Monday, April 30, 2012

LIRIK IN-TEAM FT MESTICA- KERANA CINTA


cinta itu cahaya sanubari
kurniaan Tuhan fitrah insani
dan di mana terciptalah cinta
di situ rindu bermula

cinta itu tak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
berkorban segala-gala

semua kerana cinta
yang pahit manis di rasa
menghibur nestapa
merawat duka
damai di jiwa
terpadamlah api benci permusuhan
terjalinlah kasih sayang begitulah cinta
yang diidamkan tanpa nafsu yang mencemarkan

dan jangan kita pula
kerana bercinta kita pun leka
dan jangan pula kerana bercinta
tergadai semua maruah agama

cinta yang sejati
hanya cintakan illahi
cinta ayah bonda
tulus suci selamanya
cintakan saudara

hanya sementara
serta sesama insan
suburkan dengan ketakwaan..


http://liriknasyid.com/index.php/lirik/detail/1613/in-team-mestica-kerana-cinta.html

Sunday, April 29, 2012

ADAB BUANG AIR


Dari Salman RA katanya dia ditanya oleh seseorang: "Bukankah Rasulullah SAW telah mengajarkan kepada kamu segala-galanya hingga masalah buang air juga?" Jawabnya: Benar! Beliau melarang kita mengadap kiblat ketika buang air besar atau kecil. Beliau juga melarang beristinjak dengan tangan kanan, beristinjak kurang dari tiga biji batu dan istinjak dengan kotoran ternak yang telah keras atau dengan tulang.

Saturday, April 28, 2012

JAUHILAH PERKARA YANG DIREKA-REKA



Daripada Jabir RA katanya, "Apabila Rasulullah SAW berkhutbah kedua-dua matanya menjadi merah, suaranya sangat kuat dan bersangatan marahnya seolah-olah junjungan seorang ketua tenteranya yang sedang memberi peringatan kepada tenteranya". Baginda bersabda, " Berjaga-jagalah, pada pagi atau petang musuh akan menyerang kamu semua". Baginda bersabda lagi, "Masa di antara aku diutuskan dengan datangnya hari kiamat bagaikan dua jari ini”. Baginda merapatkan jari telunjuk dan jari tengahnya. Junjungan bersabda lagi, “Seterusnya, sesungguhnya sebaik-baik percakapan (berita) adalah al-Quran, sebaik-baik petunjuk ialah petunjuk Muhammad SAW, dan sejahat-jahat perkara ialah yang diada-adakan dan setiap bidaah itu sesat”. Seterusnya Rasulullah SAW bersabda,” Aku adalah lebih utama terhadap setiap mukmin daripada mukmin itu terhadap dirinya sendiri, sesiapa yang mati meninggalkan harta, harta itu adalah hak warisnya dan sesiapa yang meninggalkan hutang atau anak-anak dan keluarga maka kembali kepadaku dan menjadi tanggungjawabku”.

Monday, April 23, 2012

LIRIK EDCOUSTIC- MUHASABAH CINTA


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Back to Reff.

http://liriknasyid.com/index.php/lirik/detail/3226/edcoustic-muhasabah-cinta.html

Saturday, April 21, 2012

POSITIF DENGAN PERILAKU MANUSIA


Seorang lelaki bertanya: Wahai Rasulullah sesungguhnya aku mempunyai beberapa orang kerabat, yang hubungan aku erat dengan mereka tetapi mereka memutuskannya. Aku berbuat baik kepada mereka tetapi mereka berperangai buruk kepadaku, aku bersabar mengahadapi sikap mereka itu tetapi mereka menganggap sikapku itu adalah bodoh. Kemudian baginda menjawab, Sekiranya benar sepertimana yang engkau katakan itu maka seolah-olah engkau menyuap mereka dengan abu yang panas, sedangkan engkau sentiasa mendapat pertolongan daripada Allah Taala selama mana engkau berada di dalam kebenaran atas perkara yang demikian itu.

