Thursday, May 31, 2012

CABARAN MENGIKUT PEREDARAN MASA


Daripada Zubair bin Adi katanya, “Kami telah menemui Anas bin Malik RA (di Basrah) mengadu beberapa hal mengenai tindakan (kezaliman) al-Hajaj, jawab Anas RA, “Bersabarlah kamu sekelian, kerana bahawa sesungguhnya keadaan zaman yang akan datang lebih buruk lagi daripada zaman sebelumnya sehinggalah kamu menemui ajal (menemui mati).” Keterangan ini aku dengar daripada nabi kamu Rasululluah SAW.

http://www.islam.gov.my/e-hadith

DOSA KECIL JANGAN DIPANDANG RINGAN



Daripada Anas RA katanya, “Sesungguhnya kamu mengerjakan perbuatan yang pada pandangan kamu ianya lebih halus daripada rambut pada hal kami di zaman Rasulullah SAW mengira perbuatan itu di antara perkara-perkara yang mencelakakan (dosa besar).”


http://www.islam.gov.my/e-hadith

BERSEGERA DALAM MENGERJAKAN AMAL SOLEH



Daripada Abi Hurairah RA bahasanya Rasulullah SAW bersabda “Bersegeralah kamu mengerjakan amal-amal yang soleh, kerana akan berlaku fitnah seperti malam yang sangat gelita. Di dalam keadaan itu terdapat orang yang di sebelah paginya mukmin dan sebelah petangnya kafir, begitulah (sebaliknya) sebelah petang dia mukmin dan sebelah pagi kafir dia menjual agamanya dengan kepentingan dunia yang sedikit.


http://www.islam.gov.my/e-hadith

Saturday, May 26, 2012

MUKHAYYAM @ CAMERON HIGHLANDS


Alhamdulillah. Masih lagi dipanjangkan usia. Setinggi penghargaan kepada-Nya kerana masih lagi memberi peluang kepada akhi pada kali ini. Selawat dan salam kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW. Semoga kita merupakan salah seorang umat baginda yang akan mendapat syafaat di akhirat kelak.


Syukur alhamdulillah. Pada hujung minggu lepas (18-20 Mei 2012), akhi telah selamat menyertai aktiviti mukhayyam yang merupakan aktiviti anjuran PIMPIN UMP dan SAHAM UMP. Aktiviti ini merupakan aktiviti tahunan mereka. Kali ini tempatnya di Cameron Highlands, Pahang.


Sebenarnya, banyak halangan yang akhi tempuhi semata-mata untuk menyertai aktiviti ini. Diibaratkan mendaki gunung dalam keadaan tersesak nafas..(teruk sangat ni, takpe la^^). Halangan ujian yang jarang akhi tempuhi. Dengan membulatkan niat kerana Allah SWT segala urusan diselesaikan sehingga tiba masa untuk bertolak pergi. Alhamdulillah, akhirnya Allah telah memilih akhi untuk turut serta dalam program ni.


Kenapa akhi nak sangat pergi ni? Sebenarnya, akhi seorang yang mudah ditarbiahkan melalui alam. Dengan melihat kejadian Allah SWT melalui mata kasar, sedikit sebanyak hati akhi akan rasa lebih dekat dengan-Nya.



Sebelum bertolak ke UMP Gambang

Bas kami bertolak selepas maghrib dan menuju terus ke UMP Gambang untuk berkumpul di sana. Akhi agak terkejut kerana inilah kali pertama aktiviti yang akhi sertai bersama dengan foreign student. Di dalam bas, kami duduk bersebelahan (time ni tak kenal lagi). sebelum memulakan perjalanan, akhi diminta untuk memimpin bacaan doa. Sepanjang doa dibaca, seorang foreign student ni asyik pandang muka akhi, agak segan juga la. Doa tetap diaminkan dengan lancarnya.


Sepanjang perjalanan, akhi bersama sahabat akhi, Wan Hidayat, tidak melepaskan peluang untuk berkenalan dengan mereka. Walaupun kami tidak fasih sangat dalam bahasa inggeris, mereka tidak menganggapnya satu kelemahan tetapi satu usaha yang baik. Bila tali silaturrahim disambungkan, banyak la cerita dan perkongsian yang keluar dari mulut yang dipinjamkan Allah ini. Akhirnya, akhi dapat tahu yang mereka ni bukan calang2 student. Mereka merupakan student peingkat master dan PhD. (waa..^^).


