunia akhirat,

Kuatkanlah iman mu,

Agar tidak terusik oleh suara merdu,

Yang pernah ku hadapi,

Tepislah ia dengan namaNya,

Seperti yang ku lakukan.



Maafkan ku atas segala kekhilafan,

Teguran ku untuk mendidik mu,

Dalam membantu ummi abi kita,

Ku ingin membimbingmu sedaya ku,

Walau ku tidak setanding mu.



Selamatlah dikau di sana,

Memegang amanah yang diberikan,

Tatapilah kalam ku ini,

Kala kau mula goyah,

Agar ia bisa memuhasabahkan dirimu,

Panjatkanlah doa kepadaNya,

Sebagai perisai melindungi dirimu,

Semuanya akan baik denganNya.



Buat adinda dari kakanda, ASHRAF AZAHAN

LIRIK GENERASI HARAPAN- JANJI TUHAN



Janji Oh Tuhan Oh pasti

Dunia islam tidak lama lagi kembali terang

setelah lama menempuh zaman gelap

Cahayanya terang bak bulan purnama mengambang

Ia bermula diawal kurun hijrah yang gemilang


Janji Tuhan kegemilangan itu bermula dari timur

Dibangunkan oleh ikhwan dan asoib yang berjuang

Mereka tidak berperang tapi membawa kasih sayang

mereka tidak militan tapi model yang menggembirakan


Akhirnya timurkan menjadi empayar melalui islam

Seluruh bangsa dan agama

Sanggup bernaung dibawahnya

Kerna membawa perpaduan dan juga kasih sayang

khususnya orang melayu

Menjadi empayar yang gemilang


Allahurabbuna Allah2 Allahughoyatuna Allahuakhbar2 Arrasul saiyiduna Allah2 arrasul zaiemuna Allahuakhbar2 alquranu imammuna warasuluna al-ittihadu jamatil muslimina amaluna aljihad fisabilillah hisabiluna almautu fisabilillahiamaluna


Marilah kita berjuang menagih janji dari Tuhan

Marilah kita menjadi pembangun ini adalah peluang

Pahalanya besar walaupun risikonya tinggi kemenangan pasti terjadi ini adalah janji


Kalau kita tidak sambut

Tuhan ganti orang lain

Janji itu pasti Tuhan akan tunaikan

Tuhan datangkan tenaga yang lain akan perjuangkan

kan lebih baik kita berjuang

agar janji itu kita buktikan


Kita buktikan....

Akhirnya timurkan menjadi empayar melalui islam

Seluruh bangsa dan agama

Sanggup bernaung dibawahnya

Kerna membawa perpaduan dan juga kasih sayang

khusus orang melayu

Menjadi empayar yang gemilang


Allahurabbuna Allah2 Allahughoyatuna Allahuakhbar2 Arrasul saiyiduna Allah2 arrasul zaiemuna Allahuakhbar2 alquranu imammuna warasuluna al-ittihadu jamatil muslimina amaluna aljihad fisabilillah hisabiluna almautu fisabilillahiamaluna


http://ikhwankb.blogspot.com/2011/12/janji-tuhan-pasti-generasi-harapan.html

JANGAN MENG'ANDAI'KAN SEBUAH TAKDIR



Daripada Abu Hurairah RA katanya,Rasulullah SAW bersabda, “Orang mukmin yang kuat itu adalah lebih baik dan lebih dikasihi Allah daripada orang mukmin yang lemah. Masing-masing ada mempunyai kebaikan. Bersungguh-sungguhlah mengerjakan suatu yang berguna (di dunia dan di akhirat), hendaklah selalu meminta pertolongan daripada Allah dan jangan berasa lemah yakni putus harapan atau merasa hampa. Jika engkau ditimpa sesuatu janganlah berkata, “Andainya aku berbuat demikian tentu akan menjadi begini dan begitu.” Akan tetapi katakanlah, “Ini adalah takdir Allah SWT dan Allah sekehendaknya.” Sesungguhnya perkataan “andainya” (lau) hanya membukakan jalan bagi syaitan untuk berbuat sesuatu.”


http://www.islam.gov.my/e-hadith

Sunday, June 3, 2012

BERSYUKURLAH SEPERTI RASULULLAH SAW



Daripada Aisyah RA: bahawa Nabi SAW bangun di waktu malam (bersembahyang) sehingga pecah-pecah kedua kakinya. Aku bertanya kepadanya, “Kenapa engkau lakukan ini wahai Rasulullah SAW? Sedangkan Allah SWT mengampunkan dosa engkau yang terdahulu dan yang terkemudian”. Jawab baginda, “Tidakkah aku suka menjadi seorang hamba yang sentiasa bersyukur?.”


Daripada Abdullah bin Abas RA katanya, Rasullullah SAW bersabda, “Dua nikmat, banyak manusia rugi padanya (kerana mensia-siakannya) iaitu kesihatan dan kelapangan.”


http://www.islam.gov.my/e-hadith

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...