http://www.islam.gov.my/e-hadith

LIRIK MAHER ZAIN- MASHA ALLAH


اجمل فرحة هي
يوم فرحكم, ده شي اكيد
ذكريات الليلة دية
حاضرة مش ممكن تغيب
Agmal farha hiyya
Youm farahko, da shee’ akeed
Zekrayatel leila deyyah
Hadra mesh momkin tegheeb

احساس اليوم ده
من فيكم ينساه
على طول تجمعكم احلى حياة
Ehsasel youm dah
Meen fikom yensah
‘Ala toul tegma’ko ahla hayah

اجمل فرحة في حياتكم الليلة
حلوين والله.. الله الله
ما شاء الله.. ما شاء الله
يا سلام يا سلام, ما تباركوا يا اهل الله
Agmal farha fel hayat kol leila
Helween wallah… Allah Allah
Masha Allah… Masha Allah
Ya salam ya salam, ma tbarko yahl Allah (x2)

انتو على سنة نبينا
جيتو وكتبتو الكتـاب
واحنا طايرة الفرحة بينا
والليلة دي القلب داب
Ento ‘ala sounnet Nabina
Geeto we katabtol kitab
Wehna tayral farha bina
Welleiladil alb daab

احساس اليوم ده
من فيكم ينساه
على طول تجمعكم احلى حياة
Ehsasel youm dah
Meen fikom yensah
‘Ala toul tegma’ko ahla hayah

اجمل فرحة في حياتكم الليلة
حلوين والله ... الله الله
ما شاء الله ... ما شاء الله
يا سلام يا سلام, ما تباركوا يا اهل الله
Agmal farha fhayatkol leila
Helween wallah… Allah Allah
Masha Allah… Masha Allah
Ya salam ya salam, ma tbarko yahl Allah (x2)

قولوا ما شاء الله
يا رب تعيشوا احلى سنين
قولوا ما شاء الله
يا محلى زوجين صالحين
ربنا يجمعكم ويا بعض في الجنة
ربنا يجعلكم طول العمر متفاهمين
Oulou masha Allah
We ya Rabb te’ishou ahla sneen
Oulou masha Allah
We ya mahla zougeen salheen
Rabbena yegma’ko wayya ba’d fel Gannah
Rabbena yeg’alko toulel ‘omr metfahmeen (x2)

اجمل فرحة في حياتكم الليلة
حلوين والله.. الله الله
ما شاء الله.. ما شاء الله
يا سلام يا سلام, ما تباركوا يا اهل الله
Agmal farha fhayatkol leila
Helween wallah… Allah Allah
Masha Allah… Masha Allah
Ya salam ya salam, ma tbarko yahl Allah (x2)

http://www.arabicsonglyrics.net/2012/04/maher-zain-masha-allah.html

Thursday, April 19, 2012

LIRIK MAHER ZAIN- NUMBER ONE FOR ME


i was a foolish little child
crazy things i used to do
and all the pain i put you through
mama now i'm here for you

for all the times i made you cry
the days i told you lies
now it's time for you to rise
for all the things you sacrificed

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

and now i finally understand
your famous line
about the day i'd face in time
'cause now i've got a child of mine

and even though i was so bad
i've learned so much from you
now i'm trying to do it too
love my kid the way you do

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day


you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

there's no one in this world that can take your place
oh, i'm sorry for ever taking you for granted, ooh
i will use every chance i get
to make you smile, whenever i'm around you
now i will try to love you like you love me
only god knows how much you mean to me

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

the number one for me
the number one for me
the number one for me
oh, oh, number one for me


http://www.elyrics.net/read/m/maher-zain-lyrics/number-one-for-me-lyrics.html

Wednesday, April 18, 2012

LIRIK ALGEBRA- YANG BENAR ITU BENAR


Berkata benarlah walau pun sukar
kerna pada yang benar adanya sinar
yang benar tidak boleh diganti tukar sekalipun
cuba disangkal oleh yang nakal
sekali pun ada yang bersikap hambar
kerna yang benar, itu benar..