Kami tiba di Cameron Highlands dalam pukul 3.35 pagi. Turun je dari bas, YA ALLAH!!!SEJUK!!! berpeluk dengan jaket la akhi lepas tu. Akhirnya, merasa jugak la udara di puncak Cameron ni, Alhamdulillah..^^



Sahabat sebilik^^: Taufiq, Hidayat, Hasif, Fath dan Mahfudz (depan)


Selepas subuh, akhi bersama sahabat akhi, Taufiq, berbincang sedikit tentang sepotong ayat dari surah Al-Baqarah ayat 74. Perkongsian dan perbincangan yang asalnya disertai dua orang akhirnya disertai oleh semua rakan sebilik. Perbincangan kami melarat sehingga isu 11 september- World Trade Centre pun kami sentuh. Amat membahagiakan pada saat itu. Semua mengutarakan idea masing2^^.


nampak ok, tapi sedang menahan kesejukan...

Maaf, kami jarang tengok haba dr mulut secara live^^

Sarapan pagi

Bersama Bro Hakim (kiri) dan Bro Amjed...

Selepas sarapan, bermulalah aktiviti kami. Pagi ni dimulakan dengan aktiviti EXPLORACE. (tu dia, lepas makan main lari2^^). Selepas warm up, kami dibahagikan kepada 5 kumpulan. Setiap kumpulan akan disertai juga oleh foreign student. Ni adalah untuk menguji dan mengeratkan hubungan dengan komunikasi. Kumpulan akhi disertai oleh dua orang foreign student.


Mereka ialah Bro Hakim dari Algeria dan Bro Amjed dari Bangladesh. Bro Hakim sekarang ni ambil PhD di UMP dalam bidang mekanikal automotif.


“Ha?? Why I didn’t see u at the faculty?”


“ Sometimes I go to Pekan. If I go there, I’m stay at manufacturing faculty not mechanical faculty”.


“oo”..


Bro Amjed pula ambil PhD dalam bidang kejuruteraan awam.


Kirenye sepanjang aktiviti ni, memang akhi kene translate kepada mereka yang perlu dilakukan.


Kekadang tu, mereka pun tak faham apa yang akhi cakap. Lepas diulang beberapa kali, baru mereka faham. Biasa la tu..^^


Explorace ni mempunyai 5 checkpoint, semuanya ade maksud yang tersirat. Pertama, menunjukkan bagaimana peristiwa Adam dan Hawa berlaku. Kedua, bagaimana manusia dixiptakan. Ketiga, amalan2 yang boleh membawa kepada pahala dan dosa. Keempat, alam kematian dan yang terakhir tentang hari kiamat. Memang terbaik la semua checkpoint ni, nak2 lagi time di checkpoint yang keempat, di KUBUR!!!^^


checkpoint 1

checkpoint 2

checkpoint 3

checkpoint 4

checkpoint 5

Lunch time...

Sesudah solat zohor berjemaah, kami akan ‘merantau’ di sekitar Cameron Highlands. Dapat la beli sikit barang2 kenangan sikit. Untuk family pun ade, untuk diri sendiri pun ade…alhamdulillah^^. Sebelum tu, akhi bersama sahabat akhi, Hidayat, mengambil gambar kenangan bersama pasukan konvoi motorsikal berkuasa tinggi. Ni merupakan salah satu minat kami bersama. Harapan kami, suatu hari nanti, bila dah mampu, kami ingin hidupkan suasana tarbiyah dalam pasukan ini…insya allah^^.


haha...^^

senyum itu sedekah yg paling mudah^^

kaktus kecik..

teh Cameron...

strawberry dan lebah yg telah 'diperap'...^^


Apabila tibanya waktu petang, kami bertolak ke Masjid Tanah Rata. Di masjid ini akan berlangsungnya majlis ilmu yang akan disampaikan sendiri oleh seorang ustaz yang berkaliber dari UMP, Ustaz hazmi Dibok. Seorang ustaz yang mana bijak berkata2. Sesuai untuk didengar oleh semua lapisan masyarakat walaupun diselitkan juga ‘lawak2’ yang ringan. Pada malam tu jugak:


“Ashraf, ko nak tido ke?”, sapa sahabat akhi.


“Tak, kenape?”.


Dia ade mengatakan sesuatu, tapi tak berapa jelas. Jadi, dari barisan hadapan kami bangun lalu ke belakang sedikit, akhi bertanye balik kepada die.


“Apa tadi, tak jelas?”.


