Thursday, August 23, 2012

TERBAIK SYAWAL^^




Alhamdulillah. Syukur kepada Allah swt kerana masih lagi memberi nikmat kepada kita untuk menghirup udara syawal 1433H ini. Selawat serta salam kepada nabi kita Nabi Muhammad SAW. Salam ukhwah juga kepada sahabat2 yang akhi kasihi dan sayangi kerana Allah sekalian tidak kira di mana sahaja anda berada. Selamat hari raya, maaf zahir dan batin daripada akhi dan tidak lupa juga salam takziah kepada sahabat2 akhi yang baru kehilangan ahli keluarga sebelum hadirnya syawal pada kali ini. Akhi doakan semoga roh2 mereka ditempatkan dikalangan orang2 yang soleh dan solehah. Amiiin…


Alunan takbir pada malam 1 syawal memberi satu suntikan baru kepada diri akhi. Mana tidaknya pada petang akhr ramadhan, akhi berasa sangat sedih dan sayu sekali kerana pengajian akhi di University of Ramadhan ini akan berakhir. Walaupun Ijazah Taqwa bakal dikurniakan, itu bukanlah tiket untuk akhi bergembira. Sehinggakan pada petang tu akhi tertidur dengan helmet yang masih lagi melekat di kepala^^. Azan maghrib berkumandang menandakan tirai ramadhan sudah pun dilabuhkan. Perasaan sayu masih lagi menyelubungi diri akhi.


Selepas solat isyak secara berjemaah di masjid, imam masjid meminta semua jemaah untuk bersame2 melaungkan takbir syawal. Katanya:


“ Hari raya ini merupakan hari kemenangan bagi kita yang telahpun berjaya dalam perjuangan menentang nafsu kita. Seharusnya pada malam ini kita bergembira dalam meraikan hari raya. Bukannya sedih (aduh, terpukulnye^^!). Marilah kita same2 laungkan takbir raye ini sekuat mungkin. Biarlah sampai pecah speaker sekalipun”.


 Haha, semangat dan berjiwa kental imam malam ni^^. Selepas beraya dengan ahli keluarga pada malam itu. Akhi dan adik2 yang lain bertolak pulang ke kampung. Pagi 1 syawal ini amat meriah sekali. Buat pertama kalinya akhi menunaikan solat sunat aidilfitri di Masjid Telipot, Kota Bharu. Ya Allah, ramainya orang. Melimpah sampai ke luar masjid. Seronok sembahyang ramai2 cmni. Panas? Sabor je ler^^.


Kegembiraan yang dikecapi di pagi syawal bukan kegembiraan yang biase2. Ia merupakan sesuatu yang luar biase. Kegembiraan ini tak same seperti kite pergi berkelah bersame member2, time dapat result, time drive kete dan sebagainye lah. Kite akan bergembira bersame mak dan ayah kite, isteri kite, anak2 kite, saudare2  kite, cikgu2 kite dan member2 kite. Dalam kegembiraan ini jugak, kite dapat merasai ikatan ukhwah itu lebih tegang dan kuat. Time ni jugak kite akan berkongsi cerita suka duka kite di tempat study dan tempat kerja. Yang jauh dapat di dekatkan, yang dekat dapat dieratkan. Best kan?^^.



with baby Ajmal


Antara perkara yang akhi suke buat ialah menziarahi saudare2, kawan2 dan cikgu2 yang telah banyak mengajar akhi. Walaupun traffic jam ni selalu melanda di musim perayaan di Kelantan ni, akhi tak kesah sangat sebabnye, bukan kite je nak beraye, orang lain pun nak beraye jugak kan. Dan satu lagi terimalah hakikat yang warga Kelantan ni sememangnye RAMAI!!!... Seronok sebenarnye ziarah ni. Bukan sebab nak kutip duit raye k. Sebabnya kite ni akan memudahkan rezeki yang diterima oleh tuan rumah. Ikatan persaudaraan juga akan lebih mesra. Walaupun jemputan ke rumah2 terbuke tu banyak, akhi akan cube jugak untuk pergi. Dengan bantuan jalan shortcut yang banyak akhi tau memudahkan sikit perjalanan akhi. Alhamdulillah^^


“ Salam, eh, mai la ke umah saye ni”.