Hantarlah bicara yang benar agar mengalir
ke setiap alur dan datar
ke hutan belukar dan paya terbiar
ke desa yang pudar dan bandar yang besar
kerna yang benar itu benar..

Nyatakan yang benar di daerah yang hambar
di kota mekar di akhbar tersiar
juga di tv dan radio terpancar...
untuk si miskin yang terlantar
dan si kaya yang tersandar
cakaplah yang benar walaupun tidak dibenar
sekalipun disanggah tegah di sambar kasar
kerna Tuhanmu adalah Tuhan Yang Maha Benar
Rasulmu ialah obor sabar cahaya sinar
buat yang benar maka yang benar itu tetap benar...

Hantarlah bicara yang benar agar mengalir
ke setiap alur dan datar
ke hutan belukar dan paya terbiar
ke desa yang pudar dan bandar yang besar
kerna yang benar itu benar..

Berkata benarlah walau pun sukar
kerna pada yang benar adanya sinar..


BENGKEL MULTIMEDIA


Alhamdulillah. Di kesempatan yang masih terluang ini, marilah kita sama2 memanjatkan rasa syukur ke hadrat Ilahi yang telah memberi ruang kepada kita untuk beribadat di bumi ini. Tidak lupa selawat ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Semoga contoh tauladan yang telah ditinggalkan kepada kita bukan sahaja untuk dihayati atau sekadar pengetahuan kepada diri kita tetapi untuk diikuti dan diamalkan.


Alhamdulillah, semalam (15 April 2012), berlabuhnya tirai ‘Bengkel Multimedia’ yang anjurkan khas oleh SAHAM UMP untuk semua peserta yang terlibat. Akhi juga merupakan salah seorang anggota yang mengendali bengkel ini amat2 bersyukur kerana bengkel ini dapat dijalankan dengan jayanya.


Yang paling mengujakan, bengkel ini bukan sahaja berjaya mendapat penyertaan yang menggalakkan daripada pelajar2 muslim malah pelajar2 non-muslim.


Bengkel yang berlangsung selama 2 hari ini, dikendalikan spenuhnya oleh 2 orang ‘otai’ SAHAM yang telah berjaya di laman UMP, Alhamdulillah. Terima kasih diucapkan kepada Abang Alif (penceramah untuk modul ADOBE PHOTOSHOP) dan Abang Hafiz (penceramah untuk modul PROSHOW). Ilmu yang abang2 sampaikan kepada kami sedikit sebanyak telah mencorak pemikiran kami untuk terus berdakwah di laman multimedia ini.


Akhi juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada abang2 fasi dan para peserta. Tanpa kerjasama yang ‘terbaik’ daripada anda semua, bengkel ini mungkin tidak dapat berjalan dengan lancarnya. Kemeriahan juga dapat dirasai sepanjang bengkel ini berlangsung.


Semoga ilmu yang kita perolehi dapat kita kongsikan berama dengan sahabat2 kita yang tidak berkesempatan untuk bersama kita dalam bengkel ini. Ingatlah sabda Rasulullah SAW, “Apabila mati anak Adam, putuslah semua amalannya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah, ILMU YANG DIMANFAATKAN atau anak soleh yang mendoakannya."..Insya Allah.



More pictures here: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.291963880879876.68847.239796109429987&type=1

Tuesday, April 17, 2012

BUATMU YA ABI WA UMI


Kelu lidah abang untuk berkata,

mengungkap kata indah ini,

maafkan akan kealpaan diri abang,

terlupa akan hari yang penuh bermakna ini.