“Ko boleh tak jadi translator untuk foreign student?”.


“Hah?”, sambil melihat wajah mereka yang sedang memandang ke arah akhi. Secara spontannya,


“Boleh, insya allah”.


Apa yang aku cakap ni? Itu yang terlintas di hati akhi. Tapi itulah kuasa Allah. Allah tahu akhi mampu. Sebenarnya akhi risau, bimbang sekiranya banyak kesalahan yang akan terjadi nanti. Akhi cuba meneladani sikap pak cik-pak cik yang pernah menjadi translater untuk foreign student di satu majlis ilmu di Pekan. Kalau mereka boleh buat, kenape akhi tak boleh buat. Alhamdulillah, dengan izin Allah, akhi berjaya melakukannya walaupun ada beberapa kesalahan pertuturan. Mereka memahami keadaan akhi.


Selepas solat Isyak, kami bertolak semula ke kediaman kami untuk makan malam dan menjayakan program yang terakhir pada malam.


“Kami nak tengok bola. Final, Kelantan vs Sime Darby”


Itulah fenomena yang timbul sebaik sahaja selesai makan malam. Alhamdulillah, abang2 n kakak2 senior pandai pujuk^^. Sesi pada malam tu merupakan sesi ta’aruf perdana. Sesi ni sebenarnya menggantikan sesi persembahan khas. Kerana masalah timing yang agak kritikal, sesi ni ditukar serta-merta. Pada malam itu, kami tidur dalam keadaan sejuk yang amat. Akhi pula silap, hanye pakai jaket sahaja untuk tidur. Tak gune sleeping bag yang dibawa. Akibatnye,^^


“Ya Allah sejuknye…ggrrrrr…da la tak solat lagi ni”.


Ni first time akhi merasai sejuk yang amat. Walaupun berada dalam selimut, tangan kat mulut, keadaan sejuknye seakan tak berubah. Sebenarnye, pagi tu, akhi tak gune air dari mesin heater untuk ambil wudhuk, direct fresh water, memang terbaik la…


Selesai solat subuh berjemaah, kami diberi ‘ubat rohani’ oleh Dr Hassan yang merupakan Presiden PIMPIN( yang ni macam abang kepada SAHAM laa^^). Pengisian berkaitan Islam and Brotherhood (kalu tak silap) yang disampaikan dalam bahasa Inggeris amat2 menarik. Seronok mendengarnye. Sesudah itu, program penutup mukhayyam kami dilangsungkan terus.


kuliah subuh oleh Dr Hassan

hadiah menang Explorace


Selepas bersiap dan bersarapan, kami berkunjung pula ke MARDI dan ladang teh. Seronok dapat melihat dengan mata kasar keadaan pokok teh yang tersusun rapi. Indahnye ciptaan Allah. Bagaikan permaidani yang amat indah. Memang secara logiknya manusia yang melakukan semua ini, tetapi kalau bukan Allah yang menggerakkan hati2 mereka, suasana ini takkan wujud. (Btoi tak?^^). Di situ juga akhi sempat berendam kaki di sungai kecil di ladang tersebut. Air die amat sejuk walaupun sudah tengah hari. sejuk jiwa pada time tu, alhamdulillah.. Pada time tu, akhi teringat kan sebuah karya tarbiyah yang dikarang oleh sahabat akhi di layar ini. Katanya begini, (kalu tak silap akhi)


“ Air sungai ini diibaratkan sebagai satu bentuk dakwah. Di mana air sungai itu akan tetap mengalir walaupun dicelah-celah batu2, baik yang besar, mahupun yang kecil”..^^


Bro Junaid sempat lagi posing^^
Pemandangan ladang teh yang indah, allahuakbar...

Lautan pohon teh yang 'ketot'^^

Rehat sebentar

Gaya 'Imam Muda"^^


Program kami tamat di sini. Kami bertolak balik ke Gambang dalam pukul 12.30 tengah hari. Inilah program yang julung kalinya memberi sedikit pendedahan kepada akhi tentang ukhwah dan alam Allah SWT. Akhi berharap akan dipilih oleh Allah lagi untuk mengikuti program seperti ini pada masa akan datang.