Waaa… cikgu ajak anak murid?? Memang susah la zaman sekarang ni nak ade situasi cam ni. Dan ini statement yang agak tercabar daripada cikgu akhi.


“ Kalu zaman akan datang, kalu ibu bapa itu berjaya melahirkan anak yang baik, itu merupakan satu kejayaan yang paling HEBAT!!!”.


Kenape ye?? Renung2kan dan selamat beramah^^.



ziarah pusara mengingatkan akhi tentang kematian


Perkara yang paling best yang pernah akhi buat time syawal ni adalah drive kete. Kenape eh? Ok, salah satunye, drive kete ni memang hobi akhi. Kekadang tu ia boleh jadi penyembuh penyakit akhi. Ha?? Pelik kan?? Itulah salah satu kenape akhi suke sangat drive kete ni. Sebenarnye, drive kete time syawal ni melatih kite untuk lebih ramah dengan orang lain. Di samping itu jugak, kite boleh melatih diri kite ni unutk lebih bersabar, lebih memikirkan perkare2 yang positif dan banyak lagi la. Pada tahun ni, akhi nampak banyak kete2 yang stay kat tepi secara berjemaah. Haa, ni kes ‘kete kawan tu kene cium dengan kete kawan ni dan kete kawan ni tercium kete kawan tu dan kete kawan tu dicium kete kawan ni’, haha. Kalu bab ni banyak2 la bersabar ye. Akhi pun dah pernah ter’jebak’ dengan kegiatan ni. Apa yang akhi nak nasihatkan, bertimbang rase jugak la ye. Kalu kemek tu sebesar ibu jari (means tak nampak sangat la), tak payah la nak berkire sangat. Tak bawak masuk kubur pun. Professional la skit. Dah tengah ramai2 ni. Tak pasal2 disebabkan agenda ‘kecik’ korang tu, jam jalan beberape kilometer. Due2 lane plak tu. Istighfar banyak2 k.



yang ni baru kes besar


Akhi nak kongsi satu citer yang agak best bagi akhi. Takde la citer sangat, just pengalaman gitu. Beberapa hari lepas, akhi menghadiri rumah terbuke yang diadakan oleh bapa saudare akhi. Tengah best2 main amik gambar, tibe2 muncul la sebuah kete yang agak memeranjatkan akhi. Di belakang akhi je. Bile akhi toleh ke belakang, akhi dah agak sape hamba Allah ni. Sepupu akhi tanye pada akhi,


“ Sape tu?”.


“ TOK GURU kite la tu”.


Elok je akhi cakap camtu, hamba allah itu pun keluar dari kenderaannye. Dialah Menteri Besar Kelantan, Tok Guru Dato’ Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat. Alhamdulillah, kali ni kami bertemu lagi. Sebenarnye, akhi dah cukup kenal dengan insan ni. Dulu, agak selalu jugak la TG datang ke rumah time arwah tok ayah akhi masih ade. Mereka ni kawan baik. Alhamdulillah, rezeki akhi dapat tengok die dari akhi kecik lagi. Sepanjang 20 tahun akhi hidup, ni la hamba Allah yang akhi tak pernah jemu melihat mukenye. Sporting plak tu. Semoga TG dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki^^.


akhi sebagai photographer


Alhamdulillah, itu sahaja buat masa  ni. Akhi harap syawal yang sahabat2 lalui pada tahun ni lebih manis dan lebih mantop dari tahun2 yang sebelumnye. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Sampai jumpe lagi. Insya Allah…


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...