Saat menerima peringatan dari seorang adik,

Yang sentiasa mengambil tahu akan keluarga kita,

Abang agak tersentak,

Sebaik ‘lecturer’ menutup majlis,

Abang terus meninggalkan dewan,

Meninggalkan sahabat2 yang lain,

Meninggalkan kalam yang ada pada teman.


Abang terus menggapai telefon,

Namun tiada yang mengangatnya,

Tapi abang faham,

Ayah abang akan telefon semula,

Saat mengungkap kalimah itu,

Abang agak malu,

Bukan kerana abang dah besar,

Bukan kerana abang sudah pandai berdikari,

Tetapi,

Abang masih lagi gagal menjadi seorang anak yang baik,

Baik pada hati ayah dan mama.


Walaupun hal itu dipendamkan,

Terkadang sakit juga menahannya,

Tapi abang tak pandai mengungkap,

Mengungkap segala isi hati abang.


Abang tak pandai jadi seperti anak orang lain,

Yang pandai menjaga ibu bapa mereka dengan baik,

Yang mudah melontar rasa sayang,

Yang pandai di dunia dan akhirat.


Tapi,

Abang akan usaha semua itu,

Abang akan jadikan keluarga kita,

Keluarga yang menuju ke Jannah.


Biar kita lebih bahagia di sana,

Biar kita lebih tenang di sana.


Mewakili adik2 yang lain,

Alang (Aslam),

Aemang (Aiman),

Kak (fatihah),

Ayie (Azri),

Ustak (Afiq),

Ani (Fatini),

Qemar (Aqmar),

Dan Adik Pa (Azfar),

Menyusun sepuluh jari memohon maaf,

Atas keterlanjuran yang telah dilakukan,

Maafkan kami,

Kerna kami nakal,

Maafkan kami,

Kerna kami kurang berjaya,

Maafkan kami,

Kerna kami kurang segala-galanya.


Akhir kata,

Doakan kesihatan abang,

Agar abang cepat sembuh,

Semoga abang dipanjangkan usia,

Semoga abang berjaya menunjukkan sinar,

Sinar kejayaan yang diinginkan.


Hanya doa yang abang inginkan,

Yang lainnya,

Semuanya tanggungjawab abang,

Insya Allah…



Karya: Ashraf Azahan

Sunday, April 8, 2012

7 HARI DI BUMI KELAHIRAN





1st day…



Alhamdulillah. Hampir pukul 5 pagi (1 april 2012), akhi telah tiba di tanah air tercinta. Pagi tu, akhi hanya menunggu ayah akhi datang mengambil akhi di Masjid Melor. Akhi tiba di rumah selepas sahaja selesai solat subuh berjemaah di Masjid Ar-Rahman bersama ayah dan jemaah yang lain.



Pagi ini, kami banyak berborak. Selepas bersiap diri, akhi bersama mama akhi pergi ke JPJ, nak dapatkan ‘lesen besar’ yang dinanti-nantikan selama 2 tahun. Tiada lagi label ‘P’ dalam hidup ini. Alhamdulillah. Selepas membeli kuih dan surat khabar, mama akhi belanja kami adik beradik (yang tak pegi sekolah), makan keropok, ABC dan CPT. CPT ni singkatan bagi ‘cendol pulut tapai’. Ni juga antara makanan kegemaran akhi. Hanya di sini sahaja CPT yang yang paling sedap yang akhi jumpa di atas muka bumi ini..:-)





Selepas solat asar, akhi bertolak menuju ke maahad kerana ingin menziarahi ‘adik-adik’ akhi yang kusyuk study di sana. Sebenarnya akhi terlewat bangun. Mana taknye, tidur dalam sleeping bag yang tebal, memang dibawa melayang ke alam mimpi yang indah la jawabnya. Maahad yang diberi nama Maahad Tahfiz Al-Qur’an Wal Qiraat ni terletak di Pulai Chondong, agak2 dalam 10 kilometer dari rumah akhi. Seronok berborak dengan ‘adik-adik’ ni. Mereka pun banyak bertanya tentang study di universiti, tentang sosial pelajar kat sane. Tapi hasrat mereka ni tinggi. Nak sambung ke Jordan. Waa… Akhi doakan semoga kalian berjaya…amin. (teringat time nak buat dentist dulu…T_T).