Semoga apa yang dikongsikan ini, dapat memberi sedikit pendedahan kepada semua sahabat akhi akan keindahan sebuah program yang nawaitunya hanya kerana Allah SWT. Insya Allah akan memberi yang terbaik kepada kita semua…Insya Allah^^


Album mukhayyam:


https://www.facebook.com/pages/Deblog_ashraf-Ashraf-Azahan/239796109429987

Wednesday, May 23, 2012

1CITIZEN - DUNIA KEDUA



Hayati bait ku ini,

Bingkisan hatiku,

Yang dulunya menderita,

Sunyi dikelilingi tiap siang malam.


Masa terus berlalu,

Meninggalkan yang dulu,

Yang tak bisa ku ulangi,

Jerih perit hidup ini,

Semua ku lalui.


Kini ku sendirian,

Meraba yang hilang,

Dalam gelapnya duniaku.


Dunia kedua ku terokai,

Senyuman menguntum tenang,

Satu persatu ku temui,

Mereka di sini semuanya.


Kini ku bahagia,

Di laman maya ini ku bahagia,

Mereka juga bahagia,

Walaupun tidak seperti dahulu,

Syukur alhamdulillah.

Tuesday, May 22, 2012

TAKDIR ALLAH ITU INDAH



Alhamdulillah. Syukur2 sesangat kepada Allah!!!^^ Eh, selawat dan salam juga kepada Rasul ku nabi Muhammad SAW.


Allahuakbar, hanya kata syukur yang dapat diungkapkan. Nak tau kenape? Ni kesahnye…^^


Sebulan yang lepas akhi dan sahabat2 akhi yang lain diberi empat final project untuk subjek computer aided design (CAD), kirenye setiap group satu projek. Kami hanye perlu cipta satu design berdasarkan tema yang diberi. Alhamdulillah, group akhi kene buat design untuk mechanical arm.


Dipendekkan cerita, kami dilanda dugaan yang agak berat sejak2 nak tamat sem 2 ni. Assignment banyak, presentation banyak, kene jd lecturer kat depan kuliah pun ade. Allahuakbar, hanye Allah sahaja yanga tahu keadaan akhi ketika tu. Nak2 lagi akhi kini menjawat sebagai pengarah program untuk sem depan. Sampaikan kerap kali telefon ayah dan mama akhi. Luahan katekan (ni dah teruk ni^^!).


Selepas bertungkus-lumus menyiapkan semua keperluan, tibalah mase untuk kami present di hadapan lecturer sebelum sesi project presentation dilakukan keesokan hari.


“Err, Ya Allah, kat mane aku ni? Hah!!(sambil tengok jam)”.


Haha. Tertidur kat surau rupenye, allahuakbar. Dalam keadaan kepala yang sakit, akhi keluarkan telefon.


“1 missed call, 1 message received”.


Hhmmm… sori la sahabat, kawan ko ni tertidur lepas zohor. Masya Allah, rase teruk betul diri ni time tu.


Masa dah tak boleh nak ditarikbalik. Jauh akhi memikirkan reaksi lecturer akhi tu bile jumpe die nanti. Tak sanggup tengok muke seorang pendidik yang sedang marah. Marah untuk memberi peringatan. Peringatan yang perlu diingat sampai bila2.


Lepas solat asar berjemaah, akhi pergi ke kuliah yang jamnye dah pukul 5 petang. Tengah khusyuk meneguk ilmu applied calculus,


“1 message received (bukak jap), PROJECT KITE KENE REJECT!!!”


Haha, agak2 la camne muke akhi time tu. Diri ini bagaikan sehelai daun yang sedang terbang entah ke mana, warna oren kelayuan pulak tu. Ya Allah…


Habis je kuliah, fikiran akhi dah mula bercelaru. Projek yang dilakukan selama sebulan telah direject. Esok dah kene present. Ya Allah, tunjukkanlah kami jalan. Permudahkanlah kami Ya Allah. Selepas berbincang melalui laman ‘muka buku’, kami were decided to make the ‘on call’ this night. Satu sesi pembedahan oleh jurutera muslim muda akan dilaksanakan di fakulti.




Lakaran model yang akhi lukis, lukisan cam budak tadika^^

Kami memulakan kerja selepas solat isyak. Masa terus berlalu, operation session terus berjalan, tidak tahu sampai pukul berape. 9.30 mlam…..10 malam…..11 malam….12 tengah malam….1 pagi….2 pagi…..3 pagi…..3.30 pagi…


“STOP!!! Cukuplah dulu, otak kite pun perlukan rehat”.


Maka, pulanglah bakal muslim engineer ni ke bilik. Perjalanan mereka bagaikan merangkak.


