Sunday, July 15, 2012

RAMADHAN HIGH CLASS^^



Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah SWT kerana telah mengurniakan udara yang sejuk pada malam ini. Angin yang agak ‘sempoi2’ pada malam menambahkan lagi suasana kesyahduan dan ketenangan. Selawat dan salam dipanjat kepada junjungan kita, Nabi Muhammad SAW. Marilah kita same2 berusaha untuk menjadi umat baginda yang ter’mantop’ agar kita dikurniakan syafaat di akhirat kelak, Insya Allah^^

Pejam celik, pejam celik, kite dah nak masuk bulan yang penuh dengan keberkatan iaitu RAMADHAN. Bulan yang mana bagi kita umat Islam untuk menambahkan lagi amal pahala kite. Ganjaran pahala pada bulan ini pula dilipat kali ganda untuk memberi semangat kepada kite untuk terus beribadah.

“Seronok tak?”.

Of course la. Bonus yang ade depan mata, takkan nak lepas camtu je”.

Begitu sayangnya Allah SWT kepada kite. Bukan itu saje, syaitan yang selama ini banyak mendorong kite untuk melakukan maksiat akan digari sepanjang sebulan bulan ramadhan ini. Tapi kene ingat, ade sekor lagi bendalah yang sentiasa mendorong kite untuk melakukan kejahatan. Namanya, nafsu.

“Da tu camne ni?”.

“Haa, train la diri kite untuk melakukan amal kebaikan. Sebab ape tau, nafsu ni lembik je. Die jadi kuat sebelum ni pun sebab ade syaitan la. Mudah citer, Bro Syaitan tu partner rapat die. Bila dua makhluk ni bergabung, kuat la die. Tapi, sikit je pun. Bagi sahabat akhi yang kuat amalnya, tepis camtu je, jatuh debuk la diorang”.

Sahabat2 yang akhi kasihi kerana Allah sekalian. Akhi nak kongsi satu citer. Yang ni realiti di depan mata akhi. Citer ni bermula bile akhi berada di sebuah kedai runcit. Time tu kebetulan bulan ramadhan. Ade la sorang brother ni berlagak macho la sangat. Mule2 tu teragak-agak jugak la die nak masuk kedai. Dengan selambernye die tunjuk peace kat mak cik kedai tu (die mintak rokok). Mak cik tu pulak, tunjuk ke arah anak die yang duduk kat belakang kedai. Maka terjadilah jual beli rokok time tu. Dalam hati dah geram sangat dah. Lepas je budak tu pegi…

“Kenape mak cik jual?”.

Mak cik tu tunjuk ke arah anaknye dengan bibir die. Bajet muncung die tu lawa la kot. Akhi sambung lagi…

“Ni kan bulan puase”.

Eh2, die buat tak tau pulak. Sakit jugak la hati ni (sabar2…X(..)

Apa pandangan sahabat2 sekalian? Realiti masyarakat kite pada hari ini. Kalu kite tanye agama ape? Jawabnye Islam. Rukun Islam kalu tolak satu, takkan jadi empat, die akan jadi kosong terus. Harus ingat ye sahabat2. So, di bulan yang mula ini, marilah kite terus berusaha untuk melakukan amal kebajikan. Pada kali inilah kite nak bersihkan hati kite betul2. Cakap nak masuk syurga kan? Lazimi diri kite dengan qiamullail, zikir, bacaan al-qur’an (khatam satu al-qur’an), sedekah, solat2 sunat dan banyak lagi.

Bagi yang berkelapangan, boleh la lazimi diri kite ke majlis ilmu. Haaa… Disempatan ini, akhi nak jemput sahabat2 akhi sume terutamanya yang tinggal di negeri Kelantan untuk hadir ke majlis ilmu mingguan yang di jalan pada setiap pagi jumaat di Jalan Dato’ Pati. Bagi yang tak tau jalan ni, majlis ilmu ini dilaksanakan betul2 di hadapan kedai buku terkenal, Syarikat Jaafar Rawas. Biasenye, majlis ini bermula pukul 8.30 pagi (kalu tak silap) sampai 9.30 pagi bagi sesi pertama dan 9.30 pagi samapi 10 pagi untuk sesi yang kedua. Tapi, kene la datang awal2 sebab majlis ilmu inilah yang istiqamah dengan bilangannye yang ramai. Parking sentiasa penuh. Kalu nak duduk di pentas utama pun boleh (best sangat duduk situ, tiada halangan, tengok la tok guru yang mengajar tu depan2^^). Bile tamat je majlis tu, akhi akan cepat2 masuk kedai buku sebab kedai ni selalu berlaku traffic jam. Akhi bukan saje gilakan buku2 yang ade kat situ, tapi album nasyid pun same (da addict sgt da^^). Seronok berebut-rebut beli buku. Cam pasar jual ikan^^.

Lupe pulak, bagi yang tak berkesempatan, sahabat2 boleh layari mykelantantv.com.my untuk menyaksikan majlis ilmu ini secara live. (Situasi ni selalu berlaku kepada akhi time kuliah di UMP^^). Hasilnye jugak puas hati.

Sampai di sini saje buat mase ni. Semoga kite dapat berjumpe lagi. Maafkan akhi sekiranye akhi ade melakukan ape2 kesalahan selama ini. Jadikan ramadhan kite pada tahun ni, lebih baik dari tahun lepas. Semoga sahabat2 akhi berjaya mengharungi ramadhan tahun ini dengan jayenye. Kasi high class gitu^^ Insya Allah.

p/s: Dengan usaha kite yang power, semoga Allah SWT pertemukan kite dengan malam lailatul qadar, Insya Allah^^
  

2 comments:

jia creatifelt said...

x sabar bertemu mu,duhai ramadhan.

Ashraf Azahan said...

doakan agar kite same2 dipnjgkn usia^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...