Malam ni, akhi bersama adik2 yang lain tengok pertandingan badminton, Axiata Cup yang berlangsung di Jakarta, Indonesia. Seronok dapat tengok tv. Di UMP, memang ade tv, tapi nak luangkan masa dengan tv ni memang susah la jawabnya.



2nd day…





Alhamdulillah. Hari ni akhi dapat peluang untuk menjenguk bandar yang indah, sebuah bandaraya Islam yang menenangkan. Akhi ke sana bersama adik akhi, Fatihah. Kebetulan pula hari ni ada pesta buku di Dewan Jubli Perak. Agak susah jugak nak cari parking kat sana. Pengunjung yang hadir hari ni kebanyakannya pelajar sekolah. Ibarat lautan student di sini. Seronok tengok adik2 ni bermain, berlari sane sini dengan seragam yang macam2 warna. Ada coklat, biru, pink, purple dan yang paling banyak semestinya PUTIH. Itu kat luar. Bila je masuk ke dalam dewan, haha, akhi la antara orang yang paling tinggi kat situ. Al-maklum la budak sekolah, ketot2 lagi. kebetulan time ni boleh guna baucer lagi, memang adik2 ni borong habis2.





Akhi pun tak ketinggalan untuk membeli buku kat sini. Time nak bayar pula, memang terserlah la diri ni yang sedang beratur dengan adik2 yang kecik molek ni. Nak cakap cikgu, pakaian tak Nampak macam seorang cikgu. Memang time ni cover betul2 muka ni. Haha.. yang paling akhi suka, bila tengok resit adik2 ni. Tu dia.. dari pinggang sampai ke kaki. Punye la semangat adik2 ni. Apa2 pun akhi doakan kepada semua adik2 ni agar cemerlang dalam pelajaran mereka. Amin..





Selepas tu, kami pergi ke gerai di hadapan Masjid Muhammadi. Mama akhi suruh beli qurta baru. Katanya, kesian tengok akhi pakai baju yang sama. Apa2 pun, tq mama. Alhamdulillah, merasa jugak pakai baju yang sentiasa menjadi idaman hati ini.





Selepas tu, kami pergi ke Syarikat Jaafar Rawas (SJR), salah satu kedai yang menjual barang2 keperluan agama. Memang banyak buku agama yang dijual kat sini. Ibaratnya, apa yang sahabat inginkan semua ada di sini. Kedai ni akan dipenuhi terutamanya pada hari jumaat selepas ‘santapan rohani’ daripada Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat (MB KELANTAN). Keadaan time tu memang akan ambil masa untuk masuk dan keluar, memang terlalu ramai. Alhamdulillah, akhi sudah merasai keadaan itu banyak kali. Biarkan penat menunggu, asalkan seronok dapat ‘memburu’ iman dan ilmu secara beramai-ramai ni.



Selepas azan zohor dilaungkan, kami bertolak semula ke Masjid Muhammadi untuk solat. Alhamdulillah, ramai jemaah di sini. Bertimbun la pahala yang diperolehi pada kali ini. Kami sebenarnya nak teruskan ‘jelajah’ kami ni di KAMDAR, tapi masa tak mengizinkan. Kami terpaksa balik untuk mengambil adik di sekolah. Tak apa. Ada masa lagi untuk datang semula ke Bandaraya Islam ni. Insya Allah.