Selepas breakfast,kami meneruskan lagi operasi kami. Pukul 1 petang kene buat last progress dengan lecturer. Disebabkan terlalu banyak yang belum selesai, akhi bersama seorang sahabat akhi agak lewat sedikit tiba di bilik lecturer. Tapi,


“Sir, takdok, takpe la, kite solat zohor dulu”, ujar Wan Hidayat, calon Imam Muda UMP.^^


Selepas solat zohor, kami mendapat tahu progress session dibatal terus. Ni maknenye kene terus buat presentation pada pukul 4 petang. Alhamdulillah, ade sedikit mase lagi. Selepas free lunch (syukran Hidayat^^V),akhi dan sahabat yang lain meneruskan lagi perjuangan menyiapkan projek yang diberi. Tiba2,


“Ya Allah, die SANGKUT pulak”, peritnye Ya Allah!!!”.


Jam dah menunjukkan pukul 4 petang. Sekali lagi akhi terlewat pergi ke makmal. Alhamdulillah, lecturer tak masuk lagi. Kami cuba apa2 yang patut untuk presentation tu. Banyak lagi rupenye yang tak siap.


“Baiklah, tolong ambil nombor giliran masing2”, lecturer kami, Sir Azrul Hisyam mengarah.


Disebabkan tiada wakil daripada kumpulan akhi yang pergi ambil, dengan rela serta paksaan jugak akhi pergi ambil nombor giliran.


“Alhamdulillah!! Nombor 3 daripada 4. Masih ade mase lagi untuk siapkan yang mana patut.”


Presentation 1: Mechanical Robot


Presentation 2: Mechanical Legs


“Baik!!! Group yang ke-3, Mechanical Arm present!!!”


Hanya doa yang megiring kami. Hanya bantuan daripada Allah yang kami perlukan. Tamat sahaja sesi pembentangan.


“Ok, bagus!!! Satu pembentangan yang baik”.


Dalam hati kami, ALHAMDULILAH!!!


“Tapi, kene jage masa, slide dah cantik, semua dah cantik”.


Nak je time tu kami nak lompat same2. Sabar2. Senyuman tak lekang dari mulut kami.


Sebelum masuk ke tempat duduk, akhi sempat bertanye,


“Sir, how about CAD Competiton? Can we join it?”.


I will think about that. Ok, I will announce the winner for The Best Slide Presentation first. The winner is The Mechanical Wheel Chair Group. Next, The Best Model Design, The Mechanical Legs Group and The Best group Presentation, THE MECHANICAL ARM GROUP.


Alhamdulillah”.




Bersama lecturer akhi, En Azrul Hisyam, asalnye Kelantan, dekat je dengan kampung akhi.

Kepenatan sepanjang ‘on call’ kami semalam terubat sudah. Dari perit dan pahit, kini ia menjadi sebuah kenangan yang tak dapat dilupakan. Kekadang tu, rase tak logic jugak. Tapi, itulah takdir dari Allah SWT. Selepas sesi fotografi yang ringkas, kami pulang dengan hati yang sangat2 tenang dan lega. Hanya syukur kepada-Nya yang ada dalam diri kami.


Semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit sebanyak motivasi dan nasihat kepada semua sahabat. Pohonlah bantuan dari Allah SWT, semestinya Dia Maha Mendengar apa yang kita hajatjan. Insya Allah…


Sahabat perjuangan akhi, ni la muke2 yang on call malam tu...^^

Tuesday, May 15, 2012

JIWA SEORANG GURU



Di saat ku melangkah,

Menuju ke sebuah persada,

Kau setia menemaniku,

Menyokong aku di kala sukarku.



Ku pernah merenung wajahmu,

Jerih perih seorang murabbi,

Mengharapkan sesuatu yang indah,

Matamu ku tatapi,

Di kala kau memberiku,

Sebuah hadiah yang tiada nilai.



Kau membawa junjungan Rasul,

Yang berat perlu kau pikul,

Yang tidak dapat ku membantu,

Ku hanya bisa melihat,

Ku hanya bisa berdiam diri.



Ukiran manis senyummu,

Membuatkan hatiku tenang,

Mengingatkan aku padamu.



Pernah ku lihat mu menangis,

Tangis atas kejayaan kami,

Anak-anak angkat mu,

Yang berjaya menggenggam,

mencapai sebuah impian,



Kita pernah bermain bersama,

Kita pernah melancong bersama,

Kita pernah bertani bersama,

Kita pernah minum bersama,

Tika itu semua indah,

Tidak dapatku lupakan.



Kini aku sendirian,

Berjalan mengorek ilmu Ilahi,

Perjalanan ku ini amat jauh sekali,

Jatuh bangun ku kini sendiri,

Pedih luka ku ubati sendiri,

Tiada lagi tangan yang menyentuh diri ini.



Ku ingat lagi saat terakhir kita,

Pelukkan erat dari kau,

Tidak membenarkan ku pergi,

Katanya ku permata madrasahmu,

Banyak kau tawarkan kepada ku,

Pangkat, semangat, harapan,

Tapi,

Tika itu ku tiada pilihan,

Terpaksa ku tinggalkanmu,

Dengan hati yang tiada redha,

Hati kecilku juga menangis,

Mengenangkan kekhilafanku padamu.



Khabar kesunyian darimu,

Ku terima dengan tabah,

Walaupun ku cuba,

Cuba membuat kau tersenyum,

Semua itu tidak semudah dulu.



Pena yang melukis bintang,

Juga menulis tahniah, bagus (good),

Akan ku ingat selalu,

Itulah semangat ku hingga kini.



Doa tulusmu ku pohon,

Agar perjalanan ku di sini mudah,

Mudah untuk di lalui,

Semoga keberkatan itu,

Sama-sama dapat dirasai…



DARI ANAK MURIDMU, ASHRAF AZAHAN, IKHLAS UNTUK SEMUA GURUKU DI:



1) Pusat Asuhan Tunas Islam Kok Lanas, Kota Bharu, Kelantan (1997)

2) Tadika Qari ,Kota Bharu, Kelantan (1998)

3) Sekolah Kebangsaan Kok Lanas, Kota Bharu, Kelantan (1999-2001)

4) Sekolah Kebangsaan Tok Jiring, Kuala Terengganu, Terengganu (2001-2003)

5) Sekolah Kebangsaan Batu 7, Dungun, Terengganu (2003-2004)

6) Sekolah Menengah Kebangsaan Balai Besar, Dungun, Terengganu (2005)

7) Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Intan Zaharah, Dungun, Terengganu (2005-2006)

8) Sekolah Menengah Kebangsaan Batu 4, Gerik, Perak (2006-2008)

9) Maktab Sultan Ismail, Kota Bharu, Kelantan (2008)

10) Sekolah Menengah Kebangsaan Kok Lanas, Kota Bharu, Kelantan (2008-2009)

11) Kolej Matrikulasi Selangor, Banting, Selangor (2010-2011)

12) Universiti Malaysia Pahang, Pekan, Pahang (2011-sekarang)



“SELAMAT HARI GURU 2012”

Saturday, May 12, 2012

BERUBAH???



YA ALLAH...
jika benar shbt2ku ingin berubah...
Kau makbulkanlah permintaan mereka...
tapi,
kalau perubahan itu,
dari baik kepada seorang perokok,
dari suci kepada pasangan haram,
dari pemalu kepada pendedah aurat...
Kau jgn makbulkan permintaan mereka YA ALLAH...
aku sayang mereka semua YA ALLAH..
... aku ingin mereka bersama dengan aku di JANNAH kelak...
kami ingin bertemu dan menyambung kegembiraan kami...
inilah kegembiraan kami buat selama-lamanya....T_T

Friday, May 11, 2012

STOP KEMUNGKARAN!!!


Daripada Abu Mas'ud RA sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda, "Tiada seorang nabi pun yang diutuskan oleh Allah kepada umatnya sebelumku ia mempunyai penyokong-penyokong daripada umatnya dan sahabat yang berpegang dengan sunnahnya dan mereka taat dengan perintahnya. Kemudian selepas mereka, muncullah beberapa penggantinya yang suka berkata tetapi tidak melakukannya dan melakukan sesuatu yang tidak diperintahkan. Sesiapa yang berjuang menentang mereka dengan tangannya maka dia adalah mukmin. Sesiapa yang berjuang menentang mereka dengan lidahnya maka dia adalah mukmin dan sesiapa yang berjuang menentang dengan hatinya maka dia adalah mukmin, tetapi jika semuanya itu tiada maka sama sekali tiada keimanan walaupun sebesar biji sawi."


http://www.islam.gov.my/e-hadith

Thursday, May 10, 2012

TAHNIAH YA ABI



Namamu kian mekar,

Hari demi hari,

Menyinggah dibibir mereka,

Temanmu, ketuamu,

Ibumu, anak2mu,

Isterimu yang tercinta.