Sampai sahaja di rumah, akhi tak terus masuk rumah. Sebaliknya, mengutip buah ‘cerry’ yang dah masak. Sebenarnya, akhi tak tahu apa nama sebenarnya buah ni. Tapi, nak mudahkan cerita, kami adik-beradik panggil dia buah ‘cerry’. Buah yang kecil molek ni antara favourite akhi jugak. Sebabnya, senang nak makan. Kutip dan terus ‘sumbat’ dalam mulut. Kalau nak lagi feel, ambil banyak2 (yang merah2) dan masukkan ke dalam mulut sekali gus. Sedaap. Manis pula tu. Alhamdulillah, rezeki.





Selepas solat asar, akhi dengan adik2 tengok cerita Upin Ipin bersama2. Seronok tengok cerita budak kembar berkepala besar ni. Lagipun, dah lama tak tengok.



3rd day…



Hari ni, akhi balik sekejap ke kampung akhi di Kampung Cabang Tiga Pendek. Dah lama tak jumpa dengan Tok Wan akhi. Alhamdulillah, ketika sampai, Tok Wan baru selesai solat dhuha. Ni la antara amalan yang menjadi contoh kepada cucu2 dia yang sedang meningkat dewasa ini. Insya Allah. Semoga Allah memanjangkan usia Tok Wan.



Selepas berborak ringkas, akhi bersama Tok wan pergi ke rumah adik Tok Wan, Tok Su Zah yang bersebelahan dengan rumah Tok Wan. Sekarang ni Tok Su tak la sunyi sangat sebab cucu2 nya yang dulunya tinggal di Johor telah berpindah ke Kelantan. Yang paling akhi seronok, akhi dapat berjumpa dengan adik Mia, baby yang baru berusia 4 bulan. Adik Mia adalah cucu ke-4 Tok Su. Dah lama akhi tak mendukung seorang baby. Rasanya dah 4 tahun. Lama tu. Alhamdulillah…:-D



Sebelum tengah hari, akhi pergi pula ke rumah atok akhi. Yang ni datuk sebelah keluarga sebelah mama akhi. Kiranya, rumah ayah mama akhi. Yang paling best kat sini, akhi dapat makan masakan atok akhi yang sangat sedap. Memang masakan daripada atok akhi menjadi penantian yang paling besar buat akhi. Masakan seorang datuk mithali yang ringkas tapi penghayatan yang akhi lalui menyebabkan akhi rasa nak habiskan semua lauk yang ada atas meja tu. Kena ingat juga, berhenti sebelum kenyang. Tapi masakan ni, menyebabkan akhi lupa ‘kata2 hikmah’ ini. Allahuakbar..



Petang ni, kembar akhi pulang dari Dungun, Terengganu. Seperti biasa, rumah ayah akhi akan jadi huru-hara sikit bila ada ‘makhluk’ ni. Memang itu sifat dia sejak azali lagi. Sebenarnya, kembar dia pun jenis yang huru-hara juga. Tak tunjuk je. Haha…sebelum maghrib, kami makan bersama2. Walaupun tak cukup seorang lagi (adik akhi yang study di UIA), suasana time tetap meriah. Alhamdulillah..



4th day…



Pagi tadi, ayah akhi call mama akhi. Dia jemput datang tengok ‘rumah’ yang akan kami diami tak lama lagi. Insya Allah, kami merancang akan tinggal dalam kuarters tapi tak sure lagi dapat ke tak. Doa2kan ye.






Alhamdulillah, rumah ni agak besar juga. Muatlah bagi kami yang ahli family bagai satu team futsal ramainye. Suasana kat sini tak ubah seperti kuarters yang pernah kami diami di Gerik. Perak..T_T (teringat pula kenangan lama). Disebabkan rumah ni sudah lama tak dihuni, kami terpaksa menunggu dahulu untuk sesi baik pulih. Insya Allah, dipermudahkan semuanya.