Ya Abi,

Kau sememangnya kuat,

Seperti allahyarham ayahmu,

Sentiasa cekal dengan ujian,

Sentiasa bersabar dengan dugaan,

Kau setia menyambutnya,

Mengorak langkah meninggalkan keluargamu,

Bersama dengan kami di rantau,

Kau terus melaluinya.



Ya abi,

Setiap yang kita harungi itu,

Banyak mencorak anak2mu,

Menjadi yang lebih baik,

Baik di mata sahabat mereka,

Sempurna di pandangan murabbi mereka,

Berkebolehan dalam semua perkara.



Ya abi,

Sekali lagi kau dirangkulkan,

Entah ke berapa kali,

Anakmu ni teruk, pelupa,

Syukur Alhamdulillah,

Yang pasti,

Kuntum senyum ummi kami,

Amat membahagiakan mu, ya abi.



Ya allah,

Kau panjangkanlah umurnya,

Kau murahkanlah rezekinya,

Kuatkanlah dia demi membantu kami,

Anak2nya, menuju gerbang kedewasaan ini,

Banyak yang dia berikan kepada kami,

Semuanya atas usahanya demiMu, Ya Allah,

Jadikanlah dia seperti abinya,

Yang dikenang sepergiannya,

Yang sentiasa cekal dalam agamaMu,

Jadikanlah kami generasi rabbani,

Yang meneruskan legasi usrah kami,

Menuju jannahMu,

Insya Allah


Dari pena ASHRAF AZAHAN

Saturday, May 5, 2012

LIRIK UNIC- SEIRING SEHALUAN


Kita laungkan Allahuakhbar Allah Maha Besar.

Hari yang indah, senyuman pertama,
Hulurkan salam ukhuwah kita.
Berpesan mengingati, dituntut agama,
Kita bagaikan satu keluarga.



Silaturrahim ini tak akan terpisah,
Kita jalinkan seperti Rasulallah dan sahabat.

*
Kita laungkan Allahuakhbar Allah Maha Besar,
Seiring sehaluan satu cita dan impian,
Susah dan senang kita tempuhi bersama,
Bertemu berpisah kerana Allah.

Demi satu kejayaan,penuh pengorbanan,
Keazaman juga ketabahan,
Inilah kehidupan, menuntut kesungguhan,
Tak semudah indahnya khayalan.

Silaturrahim ini tak akan terpisah,
Berbahagia untuk selamanya insyaAllah.

(ulang *)

Allahuakhbar, Allah Maha Besar,
Lailahaillallah. (2x)

(ulang *)


Friday, May 4, 2012

SANAH HELWAH UNIC!!!







Asslamualaikum semua. Sihat ke semua? Akhi berharap semuanya dalam keadaan sihat walafiat ya. Jangan lupa pula untuk melafazkan’ Alhamdulillah’ kerana nikmat kesihatan itu merupakan salah satu nikmat yang datangnya daripada Allah SWT, Tuhan sekalian alam. Lafazkan juga selawat ke atas junjungan besar kita, yakni kekasih Allah SWT, Nabi Muhammad SAW. Insya Allah.


Pada kali ini, akhi ingin berkongsi sedikit tentang salah satu kumpulan nasyid yang kini telah pun menyambut ulang tahun yang ke-10. Siapa lagi kalau bukan kumpulan UNIC. Sanah helwah ya UNIC!!! Kumpulan ini terdiri daripada trio iaitu Abg Bazli, Abg Fadzli dan Abg Fakhrul. Kumpulan ini juga merupakan kumpulan favourite akhi sejak bangku sekolah lagi. (teringat lagu REMAJA^^).


Akhi mula mengenali kumpulan ini pada tahun 2004 lagi. Pada ketika itu akhi pergi menziarahi saudara akhi yang tinggal di Kuala Lumpur. Pertama kali mendengar irama yang didendangkan UNIC, membuat akhi terus berminat dengan kumpulan ini.


Pada ketika itu juga, kumpulan ini masih lagi terdiri daripada Abg Fitri Haris, Abg Hafiz Hamidun dan Abg Wan Syah. Tidak lupa juga Abg Bazli, yang setia bersama UNIC sehinggga sekarang. Lagu pertama yang akhi dengar adalah REMAJA!!! Penyampaian yang penuh tersirat melalui lagu ini membuatkan akhi bersemangat untuk menimba ilmu dan mengenali dunia nasyid lebih mendalam. Lagu REMAJA juga menjadi satu fenomena pada era itu. Mesej2 yang disampaikan oleh UNIC juga banyak berunsur nasihat (ini pada pandangan akhi). Sehingga kini, rentak irama UNIC masih sama seperti dahulu.


Lagu dendangan UNIC juga banyak diperdengarkan dicorong2 radio dan tv. Contohnya, radio IKIM.FM dan CARTA MINGGU INI di RTM1. UNIC juga banyak mendapat penghargaan dan pengiktirafan. Yang terbaru, melalui Anugerah Nasyeed.com. UNIC telah memenangi anugerah melalui lagu BINNABIL HUDA dalam kategori nasyid selawat. TAHNIAH UNIC!!!


Harapan akhi, semoga team UNIC sentiasa konsisten dalam setiap apa yang dilaksanakan dan sentiasa berjaya menarik ramai lagi sahabat2 menuju ke jalannya. Kepada peminat2 nasyid, semoga kalian sentiasa memberi dorongan dan semangat kepada penggiat2 nasyid tanah air kita. Itu sahaja buat masa ini.wallahua’lam…


*p/s: baru terima album dr UNIC^^


Tuesday, May 1, 2012

PERGINYA SEORANG TEMAN


Assalamualaikum kepada semua sahabat2 yang akhi kasihi. Syukur kita kepada Allah SWT kerana Dia telah memberi sedikit masa kepada kita untuk beribadat kepada-Nya. Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW.


T T
[PEKAN]
Assalamualaikum dan salam sejahtera..



Dimaklumkan bahawa pihak PEKA 5 akan menyediakan tabung derma kilat bagi seorang pelajar ,Ang Kent Chin,yang mati lemas di Bekelah..bagi sesiapa yang ingin menghulurkan derma, tabung tersebut akan ditempatkan di beberapa tempat iaitu di 4 buah kafe dan 2 di surau (lelaki dan perempuan)..harap maklum..


Terkejut akhi apabila membaca notis yang ditulis oleh seorang teman di layar fb sebentar tadi. Namanya seperti pernah dibait oleh akhi sendiri. Ang Kent Chin. Akhi bingung memikirkan nama ini. Terus akhi mengalihkan cursor ke laman utama UMP untuk melihat profilenya.


Ya Allah… Itulah yang mampu akhi ungkapkan pada masa tu. Seorang teman yang berbangsa cina yang juga merupakan teman akhi ketika dalam kelas pada semester pertama. Dia juga banyak membantu akhi ketika dalam kelas. Akhi juga pernah meminjam kertasnya untuk akhi jadikan sebagai rujukan.


Berita yang mengejutkan ini membuatkan akhi seperti tidak percaya apa yang berlaku. Tapi, itulah qada’ dan qadar Allah SWT. Akhi terpaksa menerimanya. Wajahnya pula terbayang2 dalam fikiran akhi.


Apa yang lebih mengejutkan akhi, semasa sesi latihan nasyid, sahabat akhi memberitahu bahawa mayatnya baru sahaja dijumpai. Ya Allah, akhi ingatkan semuanya telah selesai sebaik berita itu tersebar. Mayatnya dijumpai selepas 7 jam dia terjatuh ke dalam sungai di Berkelah, Gambang, Pahang. Cerita sahabat akhi lagi, pada masa itu, air terlalu kuat dan dalam. Ada temannya yang ingin menyelamatkannya tetapi dihalang oleh temannya yang lain.


Kini, semuanya telah berlalu.


Ingatlah sahabat2 yang akhi kasihi dan sayangi, kematian itu tidak mengira waktu. Apabila sudah tiba masanya, maka pergilah seorang hamba itu.


"Bagaimana kamu mengingkari (Allah) sedang kamu tadinya mati, kemudian dihidupkan (oleh-Nya), kemudian kamu dimatikan dan dihidupkan-Nya kembali, kemudian kamu dikembalikan kepada-Nya." Surah Al-Baqarah ayat 28…


Kepada sahabat2 yang masih diberi peluang oleh Allah SWT, berusahalah untuk berubah. Lengkapkanlah solatmu, terimalah teguran yang mengajakmu kearah kebaikan, penuhilah majlis ilmu, dekatkanlah hati kita pada Yang Maha Satu. Semoga perkongsian ringkas ini dalam memberi kita kesedaran dalam menjalani jari2 yang mendatang, Insya Allah…


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...