Selepas itu, akhi bersama kembar pergi ‘derak’ (bersiar-siar) di Kota Bharu. Selain dari tu, kami shopping sikit barang2 yang akan kami bawa pulang ke universiti. Agak banyak juga la. Nak tak nak, kena beli juga. Pada asalnya kami ingin mencari semua barang tu di KB MALL tapi bila tengok banyak barang yang tiada di situ, kami beralih ke MYDIN Kubang Kerian. Di sini kami borong habis2 barang kat sini. Insya Allah, semuanya barang2 keperluan. Seronoklah kembar akhi. Hari ni sahaja dia dapat 18x points. Tu pun sebab kami bayar sekaligus. Kebetulan time tu dia bawa duit lebih.



Hari ni kami lunch di Perkampungan Seni Kraf. Salah satu tempat tumpuan pelancong yang terletak berhampiran dengan Bazar Tengku Anis dan Masjid Muhammadi. Selepas makan, kami bersiar2 di kawasan itu. Macam2 jenis seni kraf tangan yang dapat dilihat di sini. Mungkin disebabkan ‘poket kempis’, tak dapat la nak beli barang2 kat sini untuk dijadikan kenangan. Insya Allah, akan datang balik ke sini.





Ni la kembar akhi, Aslam


Selepas solat zohor di Masjid Muahmmadi, kami bertolak balik. Time ni giliran kembar akhi yang drive. Akhi pulak, apa lagi, *kroh2* zzzzz….





Malam ni, ada perlawanan bola sepak antara Team ‘Elite’ Kelantan, The Red Warriors (TRW) dengan Arema Indonesia. Perlawanan TRW memang merupakan satu penantian bagi akhi. Time ni la nak bersorak dengan family (tak semua) yang minat bola ni. Penantian ni akan tertunai bila cuti sem je. Memang mereka2 ni main bersungguh-sungguh. Ada juga la yang tak puas hati. Tapi semua tu biasa la dalam perlawanan. Yang penting ukhwah dan teamwork dalam pasukan. Tahniah kepada Ghaddar kerana telah menyumbangkan hatricks untuk TRW mengutip 3 mata. Bisa anda malam ni bagai Sultan Al-Fateh. Mencuba untuk menjaringkan gol dari pelbagai sudut. Alhamdulillah.



5th day…



Hari ni, akhi dengan kembar akhi pulang sekejap ke kampung di Kampung Pendek. Tapi satu dugaan melanda akhi. Akhi mengantuk sikit time driving tadi. Alhamdulillah, tak ada apa2 tadi. Risau jugak sebenarnya.



Bila sampai di rumah Tok Wan, dia tiada di rumah. So, kami pergi ke rumah Tok Su. Seronok dapat bermain dengan budak 4 tahun ni. Panggil dia, Boboi. Tapi hari ni dia banyak sangat ketawa sampai la satu tahap tu:



“uuwwwwweeeeeeekkkkkkkk!!!!!!”



Allahuakbar. Banyak juga la. Macam2 yang bercampur di situ (jangan risau takkan ditulis apa isi kandungannya..haha). Tak cukup dengan tu, sekali lagi dia ‘menyembur’. Haha..yang ni best, dia muntah atas muka kembar akhi (bayangkan sendiri ya…eeee).



Dengan adik Mia




Sayalah Boboi...haha


Selepas solat zohor, sepupu yang sebaya dengan akhi telah tiba dari Kedah. Dia sekrang ni terpaksa bercuti kerana kurang sihat. Insya Allah, bulan September ni dia akan kembali semula ke UIA. Itu pun sekiranya doktor mengizinkan. Insya Allah, marilah kita bersama2 berdoa untuknya. Ini mungkin ujian dari Ilahi yang tidak dijangka akan dihadapi olehnya.


Selepas itu, akhi join Tok Wan keTanah Merah untuk mengutip duit sewa kedai dan getha arwah Tok Ayah akhi. Alhadulillah, rezeki Tok Wan sentiasa dilimpahkan oleh-Nya walaupun Tok ayah sudah tiada di sisinya.



Dinner malam ni, Tok Wan belanja kami makan eDDLee Fried Chicken (EFC). Memang happening jugak la malam ni tapi akhi terpaksa pulang ke rumah malam ni jugak sebab kembar akhi akan pulang ke Terengganu pagi esok. Alhamdulillah, murah rezeki malam ni.



6th day…



Hari ini, akhi terpaksa duduk di rumah sebab ayah dan mama akhi pergi menghantar kembar akhi di Terengganu. Biasanya adik2 ni akan ikut pergi tapi kali ini diorang tak nak pulak. Hhhmmmm… baru nak join kuliah pagi daripada ‘Tok Ayah Angkat’ akhi di Jalan Dato’ Pati. Adoi, melepas pulak. Alamatnya kena datang balik bulan Jun ni pula la. Lama tu..takpe2, Insya Allah.



Dinner hari ni, kami sekeluarga makan roti tempayan. Roti ni memang dibuat sendiri oleh ‘orang luar’. Akhi ada Tanya dengan kakak yang kerja kat situ.



“Kak, meme ore ni diimport erk?”



“Ho, try la, sedak tu”.



Memang jaminan tu betul. Memang pun roti dia. Sampai semuanya licin kami makan. Alhamdulillah.



7th day…



Hari ni hari last di bumi Islam Kelantan. Sedih pula rasanya nak balik. Yang paling terkejut time ayah akhi cakap:



“Ni, ambil ni, pegi beli handphone”.



Hanya Tuhan je yang tau hati tu macam mana time tu. Alhamdulillah, tq Allah, tq ayah.





Selepas selesai sulam nama pada jaket di DOCNAN Pengkalan Chepa, ada seorang lelaki asing beri salam kepada akhi. Selepas beberapa patah bercakap dengannya, dia memanggil kawannya.



“He can speak English”.



Dalam hati akhi. “Ha, habis la aku. Diorang nak ape ni?”



Lepas tu kawan dia datang.



“Sir, we are from Pakistan.”



Oo, rupanya diorang nak minta derma untuk anak2 yatim yang tinggal kat sana. Alhamdulillah, ringan tangan ni menghulur semampu mungkin.





Lepas tengok kapal terbang Ais Asia berlepas, akhi pergi pula ke PUTIK (Pusat Tarbiah islamiah Kelantan) hanya sekadar nak menjenguk sahaja. Alhamdulillah, sejuk mata memandang pusat ini. Terasa meningkat semangat untuk berjuang di jalan-Nya.



Selepas membeli ‘hadiah’ yang diberikan, akhi lunch di kedai nasi kukus di Kg Sireh. Bagi akhi, di sinilah hidangan nasi kukus yang paling best.



“Alhamdulillah. Wak laing tok leh lawe doh”.



Harga RM4 memang berbaloi dengan ke’besar’an ayamnya dan kesedapannya.



Elok lepas makan terus solat zohor berjemaah di masjid Kg Sireh.



Selepas tengok kekalahan Terengganu kepada Selangor. Akhi bertolak ke Machang untuk menunggu bas. Banyak jugalah masa untuk bersembang ‘nakal’ dengan ayah dan mama akhi. Sebenarnya, dalam perjalanan ini akhi rasa amat2 sayu dan sunyi untuk balik. Tak tahu kenapa. Semoga Allah memudahkan perjalanan pada malam ni dan kehidupan akhi di UMP nanti. Insya Allah.



Ayah memang pakar bab packing2 barang ni..haha




Sebelum bertolak ke Machang


Itulah sedikit sebanyak yang dapat akhi kongsikan tentang pengisian cuti mid-sem akhi. Sebenarnya banyak perkara yang akhi buat. Ni pun akhi dah singkatkan..haha.



Semoga perkongsian yang tak seberapa ini dapat kita ambil apa boleh dimanfaatkan dalam kehidupan seharian kita. Insya Allah.



Lagi gambar2 kenangan: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.285437694865828.67455.239796109429987&type=1



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...